Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

City letnja preporuka #59: Zanatske pivare Srbije

AUTOR: Filip Milosavljević 13 Aug, 2020
City letnja preporuka #59: Zanatske pivare Srbije

Sigurno ste barem usput čuli za termin „kraft pivo” ili „zanatsko pivo”, a možda se pitate šta to tačno podrazumeva. Zanatsko pivo je ono koje prave manje pivare, koje su nezavisne od većih kompanija i koje se fokusiraju na tradicionalne načine pripreme i lokalne sastojke. One se ponekad nazivaju i mikropivarama (microbrewery) usled toga, a njihov fokus je na kvalitetu umesto kvantitetu. Ne vrti se sve oko tradicionalnih sastojaka, naprotiv, često se ekperimentiše s inovacijama i tako možemo sresti piva s voćnim aromama, začinima i drugim sastojcima koji donose jedinstven ukus.

Iako je zanatsko pivo prisutno već vekovima unazad zahvaljujući mnogim manastirima i drugim proizvođačima s ograničenim količinama napunjenih flaša, koncept ovakvih pivara je postao nešto komercijalniji tokom 60-ih godina prošlog veka. U Srbiji je to došlo na red u ovom veku, ali dobra vest je da je domaća zanatska scena sve jača i da se tu može pronaći veliki broj kvalitetnih i jedinstvenih piva. U nastavku izdvajamo neka od njih, koja preporučujemo za letnje osveženje, a takođe vas savetujemo da i sami istražite celokupnu ponudu.

RazBeerBriga – Prva novosadska kraft pivara

Većina poslovnih priča počinje u salama za sastanke, a ova je nastala za šankom. RazBeerBriga je prva u Novom Sadu ljubiteljima ponudila specijalna, nepasterizovana piva od prirodnih sastojaka. Svako njihovo pivo ima svoj izrazit integritet – od ukusa do imena i dizajna. Momci iz RazBeerBrige drže se veoma jednostavnog recepta: prave piva kakva bi i sami voleli da piju.

Prva je nastala Bandiera Rossa (Red Ale), nazvana po kultnoj pesmi KUD Idijota. Kažu da je suptilno zavodljiva, vatreno pitka, s izraženom karamelnom notom i snažnom hmeljnom aromom voćno-citrusnog karaktera. Onda je došao Stalker (Double IPA), uhoda kog je teško se otarasiti, svestan svoje veličine, izazovnosti i nepredvidljivosti, snažnog tela i intenzivnih aroma peperminta, bora i citrusa. Tu je zatim Black Rider (American Stout), mračan, dostojanstven i neukrotiv, izbalansirani miks ukusa kafe, tamne čokolade i prženog slada. Temper (Pale Ale) je pivo s karakterom – nenametljiv, a zagonetno privlačan, diskretno cvetno-citrusne arome, pitak i osvežavajući. Najmlađi član RazBeerBriga porodice je Coaster Roller (West Coast IPA), svetlozlatne boje, mutnog tela, kremaste strukture, s naglaskom na lake biljne začine i nežne arome voća.

Veb: razbeerbriga.rs
Instagram: @razbeerbriga

Academia Brewery

Pivara Academia je u svet srpskog kraft pivarstva ušla 2018. godine. Nalazi se u selu Žabljane, nadomak Vučja u leskovačkoj opštini. Kapacitet pivare je 13.000 litara, s mogućnošću proširenja. Trenutno proizvode pet različitih stilova piva, a planiraju i proširenje asortimana. Njihova piva se mogu pronaći u Beogradu, Novom Sadu, Leskovcu, Nišu, Čačku…

Academia Brewery je mesto znanja, otvorene diskusije i prestiža. Amfiteatar smelih ideja na kome se svaki aspekt piva sagledava kroz prizmu različitih disciplina. Laboratorija koja postojeća znanja proširuje egzotičnim, naizgled nespojivim aromama.

Academia Brewery je institucija u kojoj se tajne piva razotkrivaju empirijskim metodama, a ukusi definišu nekontrolisanom dozom hedonizma.

Preporuka za letnje osveženje je pivo Profesor (IPA, 6.3% alc) – autoritativan, staložen i metodičan. Priznati akademik s doktorskom disertacijom na polju kombinovanja gorčine citrusa i slatke smole četinara. Sadržajan u procentu alkohola, ubedljiv u malim dozama.

Veb: www.academiabrewery.com
Instagram: @academiabrewery

Gvint – Zanatsko pivo na Dorćolu

Pivara Gvint nalazi se na Donjem Dorćolu, na prostoru Dorćol Platza (Dobračina 59 b), i jedina je zanatska (kraft) pivara u Srbiji specijalizovana za proizvodnju lagera. Zanatske pivare su povećale kvalitet i proširile ponudu ejlova, ali su se u Gvintu opredelili za piva klasičnijeg ukusa. Sve je počelo iz jednostavnog razloga – želje da naprave osvežavajuće pivo punog ukusa, kakvo se nekad pilo.

U Gvintu se pivo može probati u taproom-u, odakle se vidi proizvodni pogon pivare, i u bašti objekta u klasičnom pivskom stilu. Pivo kuće je klasično svetlo pivo, proisteklo iz ideje o „pivu kakvo treba da bude”, da bi preko tamnog lagera, pšeničnog piva i radlera, ponuda bila upotpunjena novijom, aromatičnom i zahmeljenom verzijom lagera (india pale lager). Najnovije pivo, crveni irski lager, napravili su zajedno s bendom Orthodox Celts. Kelti su zasluženo dobili svoje pivo, a tržište zanatskih piva obogaćeno je lagerom bakarne boje, umereno jakog tela i odmerene gorčine, s blagom aromom karamele.

Veb: www.gvint.rs
Instagram: @gvint_pivara

Kabinet Brewery

Kabinet, prva greenfield zanatska pivara na Balkanu, nosilac je preko 12 nagrada za piva i dizajn. Njihova piva su stigla na pet kontinenata, a od prošle jeseni imaju restoran u podnožju Kosmaja, gde je prava oaza za sva čula. Specifično je da postoji klasični taproom deo, ali i piknik samouslužni livada/plaža deo s posebnim menijem. Upravo iz svih ovih razloga, jedina su pivara iz regiona koja je u vodiču Phaidon izdanja kao destinacija vredna posete za pivo.

Duplo zahmeljena milkshake IPA s dinjom i laktozom, uz rekordnu količinu aromatičnih vrsta hmelja rezultat je Kabinetove kolaboracije s inovativnom estonskom pivarom Puhaste.

Tropske note uz gorčinu koja vuče na koru grejpa, sledi dinja koja preuzima scenu, potpuni hedonizam za nepce. Savet za serviranje 8˚ C, sipati, zavrteti flašicu, pa sipati ostatak usled mogućeg taloga. Vrste hmelja: Amarilo, Citra, Equinox, Mozaik, Simcoe (SAD), Enigma (Australija). Ilustracija je delo mladog umetnika Vaštag Vendela.

Veb: www.kabinet.rs
Instagram: @kabinetbrewery

Najčitanije

Preminula je Gorica Nešović: “Volela bih da pravim doručak zajedno sa slušaocima”

Gorica Nešović, novinarka i voditeljka, preminula je danas u Beogradu nakon duže bolesti. Poslednjih godina radila je emisiju Buđenje, sa…

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Razvodi se zlatni američki par nakon 12 godina braka: Razlog je njegovo prekršeno obećanje

Žizel Bundšen i Tom Brejdi angažovali su advokate za pokretanje brakorazvodne parnice, potvrdili su izvori za Page Six. Par je…

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Najnovije - Gastro

Kako da zamrznete krompir a da sačuva teksturu i ukus

Ako su nas majke nešto učile, to je da krompir ne može u zamrzivač. A danas u marketima masa proizvoda…

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…