Hleba i masti, bela kafa i griz: Ovih poslastica sećaju se samo oni rođeni pre devedesetih
Ako niste rođeni poslednjih tridesetak godina sasvim sigurno ćete se sa setom prisetiti barem nekih od ovih jela.
Mnogima među nama su naše bake i mame pripremale doručak, pa tako nije bilo baš nikakve šanse da iz kuće izađemo barem sa parčetom hleba namazanim marmeladom ili masti. Naravno, bilo je tu i Eurokrema, paštete, salame, gotovih jogurta kao što je onaj s vanilom ili ukusom kave, ali u znatno manjim količinama nego što je to danas. Ako želite da se prisetite nekih zaboravljenih ukusa ili da oživite tradiciju koja se s godinama izgubila, ovo je lista samo nekih od jela koja su obeležila naše detinjstvo, piše jutarnji.hr.
Bela kafa s hlebom
Kafa, ona prava, je deci bila zabranjeno voće, jer “će ti od nje porasti rep ili brkovi”, govorili su nam. Ali, zato su nam pravili belu kafu od ječma. Prženi ječmeni slad se kuvao po uputstvima na pakovanju i servirao ili u činijice ili u veće duboke šoljice. Dok je još topla, tako pripremljena bela kafa se zasladila najčešće medom, a potom se u nju nadrobila kriška belog hleba (najčešće onog koji je ostao od dana ranije).
Griz s cimetom, čokoladom ili kakaom
Ovo je jedan od onih obroka koji smo redovno jeli, ako ne kod kuće, onda u vrtiću. Bio je sladak, taman koliko volimo, neki su više voleli retki griz, a drugi da je jače zgusnut. Posipali bismo ga ili cimetom, ili rendanom čokoladom ili kakaom i tek s malo šećera dok niko nije gledao, pa sve brzo umešali zajedno da se šećer otopi i sve zajedno sjedini. I redovno smo strugali po činijici (pogotovo onoj metalnoj u vrtiću), da pokupimo i zadnju mrvicu griza.
Jogurt s pekmezom
U običan jogurt mešala se kašičica, dve domaćeg pekmeza. Iskreno, ne znamo da li je to bila taktika majke kuće da se pojede zimnica i oslobodi mesto za nove tegle marmelade i pekmeza, nemaština ili nešto treće, ali jogurt s ukusima, pogotovo onaj od vanile i s ukusom kafe, kupovao se u izuzetnim situacijama. Posebna je sreća bila od tvrdog jogurta napraviti tečni tako što smo ga nekoliko minuta brzo mešali kašičicom, jer u ta vremena nije bilo tečnog jogurta na policama.
Hleb s domaćom svinjskom mašću
Svaka porodica je u špajzu imala metalnu kantu domaće svinjske masti. Na krišku još toplog domaćeg hleba namazala se mast, a onda se ili posipala šećerom ili seckanim svežim lukom. Odrasli su je, naravno, najradije jeli posipanu dimljenom crvenom paprikom i narezanim belim lukom.
izvor: jutarnji.hr