Jaja u kalupima za mafine ili na pari: Evo najboljeg načina za pripremu tvrdo kuvanih jaja
Neizbežna namirnica u svakom frižideru zasigurno jesu jaja. Odlična za brzu užinu, proteinski dodatak salatama, jaja čine osnovu brzog i zdravog doručka, naročito kada ih kuvate.
Ako na internetu pokušate da pronađete najbolji način za tvrdo kuvana jaja, naći ćete bezroj različitih metoda. Neke metode ostavljaju žumance tečnim, dok ga neka potpuno isušuju a od cubbyathome.com saznajemo na koje sve načine možemo da skuvamo jaja i koji način biva najbolji dodatak ishrani.
U pitanju je testiranje istog brenda jaja, sa istim datumom isteka roka. Sveža jaja, sama po sebi teža za ljuštenje ipak su bila savršen uzorak za testiranje metoda za kuvanje istih.
Neki od metoda nisu precizirali temperaturu na kojoj jaja treba da bude neposredno pre početka procesa, međutim sva jaja su uzimana direktno iz frižidera.
Svaki metod ocenjen je na skali od 1 do 10, i dok je nekolicina mogla da se pohvali solidnim rezultatima, samo jedna metoda dobila je ocenu 10.
Kalup za mafine
Za ovaj metod se tvrdi da je dobar za velike količine i da ne zahteva previše pažnje. Jednostavno svako udubljenje za mafin dobija po jedno jaje, zatim u prethodno zagrejanu rernu stavite kalup na oko 160 stepeni, čak 30 minuta, zatim ledenom vodom ohladite jaja i kalup i oljuštite ih.
Rezultati: Neka jaja su se lako ljuštila, dok je na drugima ljuska prosto ostala zalepljena. Tokom ljuštenja primećeno je da se nekima vazdušni džep pomerio sa mesta gde se obično nalazi na stranu, zbog čega je bio otežan početak ljuštenja jajeta.
Svako jaje imalo je jedan ili dva traga opekotina, najverovatnije od mesta gde je jaje dodirnulo kalup. Tekstura ovako kuvanih jaja bila je dobro kuvana, međutim belance je bilo veoma čvrsto, čak pomalo gumeno.
Metod je trajao najduže od ostalih, a ocena je 5/10.
Dovedite ih do ključanja, zatim sklonite sa vatre
Jaja u hladnoj vodi dovedite do ključanja, a zatim poklopite i sklonite sa vatre na 11 do 12 minuta pre stavljanja u ledeno kupatilo i ljuštenje. Vreme procesa bi trebalo da iznosi oko 25 minuta.
Rezultati: Jaja budu veoma lepo kuvana, žumanca čvrsta i brašnasta, a belanca mekana ali čvrsta. Međutim, ljuske su se prilično zaglavile na svim jajima. Kidajući ljusku čupali su se i delovi belanca, što jaja nije činilo lepim na oko.
Nešto bolje od prethodnog metoda, ocena je 6/10.
Kuvanje pod pritiskom
Metod za kog važi najlakše ljuštenje jaja. Baziran na stavljanju jaja na rešetku za paru u loncu. Naime, u šerpu sa tako postavljenim jajima ubacite šolju vode i poklopite šerpu. Jaja ostavite da se kuvaju na niskom pritisku šest minuta. Nakon šest minuta otpustite pritisak i hladite jaja u ledenom kupatilu od 5 do 20 minuta, pre nego što ih ogulite. Procedura oduzima 30tak minuta vremena.
Rezultati: Veoma laka za guljenje, jaja su doslovno stresla svoje ljuske. Žumanca bivaju čvrsta i vlažna, a belanca čvrsta sa malo pucanja.
Veoma blizu savršenstvu, jaja su dobila ocenu 8/10.
Prokuvati
Jaja spuštena u veliki lonac sa ključalom vodom krčkaju se u ključaloj vodi 10tak minuta kako bi se stvorilo veoma mekano središte žumanca. Jaja ohladite kratko ledenom vodom i oljuštite ih.
Rezultati: Jaja se prilično lako ljušte, a oljuštena izgledaju divno, bez otkinutih delova i udubljenja. Belanca imaju čvrstu teksturu, žumance ima ima pekmezasti središnji deo koji sjajno ide kao dodatak salatama.
Najbrži od svih, ovaj metod čini teksturu jaja sjajnom za sve prilike, međutim ovaj metod zahteva konstantan nadzor na šporetu.
Samim tim, uz malu falinku dobija ocenu 9/10.
Para
Ovaj metod garantuje prelako skidanje ljuske i počinje tako što malo vode prokuvate u velikom loncu, a zatim u nju spustite korpu za paru u kojoj se nalaze jaja. Poklopljena jaja kuvajte oko 10/15 minuta, zatim ih stavite u kupatilo u posusu sa ledenom vodom. Kada odlijete polovinu vode, poklopite jaja i snažno ih potresite oko 40 puta pre nego što ih oljuštite. Treba vam 40 minuta za ovaj proces ali itekako vredi!
Rezultati: Praćenje uputstva dovodi do sjajnih rezultata koji se ogledaju u izrazito lakom guljenju jaja, prijatno čvrstoj teksturi i mrvljivim a ipak vlažnim žumancima.
Postizan je lakoće u ljuštenju i savršena tekstura pružili su ovom metodu ocenu 10/10.