• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Tartufi – gljive od zlata

Tartufi – gljive od zlata

Jelena Popović Đorđević
25.11.2019. 2 min Gourmet

Postoji oko 70 različitih vrsta tartufa širom sveta, smatra se da je šest jestivo, a oko tri se koristi u pripremi hrane. I definitivno su jedan od najcenjenijih, i najskupljih sastojaka u pripremi jela.

Tartufi su najcenjenije gljive na svetu (gljive i pečurke su odvojeni mikroorganizmi), mogu se naći do pola metra ispod zemlje, na krečnom tlu, u korenju hrastova. Još uvek nije otkriveno gde najbolje uspevaju tartufi, a zbog specifičnog mesta gde nastaju (tip zemljišta, dubina, korenje) ove toliko tražene gljive se veoma retko uzgajaju – što samo još više podiže njihovu cenu i potražnju.

Za pronalaženje tartufa koriste se psi, koji su zamenili svinje – veoma dobre lovce na tartufe – jer psi nemaju želju da tartufe i pojedu.

Tartufi – gljive od zlata
Za pronalaženje tartufa koriste se psi

Otkrivanje ove podzemne gljive nije nimalo lako, pa iskopavanje zahteva veliko znanje i veštinu, za šta se koriste i dresirani psi. Zbog toga se tartufi porede s dragim kamenjem, pa su i cene veoma visoke (100 g crnog tartufa košta oko 50, a belog 250 evra).

  • Najpoznatiji crni tartufi dolaze iz Francuske, još jedna crna – letnja vrsta tartufa – može se naći u zemljama juga i jugoistočne Evrope.
  • Iz Pijemonta u Italiji dolazi veoma retka vrsta belog tartufa. Miris ovog tartufa je veoma izražen, a ukus blago podseća na biber.
  • Miris crnih tartufa je blaži, donekle sladak i zemljan. Što se tiče ukusa, crni tartuf je intenzivniji i jači, a beli je blaži i mekši.
  • Beli tartuf je u sezoni od oktobra do kraja decembra, crni tartuf sve do marta.
Tartufi – gljive od zlata
Najpoznatiji crni tartufi dolaze iz Francuske

Zbog bogatstva mirisa i ukusa, tartufe nije potrebno dugo pripremati – uglavnom se koriste tanko narendani preko jela. Odlično idu uz testeninu, jela od krompira i jaja, uz ribu i živinsko meso. Tartuf se kombinuje i s maslinovim uljem, belim lukom i biberom. Beli tartufi se jedu sirovi, jer se obradom izgubi njihov jedinstveni ukus. Crna varijanta može da se kuva, ali samo kratko, i ne na previsokim temperaturama.

Od momenta kad su skupljeni iz zemlje, tartufe je važno brzo upotrebiti.

Tartufi – gljive od zlata
Tartufi odlično idu uz testeninu

Ukoliko su dobro ohlađeni na temperaturi od oko 4° C, tartufi mogu da stoje oko nedelju dana, crni malo duže traju od belih.

Zbog nepravilnog oblika tartufe treba očistiti od zemlje mekanom četkicom odmah pošto se iskopaju. Potom se operu i dobro osuše, a kako ne bi skupljali vlagu, čuvaju se u pirinču koji je higroskopan. Dodatni benefit ovakvog čuvanja tartufa je što pirinač upije njihov intenzivan miris, pa se kasnije može koristiti za pripremu rižota.

Oznake:

gljivetartufi

Podeli

Zaprati Autor

Jelena Popović Đorđević

PR i novinar. Posle korporativne karijere odlučila je da svoje vreme posveti kulturi, gastronomiji i umetnosti. Vodi projekte „Hrana, piće, priče" i „Street Art Belgrade".

Ostali članci

Zavodljivi zimski napici
Prethodni

Zavodljivi zimski napici

Da li biste probali čokoladni humus?
Sledeći

Da li biste probali čokoladni humus?

Sledeći
Da li biste probali čokoladni humus?
26.11.2019.

Da li biste probali čokoladni humus?

Prethodni
24.11.2019.

Zavodljivi zimski napici

Zavodljivi zimski napici

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    minecraft film
    „Minecraft Film” stiže na striming 20. juna
    CityMagazine
    turnstile
    DA SE P(L)OČASTIMO: Može i za đuskanje, može i za batine – Turnstile summer počinje
    Miloš Dašić
    bend
    Ovako izgleda kad neko peva direktno iz slomljenog srca: Ljudi na mrežama nazivaju nastup ovog benda “najtužnijim ikada”
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    “28 godina kasnije” konačno stiže u domaće bioskope
    CityMagazine
    Indira Paganotto
    Indira Paganotto je izbacila novi hit u saradnji sa legendom elektronske muzike
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖