Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Najčešće greške prilikom kuvanja

AUTOR: CityMagazine 21 Dec, 2019
Najčešće greške prilikom kuvanja

Kuvanje je nekima opuštanje, a nekima obaveza koju jedva čekaju da precrtaju sa liste dnevnih aktivnosti. Od smišljanja obroka, preko nabavke, do pripreme namirnica, puno vremena se utroši, a ukućani ponekad ne budu oduševljeni ukusom. Da li eksperimentisati ili se pridržavati tradicionalnih recepata? Da li dodati još začina pred kraj? Kroz glavu nam prolaze razna pitanja. Kako bismo vam olakšali svakodnevicu, izdvojili smo neke od najčešćih grešaka koje pravimo, a koje je poželjno izbeći.

Ponekad se hrana može pripremiti na ukusniji, a ponekad na zdraviji način. Važno je da namirnice što manje termički obrađujemo i da jelovnik bude raznovrstan, a ishrana uravnotežena. Pratite redove koji slede, ukoliko želite da poboljšate svoje kulinarske sposobnosti. Očekuje vas lista postupaka koje treba izbegavati u širokom luku.

  • Ne probate jelo tokom pripreme

Da jelo koje pripremate ne bi bilo neukusno, ili previše začinjeno, pred kraj uzmite kašiku i probajte malo. To je pouzdan znak da li ste uspeli u zamisli da obradujete ukućane.

  • Ne čekate da se hrana ohladi

Nema potrebe za žurbom, te kada pečete kolače, mafine ili slana jela, vodite računa da su se dobro ohladili pre služenja. Na taj način ne samo da nećete opeći nepca, već se i zalogaji neće izmrviti.

  • Ne procedite pastu čim je kuvana

Kada je pasta kuvana, čim isključite ringlu treba odmah da je procedite. Naravno, samo ukoliko ne želite da upije previše vode i postane gnjecava.

  • Ne mešate hranu u tiganju

Veoma je važno da mešate hranu dok se krčka u tiganju. Cilj je da se povrće, meso, pasta ili pirinač ne zalepe i zagore.

  • Predugo dinstate povrće

Različito povrće zahteva različito trajanje termičke obrade. Vodite računa da ne preterate, jer će tako izgubiti sve hranjive sastojke. Bolje je da bude poludinstano.

  • Otvarate rernu često tokom pečenja

Kada pripremate testa, važno je da ne otvarate rernu često, jer menjate temperaturu rerne i pecivo ili kolač ne nadođe kako treba.

  • Dodajete previše soli ili šećera

Iako se čini dovoljno jasno, nije naodmet ponoviti da je važno umereno posoliti ili zasladiti obrok. Stoga, polako dodajte ove začine tokom kuvanja, a s vremena na vreme probajte kako biste znali da li ste na pravom putu.

  • Ne podmazujete pleh za pečenje

Ovaj korak prilikom pripreme poslastice ili slanog peciva ne sme da izostane, osim ako koristite silikonski kalup. U suprotnom, nećete moći da izvadite kolač iz pleha, a da se ne raspadne u deliće.

  • Stavljate previše namirnica u posudu za kuvanje

Da bi se hrana ravnomerno dinstala, potreban joj je prostor. Stoga, sipajte manju količinu iseckanih namirnica kako biste sprečili da hrana zagori.

Izvor: Elle France

Naslovna fotografija: Unsplash

Najčitanije

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Detalj koji na glavi nosi partnerka Ane Brnabić će danas nositi sve žene na sahrani kraljice, osim jedne

Sahrana kraljice Elizabete II će se održati danas u Vestminsterkoj opatiji, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče je stigla…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Najnovije - Gastro

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…

Brzo i lako napravite palačinke sa bundevom bez brašna i mleka

Polako ulazimo u jesenju sezonu, koja unosi promene na raznim poljima, ali i na trpezu. Kako je bundeva jedna od…