Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

AUTOR: CityMagazine 22 Sep, 2022
Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je.

Američko ministarstvo poljoproivrede odobrilo je nedavno proizvodnju genetski modifikovanog ljubičastog paradajza, što otvara put ovoj vrsta paradajza ka prodavnicama i pijacama u SAD, a uskoro možda i u drugim zemljama.

Pored svoje jedinstvene boje, ljubičasti paradajz takođe ima zdravstvene prednosti i duži rok trajanja od crvenog paradajza baštenske sorte, kažu naučnici.

Paradajz je razvio tim naučnika na čelu sa britanskom biohemičarkom Keti Martin, koja je profesorka na Univerzitetu Istočne Anglije i vođa projekta u Centru Džon Ines u Noriču u Engleskoj.

Martinova je za CNN izjavila: „Želela sam da pokrenem projekte u kojima bismo mogli da pogledamo da li postoje zdravstvene koristi za ovu konkretnu grupu pigmenata.“

Pigmenti koji su privukli interesovanje Martinove su antocijanini, koji borovnicama, kupinama i patlidžanima daju bogate plavo-ljubičaste nijanse. Uz finansijsku pomoć nemačkog konzorcijuma, odlučila je da napravi paradajz koji je bio bogat antocijaninima, nadajući se da će „povećati antioksidativni kapacitet“ plodova.

Upoređivanjem običnog paradajza sa modifikovanim ljubičastim paradajzom, ona bi mogla lako da identifikuje da li su antocijanini povezani sa nekim specifičnim zdravstvenim prednostima.

Martinova i njene kolege objavile su prve rezultate svog istraživanja 2008. godine u članku u žurnalu Nature Biotechnology. Njihovi rezultati su bili „zapanjujući“, rekla je. Prema studiji, miševi skloni raku koji su jeli ljubičasti paradajz živeli su oko 30% duže od onih koji su jeli normalan paradajz.

Pet godina kasnije, Martinova i njene kolege objavili su studiju koja je otkrila da ljubičasti paradajz ima dvostruko duži rok trajanja od njihovih crvenih rođaka.

Ova dama je u međuvremenu osnovala kompaniju Norfolk Plant Sciences, s ciljem da ljubičasti paradajz izbaci na tržište. No, to će morati malo da sačeka, dok ovaj GMO proizvod ne dobije i odobrenje američke Uprave za hranu i lekove.

Izvor: CNN
Naslovna fotografija: Bogdanovich_Alexander / Shutterstock

Najčitanije

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Najnovije - Gastro

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…