• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Italijani žele da espreso bude na UNESCO listi

Italijani žele da espreso bude na UNESCO listi

CityMagazine
28.02.2022. 3 min Gourmet

Šoljica tamne, baršunaste kafe više je od brze doze kofeina: italijanski espreso cenjen je društveni i kulturološki ritual koji u Italiji smatraju nacionalnom baštinom vrednom Uneskovog statusa.

Kako prenosi N1, Italijani popiju otprilike 30 miliona šoljica espresa dnevno. Od Venecije do Sicilije, u porculanskim šoljicama ili u malim čašama, s kapljicom mleka ili bez njega, svaka šoljica predstavlja im gest prijateljstva.

„Espreso je prilika da kažete prijatelju da vam je stalo”, kazao je vlasnik napuljskog kafića Đambrinus – Masimilijano Rosati, koji je pomogao u pripremi predloga za uvršćenje espresa na UN listu svetske nematerijalne baštine.

„Espreso se pije svakodnevno u svako doba. To je trenutak zajedništva, trenutak čari”, izjavio je za AFP.

Svetlucavi aparat iza mermernog pulta šišti i zvecka, dok barmen u portafilter stavlja mlevenu kafu, škljocne ga na mesto i pritisne taster, nakon čega iz aparata preko mlevene kafe počinje da teče gotovo ključala voda.

Italijani žele da espreso bude na UNESCO listi
Photo by Mohamed Shaffaf on Unsplash

Cveće, voće, čokolada

Po savetima Italijanskog instituta za espreso, on mora da ima „zaokružen, bogat i baršunast” ukus i „lešnik-smeđu do tamnosmeđu penicu, s karakterističnim žućkastim odsjajem”.

Mora da ima dugotrajnu aromu koja ima „note cveća, voća i čokolade”, kažu iz instituta osnovanog za očuvanje espresa.

Italija je na listu nematerijalne baštine već uvrstila brojne tradicije i običaje među kojima su traženje tartufa, umeće izrade napuljske pice, mediteranska ishrana i tradicionalna izrada violina iz Kremone, rodnog mesta Antonija Stradivarija.

Ispijanje espresa je „gotovo pa sveti ritual“, kazala je sedamdesetogodišnja učiteljica u penziji Anamarija Konte.

Neki vole uz espreso da pojedu princes krofne, male pice ili uštipke, uz čavrljanje između zalogaja.

„Kad sam u inostranstvu vidim da ljudi na svoju kafu čekaju u redovima jedni iza drugih, neki s telefonom u ruci, a neki u ćošku, čitajući knjigu. Ovde to nije tako”, kazao je vlasnik Rosati.

„U nekim delovima Napulja i danas je uobičajeno da se prilikom poseta nekome ne nose kolači i cveće, nego kafa i šećer.”

Italijani žele da espreso bude na UNESCO listi
Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Uspomene

Anđelo Moriondo iz Torina 1884. patentirao je prvi parni aparat za espreso, ali za dalji razvoj i masovnu proizvodnju zaslužan je Deziderio Pavoni iz Milana koji je za to imao novca.

Ubrzo su aparati postali rasprostranjeni širom Italije, a svaki od 20 regiona imao je malo drugačiju varijantu espresa – kraći, produženi, manje ili više intenzivan, ponekad i s mineralnom vodom sa strane.

„Imam puno uspomena na dolaske u ovaj kafić i ispijanje ove jako dobre kafe”, kazala je dvadesetosmogodišnja turistkinja Jael Lesin-Dejvis, dok je preuzimala svoj „Moretto”, espresso s penicom od mleka i kakao prahom.

Raimondo Riči, vlasnik kafića Sveti Eustahio u starom centru Rima, kaže da espreso pomaže u smanjenju usamljenosti, čak i kada se pije u samoći, daleko od kafića.

„Ponekad kad kod kuće pravimo kafu društvo nam čini aparat koji ispuni prostoriju, ispuni kuću”, rekao je i dodao da to vraća „uspomene na srećna vremena”.

Izvor: N1

Naslovna fotografija: Giulia Bertelli on Unsplash

Oznake:

espresoitalijaunesco

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Kako napraviti savršen kakao sa ukusom slanog kikirikija?
Prethodni

Kako napraviti savršen kakao sa ukusom slanog kikirikija?

Ovaj doručak je trenutno veliki hit na društvenim mrežama
Sledeći

Ovaj doručak je trenutno veliki hit na društvenim mrežama

Sledeći
Ovaj doručak je trenutno veliki hit na društvenim mrežama
02.03.2022.

Ovaj doručak je trenutno veliki hit na društvenim mrežama

Prethodni
25.02.2022.

Kako napraviti savršen kakao sa ukusom slanog kikirikija?

Kako napraviti savršen kakao sa ukusom slanog kikirikija?

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Exit
    Himna studentskih protesta čuće se večeras na otvaranju Exita: Najpopularnija pesma u Srbiji otvara festival
    CityMagazine
    pevač
    Domaći pevač je bio pozvan na audiciju popularnog benda, ali sankcije su ga sprečile da otputuje: „Ponekad mi je žao, ali takve su bile okolnosti“
    CityMagazine
    ritual
    Priča koja ledi krv u žilama: Horor film „Ritual” u bioskopima od 10. jula
    CityMagazine
    exit 2025
    Exit 2025: Šta sve treba da znate o ovogodišnjem izdanju festivala pre njegovog početka
    CityMagazine
    The Prodigy
    Kada je buka postala sloboda: The Prodigy u Beogradu 1995. i povratak na Exit 2025.
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖