Naučite da prihvatite poraz sledeći kineski princip
Ne pronaći sebe, ne znati svoju sudbinu, ne susresti svoju ljubav – ovi strahovi su na Internetu podrugljivo definisati kao…
U Limanskom parku u Novom Sadu, 11. i 12. septembra 2021. godine, biće održan Festival gastronomije Ukusi Vojvodine. Prepoznatljiv po tome što jedan od omiljenih novosadskih parkova pretvori u mesto dobrih ukusa i prijatnog druženja ljudi svih generacija, ove godine festival slavi peti rođendan. Tim povodom, organizatori najavljuju mnogobrojne izlagače, ali i interesantne prateće sadržaje.
Svi oni koji su se zaželeli dobre domaće kuhinje, tradicionalnih vojvođanskih jela, bogatog mezea i mirisnih kolača iz knjiga sa starih polica, moći će da uživaju obilazeći i isprobavajući šta im je pripremilo preko 100 izlagača ove godine. Od pojedinačnih poljoprivrednih gazdinstava i malih preduzetničkih radnji, do restorana, aktiva žena, lokalnih akcionih grupa i turističkih udruženja, stižu nam u ova dva septembarska dana šunke, kuleni, kobasice, čvarci, sirevi, i kravlji i kozji, raznovrsni proizvodi od voća i povrća, zimnica, med, začini, ali i paprikaši svih vrsta, testenine i čorbe, pečene paprike i nasuvo na sve načine. Biće i prirodnih sokova, zanatskog piva, ali i vina. Naravno, i rezanci s makom.
Oni koji žele ponešto i da nauče, moći će da isprate šest zanimljivih radionica na temu spravljanja tradicionalnih kobasica, petrovske i lemeške, zatim da probaju zanimljive kombinacije meda i sira iz opštine Žabalj, da saznaju kako se uzgaja i koristi u ishrani mikrobilje, da uživo vide i isprobaju gotovo zaboravljene čipkaste krofne i hleb od komlova iz Banata, ali i da vide kako se slažu tradicionalni vojvođanski meni i vina iz Sremskih Karlovaca. Mladi kulinari iz SŠ „Svetozar Miletić“ iz Novog Sada, predvođeni profesorom Milanom Kneževićem, pokazaće kako u njihovom izvođenju izgleda jedno tradicionalno vojvođansko jelo.
Najmlađe posetioce očekuje i ove godine mnogo lepih tradicionalnih igara, takmičenje, ali i radionice na kojima će učiti da prave vanilice i bundevaru. Sve programe sa decom vode stručni vaspitači.
Festival Ukusi Vojvodine, osim po bogatstvu ukusa i divnom ambijentu, prepoznatljiv je i po dobroj atmosferi koju, osim raspoloženih posetilaca i izlagača, stvara i birana muzička podloga. Uz poznate džez zvuke Aleksandar Dujin Orkestra, kojima započinje festival, do ritmova za ples, filmskih kompozicija i dela klasične muzike, kao i vrhunskih vokalnih solista, ništa neće izostati. Izdvajamo zanimljivu završnicu prve večeri pod nazivom Ko nekad u 8, kada će posetioci moći da se podsete šlagera iz Jugoslavije u periodu od 1930. do 1990. godine.
Radno vreme festivala je od 12-20 časova, ulaz je besplatan, a kapija festivala je, zbog radova na mreži za navodnjavanje, prebačena na deo parka prema Limanima 3-4. Festival je smešten u sam središnji deo parka, odmah iza dečjeg igrališta.
Ne pronaći sebe, ne znati svoju sudbinu, ne susresti svoju ljubav – ovi strahovi su na Internetu podrugljivo definisati kao…
Hrana koju jedemo igra važnu ulogu u funkcionisanju našeg mozga i izbor namirnica može da bude dobra osnova u brizi…
Ima začina koji povoljno deluju na masnoće, tako što ih suzbijaju sa određenih delova tela. Mi ćemo vam danas predstaviti…
Maj i jun vreme su za sočne, zrele jagode. No, pored ukusa, ove bobice su dragocene i u nutritivnom pogledu,…
Ako ste rođeni u nekom od sledeća tri horoskopska znaka, pred vama je nedelja u kojoj možete očekivati da će…
Kada nam nedostaje energije, volimo da posegnemo za kafom. Konzumiramo je odmah nakon što se probudimo, a i toku dana…
Za sve vas koji nemate puno vremena ujutru da spremite zdrav doručak, nudimo tri jednostavna i brza recepta za obroke…
Pozivamo vas da posetite hotel Indigo, restoran Duke i terasu koja krasi ovo jedinstveno mesto, sasvim posebno i drugačije. Već…
Ako ste naručili i obrok i ostavilo vam je nekoliko parčadi pice, nemojte je žuriti do mikrotalasne kad poželite da…
Glumci Bili Kristal i Meg Rajan postali su Hari i Sali u čuvenoj ljubavnoj komediji. Film je poznat po mnogim…
Kanoli. Gotovo je nemoguće odoleti ovom hrskavom kolaču u obliku cevi punjenjim svežom rikotom. Put na Siciliju bez kanola je…
Spremite se za gastroputovanje Sava promenadom jer uskoro počinje Street Food Festival! Od 27. do 29. maja na jednoj od…