• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
gulaš
Foto: Shutterstock/Shaiith

5 saveta za savršeni gulaš koji ćete voleti da spremate

CityMagazine
13.05.2024. 2 min Gourmet

Gulaš je nešto čemu retko ko može odoleti, a što zahteva posvećenost tokom pripreme, ali ne nužno i glavobolju.

Sočno meso i umak pun okusa definicija su sočnog gulaša, jela koje ne traži posebnu veštinu u kuhinji, a opet je lako pogrešiti, piše Punkufer.

Srećom, na raspolaganju su nam trikovi kuvara s kojima je lako napraviti specijalitet za pamćenje – i ponavljati ga svaki put kad nam se jede nešto slasno.

Najbolji komadi mesa

Priprema slasnog gulaša počinje u mesari, a kako biste odabrali pravi komad mesa, potražite delove junetine kojima odgovara dugo krčkanje na niskoj temperaturi.

To mogu biti žilaviji komadi mesa, koji su ujedno i povoljniji. S mišićima kolenice ili potkolenice, vrata ili prednje plećke nećete pogrešiti.

Marinada

Meso narežite na kocke podjednake veličine, a imate li dovoljno vremena, možete ga i marinirati u vinu ili vinskom sirćetu.

U marinadu možete dodati i senf ili soja sos, kao i začine poput belog luka, majčine dušice, lovora ili ruzmarina.

Odlučite li se za marinadu, meso pre prženja dobro obrišite kuhinjskim peškirom ili krpicom.

Prženje na naglo

Kako bi meso bilo što ukusnije, obvezno ga ispržite u tiganju pre dodavanja tečnosti. Neki čine grešku pa meso prže na luku, ali vrsni šefovi to ne preporučuju ako želite meko, pomalo lepljivo meso.

Kockice mesa kratko ispržite na tiganju ili u loncu s malo ulja, a ako imate veću količinu mesa, to činite u nekoliko tura kako se ne bi skuvalo umesto zapeklo.

Polako i strpljivo

Za većinu vrsta gulaša potrebno je vreme da se razviju fini okusi, stoga nikako nemojte žuriti.

Potrebno je najmanje dva sata da meso omekša, a slobodno još produžite vreme pripreme za koji sat. Požurite li i pojačate vatru, mišićna vlakna će se skupiti i postati žilava.

Za više ukusa gulaša

Luk, šargarepa i celer klasični su sastojci za gulaš – i to s razlogom, jer s njima ne možete pogrešiti. Odličan je dodatak pečeni beli luk, a i suve pečurke mogu dati odličan okus.

Na početku obrade možete dodati suve začine, a za kraj možete ubaciti i sveže začinsko bilje, poput mirođije, peršuna ili ruzmarina.

Oznake:

gulaš

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Jagode sa rastopljenim, stvrdnutim sećerom - poslastica koja je hit na mrežama, a za koju mi imamo recept
Prethodni

Jagode sa rastopljenim, stvrdnutim sećerom – poslastica koja je hit na mrežama, a za koju mi imamo recept

orahovača
Sledeći

Orahovača, recept star 90 godina

Sledeći
orahovača
15.05.2024.

Orahovača, recept star 90 godina

Prethodni
11.05.2024.

Jagode sa rastopljenim, stvrdnutim sećerom – poslastica koja je hit na mrežama, a za koju mi imamo recept

Jagode sa rastopljenim, stvrdnutim sećerom - poslastica koja je hit na mrežama, a za koju mi imamo recept

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    "Sakati bog", završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    “Sakati bog”, završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    Filip Milosavljević
    domaći film
    Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
    CityMagazine
    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine
    8 putnik
    „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
    CityMagazine
    bend gutalax
    Posle svirke ovog benda drugačije ćete posmatrati svet: Bili smo na sumanutom koncertu i još uvek skidamo toalet-papir sa sebe
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖