Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako pravilno čuvati bocu šampanjca?

AUTOR: CityMagazine 06 Jan, 2020
Kako pravilno čuvati bocu šampanjca?

Penušav i luksuzan, šampanjac je idealno piće za prazničnu atmosferu. Pitak je i gotovo da ne postoji osoba koja ga ne voli. Bilo da proslavljate bitan dan u životu ili uživate u romantičnoj večeri sa partnerom, sa šampanjcem nema greške. Ne želimo da vam kvarimo zabavu, ali važno je da znate gde i na kojoj temperaturi treba čuvati bocu, za najbolji ukus. Ukoliko se baš ovo piće nalazi na vašem meniju ovih dana, pažljivo čitajte redove koji slede.

Za razliku od vina, ukus šampanjca se ne poboljšava sa protokom vremena. To znači da bocu možete čuvati svega nekoliko godina, a da piće ne promeni ukus. Kako je osetljiv na svetlo, ventilaciju i promene u temperaturi, najbolje je odložiti ga u podrum, i to tako da u njemu bude između 10 i 15℃. Možda je šampanjac otporan na vlagu, ali na buđ ne, te se, ukoliko se ne pridržavate saveta, ona može nahvatati po pampuru, i promeniti mu ukus.

Kada je u pitanju položaj boce, postoje 2 teorije. Prema jednoj, najbolje je da ona stoji uspravno, kako bi se izbegao kontakt pića i pampura. Sa druge strane, većina enologa savetuje da je položite, da bi se sprečio prodor svetlosti. Ukoliko nemate podrum, najbolje je da bocu spakujete horizontalno u kutiju.

Nakon otvaranja i služenja, bocu možete odložiti u frižider, ali sa posebnim zatvaračem koji ne propušta vazduh. Na taj način, šampanjac će zadržati penušavost i do 48 sati. Postoje oni koji se služe srebrnom kašičicom koju stave u grlo boce, ali to nije preporučljivo. Čak i bez pampura ili zatvarača, šampanjac možete čuvati u frižideru 24 časa, tako da ne promeni ukus.   

Izvor: Elle France

Najčitanije

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Najnovije - Gastro

Kako da zamrznete krompir a da sačuva teksturu i ukus

Ako su nas majke nešto učile, to je da krompir ne može u zamrzivač. A danas u marketima masa proizvoda…

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…