• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Pekmez od šljiva
Pekemez, foto: Yuliya Furman / Alamy / Alamy / Profimedia

Pekmez od šljiva

CityMagazine
05.07.2024. 1 min Recepti

Pekmez je savršen namaz za zimu, a sada je pravo vreme da makar nadjete recept za omiljeni slatkiš za zimu, pekmez od šljiva.

Pekmez od šljiva

Sastojci:

3 kg zrelih šljiva
1 kg šećera
Sok od jednog limuna
1 štapić cimeta (opciono)
1 vanilin šećer (opciono)

Priprema:

Priprema šljiva:
Operite šljive, prepolovite ih i izvadite koštice. Ako su šljive vrlo velike, možete ih iseći na četvrtine.

Kuvanje:
Stavite šljive u veliki lonac i dodajte šećer. Dobro promešajte i ostavite da stoji oko 2 sata kako bi šljive pustile svoj sok.
Dodajte sok od limuna i štapić cimeta (ako koristite).
Stavite lonac na srednju vatru i kuvajte dok ne proključa, povremeno mešajući.
Smanjite vatru i nastavite da kuvate na laganoj vatri, povremeno mešajući, dok pekmez ne postane gust i tamne boje. Ovo može potrajati od 2 do 3 sata.



Testiranje gustine:
Da biste proverili da li je pekmez gotov, stavite malu količinu na tanjirić i ostavite da se ohladi. Ako se pekmez zgušnjava i ne curi, gotov je. Ako je previše tečan, nastavite sa kuvanjem.

Sterilizacija tegli:
Dok se pekmez kuva, pripremite tegle. Operite ih toplom vodom i sapunom, zatim ih sterilišite u rerni na 100°C oko 15 minuta ili ih prokuvajte u vodi.

Punjenje tegli:
Kada je pekmez gotov, pažljivo ga sipajte u sterilisane tegle dok je još vruć. Pazite da ne napunite tegle do vrha; ostavite oko 1 cm prostora.
Odmah zatvorite tegle poklopcima i okrenite ih naopako na 5-10 minuta kako bi se stvorio vakuum.

Čuvanje:
Ostavite tegle da se potpuno ohlade, zatim ih čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Otvorene tegle čuvajte u frižideru.

Oznake:

pekmezšljive

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Pasulj
Prethodni

Pasulj, tradicionalni recept za omiljeno čorbasto jelo

nutela
Sledeći

Uskoro stiže veganska Nutela, imamo dobru i lošu vest

Sledeći
nutela
07.07.2024.

Uskoro stiže veganska Nutela, imamo dobru i lošu vest

Prethodni
05.07.2024.

Pasulj, tradicionalni recept za omiljeno čorbasto jelo

Pasulj

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    svet iz doba jure ponovo rođeni
    Blokbaster „Svet iz doba Jure: Ponovo rođeni” stiže u bioskope 2. jula
    CityMagazine
    keni nije mrtav
    Bend Keni nije mrtav objavio drugi album „Na vratima“
    Filip Milosavljević
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    Gledao sam “28 godina kasnije”, najiščekivaniji nastavak godine, i imam jednu lošu vest za horor fanove
    Miloš Dašić
    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖