Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako pravilno čuvati bocu šampanjca?

AUTOR: CityMagazine 06 Jan, 2020
Kako pravilno čuvati bocu šampanjca?

Penušav i luksuzan, šampanjac je idealno piće za prazničnu atmosferu. Pitak je i gotovo da ne postoji osoba koja ga ne voli. Bilo da proslavljate bitan dan u životu ili uživate u romantičnoj večeri sa partnerom, sa šampanjcem nema greške. Ne želimo da vam kvarimo zabavu, ali važno je da znate gde i na kojoj temperaturi treba čuvati bocu, za najbolji ukus. Ukoliko se baš ovo piće nalazi na vašem meniju ovih dana, pažljivo čitajte redove koji slede.

Za razliku od vina, ukus šampanjca se ne poboljšava sa protokom vremena. To znači da bocu možete čuvati svega nekoliko godina, a da piće ne promeni ukus. Kako je osetljiv na svetlo, ventilaciju i promene u temperaturi, najbolje je odložiti ga u podrum, i to tako da u njemu bude između 10 i 15℃. Možda je šampanjac otporan na vlagu, ali na buđ ne, te se, ukoliko se ne pridržavate saveta, ona može nahvatati po pampuru, i promeniti mu ukus.

Kada je u pitanju položaj boce, postoje 2 teorije. Prema jednoj, najbolje je da ona stoji uspravno, kako bi se izbegao kontakt pića i pampura. Sa druge strane, većina enologa savetuje da je položite, da bi se sprečio prodor svetlosti. Ukoliko nemate podrum, najbolje je da bocu spakujete horizontalno u kutiju.

Nakon otvaranja i služenja, bocu možete odložiti u frižider, ali sa posebnim zatvaračem koji ne propušta vazduh. Na taj način, šampanjac će zadržati penušavost i do 48 sati. Postoje oni koji se služe srebrnom kašičicom koju stave u grlo boce, ali to nije preporučljivo. Čak i bez pampura ili zatvarača, šampanjac možete čuvati u frižideru 24 časa, tako da ne promeni ukus.   

Izvor: Elle France

Najčitanije

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Zašto nikada ne bi trebalo da pijemo rakiju pre jela?

Popiti čašicu ili dve rakije pre jela čest je običaj kod kuće ili u restoranu, ali ta navika ne otvara…

7 odevnih predmeta u koje vredi uložiti novac dok su na popustu

Crna nedelja prilika je da se po povoljnijim cenama pripremimo za predstojeće praznike, i tako obradujemo sebe i najbliže. Mnogi…

Kraljica Leticija jednim detaljem pobrala sve simpatije

Zvanična poseta španske kraljevske porodice Švedskoj još jedna je prilika da uživamo u modnim izdanjima dame iz naslova. Iako je…

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Najnovije - Gastro

Jednostavan recept za praznične medenjake koje će svi voleti

Bliže nam se praznici, pa u tom duhu već polako razmišljamo o prazničnoj trpezi i svim ukusnim zalogajima u kojima…

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Zvuči čudno i neobično, ali je veoma jednostavno, i – više je nego ukusno, posebno za hladne dane! Jelo potiče…

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Ukoliko želite da zaobiđete tradicionalna slavska jela, koja su „već viđena‟, a uz to i komplikovana za spremanje, predlažemo predjelo…

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu

U Beogradu na donjem Dorćolu otvoren je Belgrade Kitchen Party – novi koncept prostora industrijskog dizajna osmišljen da i u…