Kako pravilno čuvati bocu šampanjca?
Penušav i luksuzan, šampanjac je idealno piće za prazničnu atmosferu. Pitak je i gotovo da ne postoji osoba koja ga ne voli. Bilo da proslavljate bitan dan u životu ili uživate u romantičnoj večeri sa partnerom, sa šampanjcem nema greške. Ne želimo da vam kvarimo zabavu, ali važno je da znate gde i na kojoj temperaturi treba čuvati bocu, za najbolji ukus. Ukoliko se baš ovo piće nalazi na vašem meniju ovih dana, pažljivo čitajte redove koji slede.
Za razliku od vina, ukus šampanjca se ne poboljšava sa protokom vremena. To znači da bocu možete čuvati svega nekoliko godina, a da piće ne promeni ukus. Kako je osetljiv na svetlo, ventilaciju i promene u temperaturi, najbolje je odložiti ga u podrum, i to tako da u njemu bude između 10 i 15℃. Možda je šampanjac otporan na vlagu, ali na buđ ne, te se, ukoliko se ne pridržavate saveta, ona može nahvatati po pampuru, i promeniti mu ukus.
Kada je u pitanju položaj boce, postoje 2 teorije. Prema jednoj, najbolje je da ona stoji uspravno, kako bi se izbegao kontakt pića i pampura. Sa druge strane, većina enologa savetuje da je položite, da bi se sprečio prodor svetlosti. Ukoliko nemate podrum, najbolje je da bocu spakujete horizontalno u kutiju.
Nakon otvaranja i služenja, bocu možete odložiti u frižider, ali sa posebnim zatvaračem koji ne propušta vazduh. Na taj način, šampanjac će zadržati penušavost i do 48 sati. Postoje oni koji se služe srebrnom kašičicom koju stave u grlo boce, ali to nije preporučljivo. Čak i bez pampura ili zatvarača, šampanjac možete čuvati u frižideru 24 časa, tako da ne promeni ukus.
Izvor: Elle France