Lista top 100 evropskih čorbi: Hrvatska nas je nadmašila, Makedonija visoko, a Grci imaju najbolje jelo i verovatno ga niste probali
Taste Atlas je ponovo izbacio svoju najnoviju listu najukusnijih čorbi širom Evrope, i rezultati su iznenađujući! Srbija je oduševila svojim karakterističnim pasuljem na 12. mestu, dok su svadbarski kupus i čorbast pasulj našli svoje mesto na 73. i 74. poziciji. Dakle, gurmani iz celog sveta nas po pasulju prepoznaju, iako je ova namirnica u Evropu stigla tek u 16. veku. Pasulj je, zajedno sa graškom i sočivom donešen krajem 17. veka preko Ugarske u Srbiju. Smatra se da su u srpskim zemljama za vreme turske vladavine pasulj i kupus bili osnov kuhinje. Slično je i danas.
Ova lista nije zaobišla ni Hrvatsku, koja se može pohvaliti sa čak sedam izvanrednih čorbica. Makedonija je svoj jedinstveni specijalitet, Selsko meso, izdigla na četvrto mesto, što ga čini najbolje plasiranim jelom među našim susedima. Ako ste imali priliku da probate ovo bogato jelo, sigurno vam je jasno zašto se našlo među deset najukusnijih. Sa raznim vrstama mesa, povrća, sušenim paradajzom i dugim kuvanjem u zemljanoj posudi, Selsko meso pruža zalogaje koji jednostavno se tope u ustima.
Na vrhu liste se nalazi grčko remek-delo, Kόkoras krasάtos. Ovo jelo sa piletinom, grčkim crvenim vinom, začinima i bogatim sosom, koje leti postaje ređi, a zimi gušći, definitivno je zaslužilo svoje prvo mesto. Tradicionalno se služi sa šupljom pastom i rendanim Kefalotiri sirom, čineći ga neodoljivim za sve ljubitelje mediteranske kuhinje.