• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Focaccia, recept sa mokrim testom
Focaccia, foto: Hans Geel / Alamy / Alamy / Profimedia

Focaccia, recept sa mokrim testom

CityMagazine
09.10.2023. 2 min Recepti

Fokača je najukusnija kada je pravite sa mokrim testom. Priprema je veoma jednostavna, ali traje tri dana. Ali probajte, nećete zažaliti.

Za mokro testo:
250 g brašna tip “00” (ili obično belo brašno)
5 g suvog kvasca
125 ml mlake vode

Za glavno testo:
500 g brašna tip “00” (ili obično belo brašno)
10 g soli
350 ml mlake vode
15 ml maslinovog ulja
So i sveže mleveni crni biber po ukusu

Za premazivanje:
Maslinovo ulje
Sveži ruzmarin (opciono)
Grubo morska so

Uputstva:
Dan 1: Priprema mokrog testa

U činiji pomešajte 250 g brašna, 5 g suvog kvasca i 125 ml mlake vode. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine. Pokrijte činiju providnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata.

Dan 2: Priprema glavnog testa
U drugoj činiji, pomešajte 500 g brašna, 10 g soli, 350 ml mlake vode i 15 ml maslinovog ulja. Dobro promešajte da se formira testo.
Dodajte pripremljeno mokro testo iz prvog dana u glavno testo. Mešajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Po potrebi, dodajte malo više vode. Testo treba da bude tečno, malo gušće nego za palačinke, dakle, ne može da se mesi.


Pokrijte činiju sa testom providnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata.

Dan 3: Pecanje fokače
Prethodno zagrejte rernu na 220°C.
Premažite pleh (veličine otprilike 20×30 cm) maslinovim uljem, a zatim stavite testo u pleh i pažljivo razvucite tako da pokrije dno pleha. Vrhovima prstiju napravite rupe po površini testa.
Prekrijte pleh krpom i ostavite testo da odstoji još 30 minuta.
Premažite fokaču dodatnim maslinovim uljem, pospite je morskom solju i ruzmarinom (opciono).

Pecite fokaču u prethodno zagrejanoj rerni 7 minuta na jačoj vatri, uz ventilator, na 250 stepeni, pa zatim još 5 minuta na 180 stepeni dok ne postane zlatno smeđa i hrskava.


Izvadite fokaču iz rerne i ostavite je da se malo ohladi pre nego što je isecete na komade.
Poslužite fokaču toplu ili na sobnoj temperaturi sa maslinovim uljem ili dodacima po želji.

Ova verzija fokače sa mokrim testom će imati izraženiji ukus i mekšu teksturu zbog trodnevne fermentacije. Uživajte u ovom ukusnom italijanskom hlebu!

Oznake:

fokačarecept

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Japanski kolač zaludeo Beograđane, a svake godine odnese više života: Košta 300 dinara, ali na jednu stvar morate da pazite
Prethodni

Japanski kolač zaludeo Beograđane, a svake godine odnese više života: Košta 300 dinara, ali na jednu stvar morate da pazite

Vafli, recept koji će vam možda trebati, jer aparat izgleda svi imaju
Sledeći

Vafli, recept koji će vam možda trebati, jer aparat izgleda svi imaju

Sledeći
Vafli, recept koji će vam možda trebati, jer aparat izgleda svi imaju
09.10.2023.

Vafli, recept koji će vam možda trebati, jer aparat izgleda svi imaju

Prethodni
04.10.2023.

Japanski kolač zaludeo Beograđane, a svake godine odnese više života: Košta 300 dinara, ali na jednu stvar morate da pazite

Japanski kolač zaludeo Beograđane, a svake godine odnese više života: Košta 300 dinara, ali na jednu stvar morate da pazite

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Otvorene prijave za novu sezonu IDJPepsiShow-a: Da li si ti nova muzička zvezda regiona?
    Otvorene prijave za novu sezonu IDJPepsiShow-a: Da li si ti nova muzička zvezda regiona?
    CityMagazine
    Goran Bregović
    Goran Bregović je bio “bitanga”, a ona je bila princeza: Ovoj lepotici je popularni bend posvetio svoj veliki hit
    CityMagazine
    bata živojinović
    Bata Živojinović kakvog niste videli pre: Pre 60 godina slavni glumac je zaigrao u priči koja je poslužila i kao inspiracija Holivudu
    CityMagazine
    elio
    Zoe Saldana na svetskoj premijeri letnjeg hita „Elio”
    CityMagazine
    ФOMO
    Фomo vas poziva na još jedan Matinée! Zvezda svetskih bina La La u Beogradu!
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖