• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Foto: Promo

Kvasac – superheroj dobrog ukusa

Promo
21.09.2023. 2 min Gourmet

Svaka vrsta ili soj kvasca ima svoje specifičnosti. Odabirom specifičnih sojeva i razvojem tehnika uzgoja, kvasac može imati čitav niz različitih primena. Koristi se u dodacima ishrani i začinima zbog svojih senzornih, nutritivnih i specifičnih zdravstvenih prednosti. Njegovo prirodno obilje hranljivim materijama i bogatstvo ukusa doprinosi našem opštem blagostanju.

Bogatsvo hranljivim materijama

Kvasac pripada porodici gljivica. Sve vrste kvasca mogu se konzumirati u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani. Biljnu hranu nije jednostavno izbalansirati da bi se obezbedile sve esencijalne aminokiseline sadržane u proteinima animalnog porekla (jaja, mleko, meso…). Kvasac sadrži sve esencijalne aminokiseline koje se prirodno nalaze i u proteinima životinjskog porekla, ali obzirom da pripada familiji gljivica, apsolutno je pogodan za korišćenje u veganskoj ishrani.

Povezani članci

Manastirski recept za slavski kolač

Slavski kolač: Tradicionalni recept

Foto: Promo

Kvasac je jednoćelijska gljivica koja prirodno raste u zemljištu i na biljkama. Divlji, prirodni kvasac je svuda – u vazduhu koji udišemo, na kori drveća, na lišću… Zanimljivo je da je kvasac  prvo pripitomljeno živo biće u istoriji! Kvasac je ključni sastojak fermentacije i prirodno se nalazi na plodovima različitih biljaka. Fermentacija ili vrenje je proces koji omogućava da komad testa postane dobro narasla vekna hleba. U nedostatku vazduha, ćelije kvasca previru šećere, stvarajući ugljen-dioksid i alkohol.

Različiti sojevi kvasca mogu se koristiti za pravljenje piva, vina, pa čak i goriva na bazi etanola! Ono što kvasac čini tako posebnim je njegova sposobnost da sastojke, pre svega ugljene hidrate, iz brašna, voća i drugih sirovina pretvori u nešto živo i penušavo!

Kvasac kao „superhrana“

Foto: Promo

Svež kvasac ima izuzetan nutritivan sastav. Dijetska vlakna, proteini, obilje B vitamina i minerala… Takođe, bogat je kalcijumom i magnezijumom. Posebna korist kvasca su njegova probiotska svojstva. Ćelije kvasca su živi mikroorganizmi, poput probiotičkih bakterija. Neki sojevi kvasca su probiotici i imaju blagotvorno dejstvo na mikrofloru creva. Probiotski kvasac može biti svež ili suv bez promene njegovih svojstava.

Termin „superhrana“ je u trendu i često je korišćen od strane ljudi koji su strastveni pobornici zdrave hrane i ishrane. Međutim, ne postoji zvanično prihvaćena definicija ni naučna osnova za određivanje pomenutog termina.  Najvažnije je da zadržimo raznovrsnost u našoj ishrani tako što ćemo se odlučiti za obroke koji su i izbalansirani i ukusni.

Kvasac obezbeđuje vitamine, minerale, vlakna i proteine. Sa svim ovim svojstvima, možemo razmišljati o kvascu kao o super hrani. Zaista, kvasac može pomoći u stvaranju „super tanjira“ punog različitih zdravih, izbalansiranih i ukusnih namirnica na dnevnoj bazi i dugoročno, daleko duže od prolaznog trenda.

#poweredbyyeast

Oznake:

hranljive materijekvasacsuperhrana

Povezani članci

Recept za hrskava jaja na oko koji je ovog leta zaludeo ceo internet

„Bukvalno plaćate vazduh“: Italijanka otkrila trik kojim sladoledžije varaju turiste i 3 pravila kako da prepoznate najbolji sladoled

Podeli

Zaprati Autor

Promo

Ostali članci

Prethodni

Ćufte, provereni recept

Sledeći

Pinđur, recept za koji vam ne treba smederevac

Sledeći
22.09.2023.

Pinđur, recept za koji vam ne treba smederevac

Prethodni
19.09.2023.

Ćufte, provereni recept

Najnovije

„Zadušnice“ – Novi roman doktora horora Dejana Ognjanovića
CityMagazine
Znam kako dišeš
Gledali smo fantastičnu seriju „Znam kako dišeš“: Šamarčina realnosti koja je očigledno celom Balkanu neophodna
Miloš Dašić
Film „Barbi“ stiže na striming 15. decembra
CityMagazine
Goran Bare je komentarisao uspeh Aleksandre Prijović u Zagrebu, a malo ko je očekivao da će ovo reći
CityMagazine
Voja Govedarica
Tukao je Stalonea, psovao Žan Klod van Dama: Preminuo je čuveni Srbin iz akcionih filmova
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖