• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
italijanska lazna jela
Foto: Shutterstock/MariaKovaleva

7 italijanskih jela koja nećete naći u Italiji

CityMagazine
18.08.2024. 2 min Gourmet

Neka jela prosto su popularnija od drugih i to je tako, ali njihovo poreklo nije uvek baš najočiglednije.

Neka jela iz Italije, na primer, uopšte nisu poreklom odande, već se samo pogrešno smatra da su odande, a tamo ih možda možete dobiti na zahtev kao turista, piše Punkufer.

Jela koja se ne prave u Italiji:

Špagete bolonjeze

Tako na primer u Italiji verovatno nećete naći špagete bolonjeze, ali bolonjeze ragu ili sos je nešto sasvim drugačije. On se tradicionalno služi uz taljatele, torteline ili njoke.

Peperoni pica

Ova „italijanska” pica je omiljena u Americi, ali ako tražite peperoni picu u Italiji, dobićete onu sa paprikom. Ako želite onu sa kobasicom, treba vam salame piccante.

Alfredo sos

Alfredo je popularan sos za testeninu, ali ne potiče iz Italije. Prema legendi, jedan Italijan je početkom 20. veka u Americi pripremao sličan sos s maslacem i žalfijom.

No s godinama recept se promenio, a među sastojcima se pojavila pavlaka. U Americi je popularna i varijanta s piletinom, ali Italijani nemaju običaj da je kombinuju s pastom, osim u slučaju iznutrica koje dodaju u ragu.

Karbonara sa pavlakom

Italijani ne opraštaju pavlaku u karbonari pa je tako nešto bolje prećutati nego naručiti. Prava pasta carbonara kremastost duguje jajima ili samo žumancetu.

Osim toga, sadrži i sušeni svinjski obraz (guanciale), makar se ponekad može dodati i pančeta u takva jela.

Hleb sa belim lukom

Ako ste mislili da je hleb sa belim lukom italijanski – nije. Italijani beli luk koriste kako bi istrljali hleb za brusket, ali nikako ne mešaju maslac i beli luk kako bi premazali hleb.

Špagete sa ćuftama

Špagete s ćuftama najverovatnije su pripremali italijanski imigranti u Americi, ali u autentičnim restoranima u Italiji nećete naći meso i testeninu na istom tanjiru.

Njihove polpette, odnosno mesne ćufte poslužuju se s krompirom ili povrćem.

Italijanski preliv

Poznat kao “italijanski preliv”, ovo jezačin za salatu koji vole Britanci i Amerikanci. Ali sos od kukuruznog sirupa i paprika ništa italijanskog nema u sebi.

U skladu s navikama, Italijani na salatu stavljaju maslinovo ulje i balzamiko ili vinsko sirće.

Oznake:

italijaitalijanska jela

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

slatko od šljiva
Prethodni

Recept za aromatično slatko od šljiva koje se topi u ustima

makalo
Sledeći

Makalo, recept za tradicionalni makedonski umak koji osvežava, a ne goji

Sledeći
makalo
20.08.2024.

Makalo, recept za tradicionalni makedonski umak koji osvežava, a ne goji

Prethodni
17.08.2024.

Recept za aromatično slatko od šljiva koje se topi u ustima

slatko od šljiva

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    8 putnik
    „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
    CityMagazine
    bend gutalax
    Posle svirke ovog benda drugačije ćete posmatrati svet: Bili smo na sumanutom koncertu i još uvek skidamo toalet-papir sa sebe
    CityMagazine
    brain rot
    Ovo su “najbolje” domaće brain rot pesme za 2025: Evo šta nam je sve iskakalo sa TikToka ali i iz frižidera
    CityMagazine
    „Kad čujem ‘dvesta na sat‘ meni odmah proradi uslovni refleks: Đorđe Čvarkov u dve reči o romantici devedesetih
    „Kad čujem ‘dvesta na sat‘ meni odmah proradi uslovni refleks: Đorđe Čvarkov u dve reči o romantici devedesetih
    CityMagazine
    najbolji filmovi 2025
    Ovo su najbolji filmovi 2025. : Neke ste voleli, neke niste podnosili, ali o svima se cele godine pričalo
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖