Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Najčešće greške prilikom kuvanja

AUTOR: CityMagazine 21 Dec, 2019
Najčešće greške prilikom kuvanja

Kuvanje je nekima opuštanje, a nekima obaveza koju jedva čekaju da precrtaju sa liste dnevnih aktivnosti. Od smišljanja obroka, preko nabavke, do pripreme namirnica, puno vremena se utroši, a ukućani ponekad ne budu oduševljeni ukusom. Da li eksperimentisati ili se pridržavati tradicionalnih recepata? Da li dodati još začina pred kraj? Kroz glavu nam prolaze razna pitanja. Kako bismo vam olakšali svakodnevicu, izdvojili smo neke od najčešćih grešaka koje pravimo, a koje je poželjno izbeći.

Ponekad se hrana može pripremiti na ukusniji, a ponekad na zdraviji način. Važno je da namirnice što manje termički obrađujemo i da jelovnik bude raznovrstan, a ishrana uravnotežena. Pratite redove koji slede, ukoliko želite da poboljšate svoje kulinarske sposobnosti. Očekuje vas lista postupaka koje treba izbegavati u širokom luku.

  • Ne probate jelo tokom pripreme

Da jelo koje pripremate ne bi bilo neukusno, ili previše začinjeno, pred kraj uzmite kašiku i probajte malo. To je pouzdan znak da li ste uspeli u zamisli da obradujete ukućane.

  • Ne čekate da se hrana ohladi

Nema potrebe za žurbom, te kada pečete kolače, mafine ili slana jela, vodite računa da su se dobro ohladili pre služenja. Na taj način ne samo da nećete opeći nepca, već se i zalogaji neće izmrviti.

  • Ne procedite pastu čim je kuvana

Kada je pasta kuvana, čim isključite ringlu treba odmah da je procedite. Naravno, samo ukoliko ne želite da upije previše vode i postane gnjecava.

  • Ne mešate hranu u tiganju

Veoma je važno da mešate hranu dok se krčka u tiganju. Cilj je da se povrće, meso, pasta ili pirinač ne zalepe i zagore.

  • Predugo dinstate povrće

Različito povrće zahteva različito trajanje termičke obrade. Vodite računa da ne preterate, jer će tako izgubiti sve hranjive sastojke. Bolje je da bude poludinstano.

  • Otvarate rernu često tokom pečenja

Kada pripremate testa, važno je da ne otvarate rernu često, jer menjate temperaturu rerne i pecivo ili kolač ne nadođe kako treba.

  • Dodajete previše soli ili šećera

Iako se čini dovoljno jasno, nije naodmet ponoviti da je važno umereno posoliti ili zasladiti obrok. Stoga, polako dodajte ove začine tokom kuvanja, a s vremena na vreme probajte kako biste znali da li ste na pravom putu.

  • Ne podmazujete pleh za pečenje

Ovaj korak prilikom pripreme poslastice ili slanog peciva ne sme da izostane, osim ako koristite silikonski kalup. U suprotnom, nećete moći da izvadite kolač iz pleha, a da se ne raspadne u deliće.

  • Stavljate previše namirnica u posudu za kuvanje

Da bi se hrana ravnomerno dinstala, potreban joj je prostor. Stoga, sipajte manju količinu iseckanih namirnica kako biste sprečili da hrana zagori.

Izvor: Elle France

Naslovna fotografija: Unsplash

Najčitanije

7 odevnih predmeta u koje vredi uložiti novac dok su na popustu

Crna nedelja prilika je da se po povoljnijim cenama pripremimo za predstojeće praznike, i tako obradujemo sebe i najbliže. Mnogi…

Kraljica Leticija jednim detaljem pobrala sve simpatije

Zvanična poseta španske kraljevske porodice Švedskoj još jedna je prilika da uživamo u modnim izdanjima dame iz naslova. Iako je…

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Ovo je 7 kozmetičkih proizvoda koje bi svaka žena posle 40. godine trebalo da koristi

Različiti periodi života zahtevaju različite kozmetičke proizvode. Bilo da je u pitanju omiljeni ruž za usne koji će vašem licu…

3 loše navike koje imaju inteligentne osobe

Oko sebe ostavljate nered i puno psujete? Verovatno ste ceo život bili osuđivani zbog ovih loših navika, ali studije su…

Nova južnokorejska serija za jedan dan postala popularnija od serije „Squid Game“

Izgleda da je svet željan južnokorejskih serija, a Netflix i te kako ima nameru da to iskoristi. Naime, samo 24…

Najnovije - Gastro

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Zvuči čudno i neobično, ali je veoma jednostavno, i – više je nego ukusno, posebno za hladne dane! Jelo potiče…

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Ukoliko želite da zaobiđete tradicionalna slavska jela, koja su „već viđena‟, a uz to i komplikovana za spremanje, predlažemo predjelo…

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu

U Beogradu na donjem Dorćolu otvoren je Belgrade Kitchen Party – novi koncept prostora industrijskog dizajna osmišljen da i u…

Slavski pokloni – tradicija na nov način

Ukrasna kesa za vino, vino, kafa i bombonjera na rafu blizu kase najavljuju sezonu slava. Pokloni su vid zahvalnosti za…