• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Foto: Shutterstock / MaraZe

Ludo testo i domaći kremić od brašna: Recepti iz devedesetih zbog kojih nam se i danas obrće želudac

Ivana Milošević
07.02.2023. 2 Mins Read Recepti

Recepti iz devedesetih koji će vam probuditi nostalgiju, ali i gorak ukus u ustima.

Ako „step“ sok pamtite kao najgori produkt devedesetih, prevarili ste se – ima gorih. U svakoj srpskoj kući pre 5. oktobra jele su se svojevrsne „delicije“ od onih bednih sastojaka koje smo mogli da iskupimo po frižiderima. Prisetimo se kako su se to snalazile domaćice.

LUDO TESTO

Prednosti „ludog testa“ u ona vremena bile su ogromne – prvo, testo je moglo da stoji i do sedam dana u frižideru, a može da se koristi i za slana i slatka peciva. Svaki frižider imao je u sebi dobro zavezanu kesu, jer je testo raslo kao ludo, što mu i ime kaže, pa je bilo potrebno obuzdati ga.

Povezani članci

Supa se jela samo u gradu, hleb je bio gnjecav, a gibanica kojom se hvalimo nije naša: Istorija srpske hrane od A do Š

Novogodišnji hit kolač: Dostigao više od milion pregleda za svega par dana

via GIPHY

Potrebno je (za 8 osoba):

500 ml toplog mleka
30 g svežeg ili 12 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašika brašna
400 ml jogurta
2 žumanca
100 ml ulja
1 kašičica soli
1 kg i 300 g brašna

Priprema:

U pola količine toplog mleka rastopiti kvasac, dodati šećer i malo brašna i ostaviti da kvasac nadođe.

U velikoj posudi prosejati brašno, dodati ulje, ostatak toplog mleka, dva žumanca umućena viljuškom, jogurt i nadošli kvasac i sve dobro umesiti dok ne dobijete pomalo lepljivo i glatko testo.

Testo oblikovati u loptu, premazati sa svih strana uljem, takođe premazati najlon kesu i staviti testo u frižider, najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.

Ujutru uzimati testo koliko vam je potrebno, razvaljati na blago pobrašnjenoj radnoj površini i praviti šta vam je srcu drago: pogačice, ,mekike, kiflice, pogaču…

TORTA OD JEDNOG JAJETA

Kultna poslastica koju vam je mama barem jednom spremila za rođendan.

Potrebno je za koru:

1 jaje

10 kašika šećera

1 šolja ulja

2dl mleka

16 kašika brašna

3 kašike kakaa

1 prašak za pecivo

Potrebno je za krem:

5dl mleka

4 kašike brašna

1 margarin

10 kašika šećera

Priprema:

Umutite sastojke za koru, a kada je ispečete, presečete je na dva dela. Poprskate sokom od limuna, a onda je nafilujete iznutra i spolja. Ostavite na hladnom i spremna je za konzumaciju. Obavezno zaliti „step“ sokom.

EUROKREM OD BRAŠNA

via GIPHY

Samo ime govori koliko je gadno, zato uzmite kašiku Nutele dok se prisećamo recepta.

Priprema:

15 kašika oštrog pšeničnog brašna pržiti nekoliko minuta na laganoj vatri uz stalno mešanje da ne požuti. Čim se oseti miris prženog brašna, odmah ga skinuti sa vatre i uz stalno mešanje, dodavati mleko sve dok se ne dobije gusta kompaktna masa.

Kada to postignete, dodate 250g rastopljenog margarina za kolače i 300g šećera i dobro promešati. Na kraju, dodate 2 kesice vanilin šećera. Prepolovite smesu i drugoj polovini dodate i 50-100g kakaa ili otopljene čokolade za kuvanje. Obe smese izlijete u neku kutiju pravog eurokrema, pa sednete i plačete nad svojom sudbinom.

Tags:

devedesetedomaći kremićludo testo

Povezani članci

Kiflice sa majonezom: Mekane i prhke

Recept za praznične medenjake: Jednostavno, hrskavo i preukusno

Share Article

Follow Me Written By

Ivana Milošević

Ostali članci

Previous

Prženje na svinjskoj masti: Da ili ne?

Next

Grčki dresing: Jednostavan recept za ukusan preliv koji ide uz bilo koju salatu

Next
08.02.2023.

Grčki dresing: Jednostavan recept za ukusan preliv koji ide uz bilo koju salatu

Previews
06.02.2023.

Prženje na svinjskoj masti: Da ili ne?

Najnovije

Predstava „Mrzim pozorišteˮ premijerno na Dorćol Platz-u
CityMagazine
Keni Nije Mrtav za City: Muzika vas pokreće da dotaknete nedodirljivo
Miloš Dašić
Poslastica za nostalgičare ili jeftina zabava – vraćaju se originalni „Moćni rendžeri“ u Netfliksovom specijalu
Filip Milosavljević
Predstavljanje knjige „Povratak u Neobuzdaniju i druge priče za slatku noć“
Promo
Otvoren konkurs za program za Kreativne lidere
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖