Da li biste probali čokoladni humus?
Širom Atlantika popularnost čokoladnog humusa raste, iako je reč pre o užini, nego o klasičnom slatkišu. Uglavnom se koristi kao glazura za torte ili kolače, jer jedenje celog pakovanja ovog namaza ne bi bilo preporučljivo. Više detalja o načinu pripreme i blagodetima ove slatko-slane kombinacije pročitajte u nastavku.
Kao i običan humus, čokoladna varijanta kao glavni sastojak ima pire od leblebija, kome se dodaju sledeći sastojci: šećer, kakao u prahu, sirup, i med ili kokos. Upravo oni mu daju ukus čokolade. Interesantno je igranje začinima i aromama, jer za tili čas od slane, dobijate slatku zanimaciju.
Naravno, pored ukusa, treba sagledati i uticaj na organizam, odnosno da li je zdravo konzumirati humus na ovaj način. Ako imate želju da isprobate ovaj recept, možete da odahnete. U pitanju je neočekivana kombinacija koja prija organizmu. Klasičan humus bogat je Omega 3 masnim kiselinama, kalcijumom i vitaminima B grupe. Ukoliko se odlučite da obogatite ukus, obratite pažnju količinu. Naime, preporučeni dnevni unos je 2 do 4 supene kašike, što iznosi 60 kalorija, a toj količini nalazi se 5 grama šećera. Čokoladni humus možete jesti kao desert nakon večere, kada želite da zadovoljite potrebu za slatkim, ali samo umereno.
Izvor: Elle France
Fotografije: Unsplash