• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
foto: Michael Bihlmayer / imago stock&people / Profimedia

Prženje na svinjskoj masti: Da ili ne?

Marija Ćirjak
06.02.2023. 2 Mins Read Recepti

Nekada davno nije bilo dileme, sve se pržilo na svinjskoj masti. Kasnije, skoro da je proterana iz kuhinja, a sada se ponovo vraća. Da li je to OK?

Polučvrst proizvod beličaste boje dobijen topljenjem masnog tkiva svinje u mnogočemu razlikuje se od loja, masti dobijene iz masti goveda, ovaca i nekih drugih životinja, piše index.hr.

Sam kvalitet svinjske masti varira kada su u pitanju kulinarski kvaliteti ove masti. Pravilno otopljena svinjska mast najčešće nema ni miris ni ukus, a usled velikog sadržaja zasićenih masnih kiselina i odstupanja skupine masnoća koje poseduju samo negativne karakteristike po zdravlje, sama svinjska mast ne biva neprijatelj, ali isto tako ni najbolji prijatelj našeg organizma.

Povezani članci

Supa se jela samo u gradu, hleb je bio gnjecav, a gibanica kojom se hvalimo nije naša: Istorija srpske hrane od A do Š

Nikada ne podgrevajte pirinač, pileće meso uvek isperite pod tekućom vodom i druge popularne zablude o kuvanju

Da li je mast dobra za jelo?

Mišljenja su podeljena. Svinjska mast ne odskače mnogo od maslaca koji sadrži 54% zasićene masti sa svjih 40%. U poređenju sa biljnim uljima, nijedna druga mast  ili maslac nisu vodeći po zdravlje ljudi. Kao i za mnoge druge namirnice i proizvode, i za ovu mast važi – umereno korišćenje je u redu!

Međutim, odluka da u potpunosti zamenite biljna ulja ovom mašću ne bi bila dobra po vas.

Koju hranu je najbolje pripremati sa svinjskom mašću?

Svinjska mast se od običnog ulja za kuvanje razlikuje po tome što je na sobnoj temperaturi čvrsta, odlikuje je visoka temperatura topljenja. Baš ta svojstva čine svinjsku mast odličnim izborom za pripremu hrane na visokim temperaturama. Kao i druge masti i ulja, svinjska mast je krosina i za pečenje, pržeje, roštiljanje, pa čak i fritezu.

Osobina – visoka tačka dimljenja, svinjsku mast čini odličnom za prženje šnicle u tiganju, a mnogi pekari je hvale kao sjajnu mast za pripremu mrvljivog hleb i keksića.

U čvrstom obliku predstavlja dobar zamenski puter u raznim receptima za dezerte i kolače.

Prženje u svinjskoj masti

Prilikom prženja, svinjska mast pruža hrani dodatni ukus i hrskavu teksturu. Prvobitno je važno otopiti mast i nakon zagrevanja, hranu stavite u vruću mast i na umerenoj vatri pržite dok ne vidite rumenu boju. Nakon prženja, otopite hranu na papirnim ubrusima, što je zapravo isti postupak kao kada koristite biljno, odnosno suncokretovo ulje.

Svinjska mast kao deo uravnotežene ishrane

Dakle, svinjsko ulje od davnina vodeća je mast kada je u pitanju postizanje dodatnog ukusa i hrskave teksture. U poređenju sa visoko nazsićenim uljima, kao što je maslinovo, svinjska mast svakako se ne smatra zdravom. Ali, kao što već napomenusmo, sasvim je u redu koristiti je u umerenim količinama, kao deo uravnotežene ishrane.

Za ljubitelje posebnog, orašastog ukusa, ova mast je izbor broj jedan, takođe, odlična je zamena maslacu u receptima za pripremu biskvita i sipavih testa.

Svinjska mast se u svakom slučaju smatra zdravijom, ali je važno napomenuti da nijedna od navedenih masti nije posebno zdrava i neophodna, koliko je poželjno umereno i kontinuirano ih konzumirati.

Dakle, ako već možete da birate, iskoristite tajnu koja je skrivena u jednoj reči, a to je balans. Možete da koristite sve, ako ste umereni.

Izvor: Index.hr

Tags:

biljno uljesvinjska mast

Povezani članci

Jedinstveni duh Mediterana u Beogradu

Francuska praznična jela: Supa od luka, tart i šatobrijan za malo drugačiju proslavu

Share Article

Follow Me Written By

Marija Ćirjak

Ostali članci

Previous

Ovo je lista najgorih jela na svetu: Pihtija nema, ali tu je jedno jelo koje ste možda i probali

Next

Ludo testo i domaći kremić od brašna: Recepti iz devedesetih zbog kojih nam se i danas obrće želudac

Next
07.02.2023.

Ludo testo i domaći kremić od brašna: Recepti iz devedesetih zbog kojih nam se i danas obrće želudac

Previews
06.02.2023.

Ovo je lista najgorih jela na svetu: Pihtija nema, ali tu je jedno jelo koje ste možda i probali

Najnovije

Film Dejvida Kronenberga „Zločini budućnosti“ stigao u naše bioskope
CityMagazine
EXIT i Paul Kalkbrenner donose spektakl u beogradsku Arenu za veliko otvaranje TMRW konferencije!
CityMagazine
Pre 40 godina, Monti Pajton nam je dao odgovor na to šta je smisao života, i još uvek ne možemo da se oporavimo
Miloš Dašić
Sa njima četvoricom nema šale, a uvek je smešno
Promo
Vikend preporuke 31.3-2.4.
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖