Matematičar otkrio najbrži način za pravljenje burgera
Ako žudite za hamburgerom, matematika vam može dati nekoliko saveta za njegovu pripremu koji će vam uštedeti vreme.
Naime, povećanje broja okretanja hamburgera s jedne strane na drugu skraćuje vreme kuvanja za skoro trećinu, pokazuju teorijske kalkulacije. Mi koji pravimo burger kod kuće verovatno nećemo videti mnogo koristi od više od tri do četiri okretanja mesa, smatra matematičar Žan-Lik Tifo, koji je došao do ovog saznanja.
Tifo je koristio matematiku da modelira kako se toplota kreće kroz parče mesa, koje se neprekidno kuva samo na donjoj strani i hladi na vrhu dok se ne okrene. Prevrtanje je ravnomerno zagrejalo meso i ubrzalo kuvanje, pokazala je njegova analiza. On je dalje otkrio da je više okretanja mesa dovelo do još bržeg kuvanja. Na primer, okretanje ove teorijske pljeskavice debljine 1 centimetar samo jednom dalo joj je vreme kuvanja od 80 sekundi, dok je okretanje 10 puta u intervalima od šest do 11 sekundi rezultiralo vremenom kuvanja od 69 sekundi. Nastavljanje okretanja hamburgera dovelo je do maksimalnog smanjenja vremena kuvanja za 29 procenata.
Ali činilo se da se korist od uštede vremena smanjila kako se broj okreta povećavao iznad određenog praga, kaže Tifo sa Univerziteta Viskonsin-Medison. „Posle tri ili četiri okreta, dobitak u vremenu je zanemarljiv“, smatra ovaj matematičar.
Tifoovi nalazi su u skladu sa onim što je kuvar i autor knjiga i tekstova o hrani Dž. Kendži Lopez-Alt primetio u kuhinji. U članku iz 2019. za sajt Serious Eats, Kendži Lopez-Alt je uporedio koliko je vremena bilo potrebno da unutrašnja temperatura hamburgera dostigne oko 52 stepena Celzijusa na osnovu različitih metoda kuvanja. Okretanje burgera svakih 15 sekundi – za razliku od okretanja burgera samo jednom – skratilo je vreme kuvanja za skoro trećinu.
Ali ne postoji jedinstven način da se kuva hamburger, napominje Kendži Lopez-Alt. „Ideja o savršenom bilo čemu je samo besmislica, zar ne?“, kaže on i dodaje: „Sve je zasnovano na onome što želite.“
Izvor: Science News
Naslovna fotografija: Zac Cain on Unsplash