• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Kako pravilno čuvati bocu šampanjca?

Kako pravilno čuvati bocu šampanjca?

CityMagazine
06.01.2020. 2 min Gourmet

Penušav i luksuzan, šampanjac je idealno piće za prazničnu atmosferu. Pitak je i gotovo da ne postoji osoba koja ga ne voli. Bilo da proslavljate bitan dan u životu ili uživate u romantičnoj večeri sa partnerom, sa šampanjcem nema greške. Ne želimo da vam kvarimo zabavu, ali važno je da znate gde i na kojoj temperaturi treba čuvati bocu, za najbolji ukus. Ukoliko se baš ovo piće nalazi na vašem meniju ovih dana, pažljivo čitajte redove koji slede.

Kako pravilno čuvati bocu šampanjca?

Za razliku od vina, ukus šampanjca se ne poboljšava sa protokom vremena. To znači da bocu možete čuvati svega nekoliko godina, a da piće ne promeni ukus. Kako je osetljiv na svetlo, ventilaciju i promene u temperaturi, najbolje je odložiti ga u podrum, i to tako da u njemu bude između 10 i 15℃. Možda je šampanjac otporan na vlagu, ali na buđ ne, te se, ukoliko se ne pridržavate saveta, ona može nahvatati po pampuru, i promeniti mu ukus.

Kada je u pitanju položaj boce, postoje 2 teorije. Prema jednoj, najbolje je da ona stoji uspravno, kako bi se izbegao kontakt pića i pampura. Sa druge strane, većina enologa savetuje da je položite, da bi se sprečio prodor svetlosti. Ukoliko nemate podrum, najbolje je da bocu spakujete horizontalno u kutiju.

Kako pravilno čuvati bocu šampanjca?

Nakon otvaranja i služenja, bocu možete odložiti u frižider, ali sa posebnim zatvaračem koji ne propušta vazduh. Na taj način, šampanjac će zadržati penušavost i do 48 sati. Postoje oni koji se služe srebrnom kašičicom koju stave u grlo boce, ali to nije preporučljivo. Čak i bez pampura ili zatvarača, šampanjac možete čuvati u frižideru 24 časa, tako da ne promeni ukus.   

Izvor: Elle France

Oznake:

alkoholno pićebocapraznicišampanjacslavlje

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Božićne cimet zvezdice
Prethodni

Božićne cimet zvezdice

Carnex kobasice: Ukus koji se pamti
Sledeći

Carnex kobasice: Ukus koji se pamti

Sledeći
Carnex kobasice: Ukus koji se pamti
07.01.2020.

Carnex kobasice: Ukus koji se pamti

Prethodni
05.01.2020.

Božićne cimet zvezdice

Božićne cimet zvezdice

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    rouzovi
    Komedija „Rouzovi” inspirisana čuvenom komedijom ima sjajnu ekipu
    Filip Milosavljević
    exit
    Jubilarni EXIT festival uz više od 200.000 posetilaca odbranio slobodu uz poruku da su ljubav i svetlost nezaustavljivi
    CityMagazine
    exit
    Na desetine hiljada ljudi skandiralo „Pumpaj“ na glavnoj bini Exita
    CityMagazine
    film
    Glumio je kod Kusturice i u drugim kultnim filmovima, a danas “prodaje telo” preko svog zvaničnog sajta
    CityMagazine
    za milion godina
    Zdravko Čolić se žalio na ova dva muzičara: Duhovita priča sa snimanja pesme “Za milion godina” koju malo ko zna
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖