• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Japanski kolač zaludeo Beograđane, a svake godine odnese više života: Košta 300 dinara, ali na jednu stvar morate da pazite
Foto: PC.pimpilar

Japanski kolač zaludeo Beograđane, a svake godine odnese više života: Košta 300 dinara, ali na jednu stvar morate da pazite

Ivana Milošević
04.10.2023. 2 min Gourmet

Mali, okrugli i pomalo gumasti kolačići od lepljivog pirinča veoma su popularni u Aziji, ali već neko vreme su hit i u Beogradu.

Mochi postoji u raznim varijacijama, a najčešći su daifuku – okrugli kolači punjeni različitim sastojcima poput tradicionalne paste od pasulja, crnog susama, kikirikija, pa čak i sladoleda. Kako bi bio što privlačniji, neretko se i boji jestivim bojama, piše punkufer.

Kako je testo napravljeno od pirinčanog brašna neutralnog ukusa, mochi se služi i sa slanim jelima, najčešće supama i grickalicama. Priprema mochija počinje dugotrajnim procesom mlevenja pirinča kuvanog na pari ili u vodi, obično sorte mochigome, pa zatim oblikuje u gustu i homogenu smesu, koja se zatim se razvije i oblikuje u loptice.

Japanski kolač zaludeo Beograđane, a svake godine odnese više života: Košta 300 dinara, ali na jednu stvar morate da pazite
Foto: Shutterstock / Chris worldwide

Iako navodno potiče iz Kine, mochi se vekovima povezuje s Japanom. Prvobitno se pojavio tokom razdoblja Yayoi, gvozdenog doba kada su u njemu uživali samo bogataši, i bio je omiljen sve do razdoblja Heian (zadnjeg razdoblja klasične istorije Japana, koje se smatra vrhuncem kulture), kada se uobičajeno pripremao i posluživao tokom verskih svečanosti jer su ljudi verovali da donosi sreću i zdravlje.

View this post on Instagram

A post shared by Diana Flavia | Young Traveller (@dianaflavia_apostol)

Ali, omiljeni slatkiš mnogima je doneo nešto sasvim suprotno – gušenje i smrt, najčešće tokom novogodišnjeg slavlja u Aziji.

Zbog gumaste i lepljive teksture treba ga naročito oprezno jesti, u malim zalogajima, kako bi se izbegle nezgode i nesreće. Prema japanskim medijima, većina onih koji su hitno primljeni u bolnicu zbog gušenja mochijem su ljudi od 65 godina ili stariji, ali znaju da nastradaju i deca. Svake godine kolačići od pirinča odnesu više života.

Mochi se prodaje u brojnim azijskim restoranima u Beogradu i sudeći po društvenim mrežama, veoma je popularan. Cena se kreće od 250 do 400 dinara po komadu, a ako ga još uvek niste probali, pobrinite se da ga dobro i polako žvaćete.

Oznake:

dezertjapankolačićimochi

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Meze by Elliniko: Čari beskrajnog grčkog leta čekaju vas i početkom naše druge sezone - u Beogradu
Prethodni

Meze by Elliniko: Čari beskrajnog grčkog leta čekaju vas i početkom naše druge sezone – u Beogradu

Focaccia, recept sa mokrim testom
Sledeći

Focaccia, recept sa mokrim testom

Sledeći
Focaccia, recept sa mokrim testom
09.10.2023.

Focaccia, recept sa mokrim testom

Prethodni
04.10.2023.

Meze by Elliniko: Čari beskrajnog grčkog leta čekaju vas i početkom naše druge sezone – u Beogradu

Meze by Elliniko: Čari beskrajnog grčkog leta čekaju vas i početkom naše druge sezone - u Beogradu

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    turnstile
    DA SE P(L)OČASTIMO: Može i za đuskanje, može i za batine – Turnstile summer počinje
    Miloš Dašić
    bend
    Ovako izgleda kad neko peva direktno iz slomljenog srca: Ljudi na mrežama nazivaju nastup ovog benda “najtužnijim ikada”
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    “28 godina kasnije” konačno stiže u domaće bioskope
    CityMagazine
    Indira Paganotto
    Indira Paganotto je izbacila novi hit u saradnji sa legendom elektronske muzike
    CityMagazine
    poslednji problem
    „Poslednji problem”: Filmski detektiv pred stvarnim izazovom
    Filip Milosavljević

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖