Najčešće greške prilikom kuvanja
Kuvanje je nekima opuštanje, a nekima obaveza koju jedva čekaju da precrtaju sa liste dnevnih aktivnosti. Od smišljanja obroka, preko nabavke, do pripreme namirnica, puno vremena se utroši, a ukućani ponekad ne budu oduševljeni ukusom. Da li eksperimentisati ili se pridržavati tradicionalnih recepata? Da li dodati još začina pred kraj? Kroz glavu nam prolaze razna pitanja. Kako bismo vam olakšali svakodnevicu, izdvojili smo neke od najčešćih grešaka koje pravimo, a koje je poželjno izbeći.
Ponekad se hrana može pripremiti na ukusniji, a ponekad na zdraviji način. Važno je da namirnice što manje termički obrađujemo i da jelovnik bude raznovrstan, a ishrana uravnotežena. Pratite redove koji slede, ukoliko želite da poboljšate svoje kulinarske sposobnosti. Očekuje vas lista postupaka koje treba izbegavati u širokom luku.
- Ne probate jelo tokom pripreme
Da jelo koje pripremate ne bi bilo neukusno, ili previše začinjeno, pred kraj uzmite kašiku i probajte malo. To je pouzdan znak da li ste uspeli u zamisli da obradujete ukućane.
- Ne čekate da se hrana ohladi
Nema potrebe za žurbom, te kada pečete kolače, mafine ili slana jela, vodite računa da su se dobro ohladili pre služenja. Na taj način ne samo da nećete opeći nepca, već se i zalogaji neće izmrviti.
- Ne procedite pastu čim je kuvana
Kada je pasta kuvana, čim isključite ringlu treba odmah da je procedite. Naravno, samo ukoliko ne želite da upije previše vode i postane gnjecava.
- Ne mešate hranu u tiganju
Veoma je važno da mešate hranu dok se krčka u tiganju. Cilj je da se povrće, meso, pasta ili pirinač ne zalepe i zagore.
- Predugo dinstate povrće
Različito povrće zahteva različito trajanje termičke obrade. Vodite računa da ne preterate, jer će tako izgubiti sve hranjive sastojke. Bolje je da bude poludinstano.
- Otvarate rernu često tokom pečenja
Kada pripremate testa, važno je da ne otvarate rernu često, jer menjate temperaturu rerne i pecivo ili kolač ne nadođe kako treba.
- Dodajete previše soli ili šećera
Iako se čini dovoljno jasno, nije naodmet ponoviti da je važno umereno posoliti ili zasladiti obrok. Stoga, polako dodajte ove začine tokom kuvanja, a s vremena na vreme probajte kako biste znali da li ste na pravom putu.
- Ne podmazujete pleh za pečenje
Ovaj korak prilikom pripreme poslastice ili slanog peciva ne sme da izostane, osim ako koristite silikonski kalup. U suprotnom, nećete moći da izvadite kolač iz pleha, a da se ne raspadne u deliće.
- Stavljate previše namirnica u posudu za kuvanje
Da bi se hrana ravnomerno dinstala, potreban joj je prostor. Stoga, sipajte manju količinu iseckanih namirnica kako biste sprečili da hrana zagori.
Izvor: Elle France
Naslovna fotografija: Unsplash