Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Božićne cimet zvezdice

Polako pripremamo dom i trpezu za praznike koji kucaju na vrata. Vreme je za mirisna i slasna jela iz pećnice, porodično okupljanje i druženje sa prijateljima. Radujemo se kratkom predahu i retkim trenucima kad možemo da podetinjimo i prepustimo se dokolici. Nadamo se volite da mesite kolačiće, jer vas u nastavku očekuje pravi božićni recept. Zasucite rukave, pripremite modle i krećemo…

Postoje ukusi i mirisi koje pamtimo iz detinjstva, i vezujemo ih za zimsku sezonu. Cimet je verovatno jedna od prvih asocijacija na ušuškanost. Setite se hrskavih, toplih keksića iz rerne, u obliku polumeseca ili zvezdica… Čarolija može da počne! Potrebno je malo mašte, ljubavi, te dobar recept, i oduševljenje ukućana neće izostati. Za tili čas dom će biti ispunjen najlepšim aromama, a pod nepcima će krckati puter testo preliveno belom glazurom. Ukoliko smo vam zagolicali maštu, pođite sa nama u snežnu avanturu korak po korak…

Sastojci:

Za 20 keksića

  • 175 g otopljenog putera
  • 25 g cimeta u prahu
  • 125 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 50 g samlevenog badema
  • 50 g  samlevenog lešnika
  • 250 g brašna
  • modla u obliku zvezde

Za glazuru:

  • 200 g šećera u prahu
  • 30 g belanaca
  • nekoliko kapi limunovog soka

Priprema:

Za početak u posudu sipajte puter, cimet, šećer u prahu, jaje, samleven lešnik i badem, pa počnite lagano da mutite. Kada dobijete ujednačenu smesu, dodajte brašno, pa nastavite da mutite dok se sastojci ne sjedine. Od testa oblikujte lopticu, pa je rasklagijajte između 2 papira za pečenje na koje ste posuli malo šećera u prahu. Debljina testa treba da bude oko 1 cm, a zatim ga odložite u frižider, da odstoji sat vremena.

Dok čekate, pripremite belu glazuru, tako što ćete umutiti šećer u prahu, belance i 3, 4 kapi limunog soka. Smesa treba da bude penasta, ni previše tečna, a ni gusta. Izvadite testo iz testo iz frižidera, premažite ga glazurom, i lepo izravnjajte.

Pre nego što modlom oblikujete zvezdice, zagrejte rernu na 180℃. Zvezdice poređajte na pleh obložen nelepljivim papirom za pečenje, pa ih pecite 20 minuta. Čim primetite da glazura menja boju, izvadite pleh i stavite kolačiće da se ohlade.

Napomena: Testo može biti zahtevno za oblikovanje modlom, pa ga možete iseći na trougliće širine 3 cm.

Izvor: Elle France

Najčitanije

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Zašto nikada ne bi trebalo da pijemo rakiju pre jela?

Popiti čašicu ili dve rakije pre jela čest je običaj kod kuće ili u restoranu, ali ta navika ne otvara…

7 odevnih predmeta u koje vredi uložiti novac dok su na popustu

Crna nedelja prilika je da se po povoljnijim cenama pripremimo za predstojeće praznike, i tako obradujemo sebe i najbliže. Mnogi…

Kraljica Leticija jednim detaljem pobrala sve simpatije

Zvanična poseta španske kraljevske porodice Švedskoj još jedna je prilika da uživamo u modnim izdanjima dame iz naslova. Iako je…

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Najnovije - Gastro

Jednostavan recept za praznične medenjake koje će svi voleti

Bliže nam se praznici, pa u tom duhu već polako razmišljamo o prazničnoj trpezi i svim ukusnim zalogajima u kojima…

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Zvuči čudno i neobično, ali je veoma jednostavno, i – više je nego ukusno, posebno za hladne dane! Jelo potiče…

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Ukoliko želite da zaobiđete tradicionalna slavska jela, koja su „već viđena‟, a uz to i komplikovana za spremanje, predlažemo predjelo…

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu

U Beogradu na donjem Dorćolu otvoren je Belgrade Kitchen Party – novi koncept prostora industrijskog dizajna osmišljen da i u…