• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
slatko od šljiva
Foto: Shutterstock/Olga Sg

Recept za aromatično slatko od šljiva koje se topi u ustima

Marija Arsić Milosavljević
17.08.2024. 2 min Recepti

Slatko od šljiva, pored nezaobilaznog pekmeza, jedan je od omiljenih recepata sa ovim voćem na našim prostorima. Ukusni i sočni plodovi zbog svoje teksture u slatkom posebno dođu do izražaja, zbog čega predstavljaju idealno brzinsko okrepljenje kada umorni stignemo kući, ili, pak, slatki zalogaj kada nam naglo padne šećer…

A kako je sezona ovog ukusnog i izuzetno zdravog voća u toku, pravi je trenutak da odete na pijacu, kupite šljive i napravite slatko od šljiva, po receptu koji sledi u nastavku. Verujemo da ćete nam biti zahvalni!

Slatko od šljiva

Sastojci:

  • 1 kg šljiva (po mogućstvu crvenih ili ljubičastih, zrelih i sočnih)
  • 700 g šećera
  • Sok od 1 limuna
  • 1 mala kašika cimeta (opciono)
  • 1/2 kašičice vanilin šećera (opciono)

Priprema:

  1. Operite šljive, presecite ih na polovine i uklonite koštice. Ako želite, možete ih i iseckati na manje komade, u zavisnosti od toga kakva želite da vam bude tekstura slatkog.
  2. Stavite šljive u veliku šerpu. Dodajte šećer i dobro promešajte. Ostavite da odstoji oko 30 minuta, kako bi šljive pustile sok.
  3. Stavite šerpu na srednje jaku vatru i kuvajte dok ne provri. Tada smanjite vatru na nisku i nastavite da kuvate uz povremeno mešanje. Kuvanje traje oko 45 minuta do 1 sat, ili dok smesa ne postane gusta i sirupasta. Tokom kuvanja, povremeno skidajte penicu koja se stvara na površini.
  4. Ako koristite cimet i/ili vanilin šećer, dodajte ih nekoliko minuta pre nego što završite kuvanje jer će tako najbolje pustiti aromu.
  5. Da biste proverili da li je slatko spremno, stavite malu količinu smese na tanjir i ostavite da se ohladi. Ako se nakon hlađenja zgusne dovoljno da se ne razliva, slatko je gotovo.
  6. Vruće slatko prebacite u prethodno sterilisane tegle. Zatvorite tegle dok su još vruće i okrenite ih naopako na nekoliko minuta kako bi se stvorio vakum.
  7. Kada se tegle potpuno ohlade, čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu. Slatko od šljiva može da se čuva nekoliko meseci.



Oznake:

slatko od šljivašljivezimnica

Podeli

Zaprati Autor

Marija Arsić Milosavljević

Esteta i večiti zaljubljenik u minimalizam, modu, umetnost i lepa putovanja. Voli trendove, ali bira klasiku. Veruje da je život lepši uz zagralje, muziku Vlade Divljana i malo fine crne čokolade.

Ostali članci

brownie
Prethodni

Brownie – savršeno sočan recept sa kojim nema greške

italijanska lazna jela
Sledeći

7 italijanskih jela koja nećete naći u Italiji

Sledeći
italijanska lazna jela
18.08.2024.

7 italijanskih jela koja nećete naći u Italiji

Prethodni
17.08.2024.

Brownie – savršeno sočan recept sa kojim nema greške

brownie

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac", rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac”, rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    CityMagazine
    igor božanić
    DA SE P(L)OČASTIMO – Igor Božanić na novom albumu peva mračne sevdalinke na jarkom suncu
    Miloš Dašić
    United Media i Nova Broadcasting Group prvi put u Bugarskoj organizovali polufinalnu rundu žiriranja za Međunarodne Emmy® nagradeTi
    United Media i Nova Broadcasting Group prvi put u Bugarskoj organizovali polufinalnu rundu žiriranja za Međunarodne Emmy® nagradeTi
    CityMagazine
    Biljke, pčele i Ida Prester & Lollobrigida: Nedelja za pamćenje na Supernatural festivalu u Silosima
    Biljke, pčele i Ida Prester & Lollobrigida: Nedelja za pamćenje na Supernatural festivalu u Silosima
    Aleksandra Držaić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖