Francuski baget dobio mesto na UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine
Za mnoge je francuski baget odavno zaslužio mesto na večnoj listi hrane koja se ne može osporiti i za koju uvek ima mesta u stomaku, ali od sada ovaj specijalitet našao se na jednoj novoj listi – UNESCO nematerijalne kulturne baštine.
UNESCO je objavio da je stručnost potrebna za pripremu ovog hleba sastavni deo ljudske kulture i da se mora sačuvati. Lista nematerijalne kulturne baštine čuva kulturno nasleđe, poput „tradicija ili izraza koji se nasleđuju od predaka i prenose potomcima”.
Baget se tako pridružuje drugim namirnicama i kulinarskim navikama na ovoj listi – napolitanskoj pici, kimčiju, belgijskoj kulturi piva, mediteranskoj ishrani i arapskoj kafi. Francuskoj je bilo potrebno šest godina da skupi svu potrebnu dokumentaciju pre nego što je predala zahtev.
U Francuskoj se prodaju razne vrste bageta, ali onaj tradicionalni pravi se od samo četiri sastojka (brašno, voda, so i kvasac) i mora biti napravljen na licu mesta.
Izvor: CNN
Naslovna fotografija: Pixabay