Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Koji se kolači jedu u svetu za vreme praznika

AUTOR: Isidora Spasić 26 Dec, 2019
Koji se kolači jedu u svetu za vreme praznika

Praznici ne bi bili tako veseli da ne idu u pratnji poslastica i kolača. Verujemo da ste već osmislili šta će se naći na vašem stolu, ali nije loše da se inspirišete desertima koji se tokom praznika jedu širom sveta.

Božićni kolač iz Engleske

Pošto Englezi cene tradiciju, nije ni čudo što se oblik ovog kolača pojavio već u srednjem veku. Tokom viktorijanske ere recept se približio onakvom kakvog ga danas poznajemo. Engleski božićni kolač prepoznatljiv je po tome što u sebi sadrži sušeno voće i začine, po tome što se delom kuva, i što se za njegovu pripremu koristi specijalna okrugla posuda.

Foto: www.thespruceeats.com

Sutlijaš u Danskoj

Verzija slatkog kuvanog pirinča obično se jede na kraju božićne večere. Pravi se sa umućenom pavlakom, a na vrh se stavljaju blanširani listići badema, kao i sos od višanja. U jedan od sutlijaša sakrije se ceo badem, a ko ga nađe dobija poklon od nekoga ko je prisutan na večeri.

Foto: www.scandinaviastandard.com

Slatka vekna iz Nemačke

Ovaj slasni kolač već se vekovima jede za vreme praznika. Prepoznatljiv je po gustom lepljivom testu, u kom se nalazi obilje putera. U testo se još ubacuju bademi, suvo grožđe, kandirani komadići pomorandže, i iseckana kora limuna. Na kraju pečenja kolač se premaže slojem putera i pospe prah šećerom.

Foto: www.kochtrotz.de

Džinovska puslica sa Novog Zelanda

Desert je poznat kao pavlova, a ime je dobio po ruskoj balerini Ani Pavlovoj. Priča kaže da je tokom njene posete Novom Zelandu jedan kuvar kreirao ovaj kolač u balerininu čast. Osnovni sloj čini velika puslica, preko koje ide debeo sloj domaćeg šlaga, a na vrhu komadići svežeg kivija i bobičastog voća.

Foto: www.theflavorbender.com

Kraljevska torta u Španiji

Dotična torta specifična je za katalonsku regiju, i konzumira se na praznik koji pada 6. januara. Torta izgleda kao venac, jer je okrugla i šuplja u sredini. Napunjena je marcipanom ili kremom od bundeve, a ukrašena kandiranim voćem i glazurom od šećera. U njoj se krije figurica i zrno boba. Ko nađe figuricu dobija zlatnu krunu napravljenu od kartona, dok onaj ko nađe zrno boba zadužen je da sledeće godine donese kraljevsku tortu.

Foto: www.allevents.in

Čokoladna cepanica iz Francuske

Ideja za ovaj kolač potiče od davnina, a vezuje se za paljenje badnjaka i obeležavanje početka zime, koji pada 22. decembra. Iz tog razloga podseća na komad ukusnog drveta, u čijoj se osnovi nalazi sunđerasto testo punjeno kremom i preliveno čokoladom.

Foto: www.sweetcannela.com

Punjene krofne u Izraelu

Tokom praznika Hanuka, koji se slavi osam noći zaredom, obavezno se jedu krofne. Ali ne obične, već one koje su napunjene želatinastim džemom od jagoda. Važno je da se taj džem nazire u centru pržene krofne, a na kraju one obavezno bivaju posute prah šećerom.

Foto: www.thespruceeats.com

Panetone iz Italije

Iako se panetone vezuje za Milano, njegovo originalno poreklo nije u potpunosti poznato. Legenda kaže da je jedan vojvoda iz Milana tražio specijalan praznični kolač, pa je mladi kuvar pripremio mekani mirisni hleb sa suvim voćem i grožđem. Kuvar se zvao Toni, pa su kolač prozvali pan del Toni (Tonijev hleb), što je kasnije preraslo u reč panettone.

Foto: www.carolinescooking.com

Naslovna slika: www.kingarthurflour.com

Najčitanije

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Detalj koji na glavi nosi partnerka Ane Brnabić će danas nositi sve žene na sahrani kraljice, osim jedne

Sahrana kraljice Elizabete II će se održati danas u Vestminsterkoj opatiji, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče je stigla…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Najnovije - Gastro

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…

Brzo i lako napravite palačinke sa bundevom bez brašna i mleka

Polako ulazimo u jesenju sezonu, koja unosi promene na raznim poljima, ali i na trpezu. Kako je bundeva jedna od…