Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Recept za čokoladni-pepermint čizkejk

AUTOR: Isidora Spasić 19 Dec, 2019
Recept za čokoladni-pepermint čizkejk

Verujemo da su vam već dosadili standardni čizkejkovi sa voćem, i da biste isprobali nešto novo. A pošto se praznici bliže, idealan je trenutak da se prepustite dekadentnim poslasticama. Zbog toga će ova interesantna kombinacija čokolade i peperminta svim sladokuscima pružiti čizkejk kakav su oduvek želeli.

Foto: www.pinterest.com

Recept

Pre nego što se upustite u poslastičarsku akciju, važno je da upamtite kako su za ovaj recept neophodne tvrde i staklaste pepermint bombone, nikako one gumene i meke. Mislite u pravcu slatko-ljutkastih crveno-belih lulica koje ste kao mali voleli da konzumirate kao lizalice, i kačite ih kao ukras na jelku.

Foto: www.mentalfloss.com

Sastojci za fil

  • 1 šolja neutralnog krem sira
  • 1 šolja šećera
  • 2 velika jajeta
  • ¼ šolje kisele pavlake
  • 1 ½ kašika brašna
  • 1 kašičica pepermint ekstrakta
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • ¼ kašičice soli
  • ½ šolje iseckane crne čokolade
  • ½ šolje iseckane bele čokolade
  • ½ šolje iseckanih pepermint bombona

Sastojci za koru

  • 24 komada Oreo keksa
  • 5 kašičica istopljenog putera

Sastojci za čokoladni preliv

  • ¾ šolje slatke pavlake
  • 1 ½ šolje iseckane crne čokolade
Foto: www.food52.com

Priprema

Za početak napravite fil, tako što ćete u velikoj činiji, uz pomoć ručnog ili nekog drugog miksera, umutiti krem sir sa šećerom. Onda postepeno dodajte jaja, kiselu pavlaku, brašno, ekstrakt peperminta, ekstrakt vanile i so. Kada dobijete lepu i kompaktnu kremastu smesu, uz pomoć silikonske špatule lagano umešajte komadiće crne i bele čokolade, kao i iseckane pepermint bombone. Sledi priprema kore, to jest podloge za čizkejk. U secku sameljite keks, a ako nemate secka ubacite sav keks u plastičnu vakuumsku kesu koja se zatvara u gornjem delu, pa dobro izlupajte oklagijom, kako biste dobili sitne komadiće i prah od keksa. Preko keksa sipajte istopljen puter, pa promešajte dok ne dobijete teksturu testa. U prethodno puterom ili biljnim uljem podmazan okrugli kalup prebacite podlogu za čizkejk od keksa, i pritiskajući ravnomerno je rasporedite po dnu. Preko sipajte fil, a zatim pecite na 180° C oko sat vremena. Pustite da se čizkejk ohladi, zatim ga izvadite iz metalnog kalupa, pa prebacite u frižider na najmanje 4 sata. Pre nego što poslužite vaš slatkiš, napravite jednostavan čokoladni preliv. Sve što treba da uradite jeste da u činiju prebacite iseckanu čokoladu, a zatim je prelijete sa ugrejanom slatkom pavlakom. Sačekajte 5 minuta kako bi se čokolada istopila, zatim promešajte, i dobićete gust čokoladni preliv, odnosno – ganaš. Kada više ne bude topao, njime prelijte čizkejk, pa ga na kraju ukrasite tako što ćete na vrh posuti iste one komadiće pepermint bombona, i crne i bele čokolade, koje ste koristili u filu.

Foto: www.delish.com

Naslovna slika: www.delish.com i www.pinterest.com

Najčitanije

Bredli Kuper donosi čuveno naučnofantastično delo na veliko platno

Dug je put za pojedine adaptacije od štampanih stranica do njihovih filmskih ili serijskih verzija. Takav je slučaj i sa…

10 sireva koje možete jesti bez griže savesti

Namirnica o kojoj će danas detaljno biti reči dragocena je u ishrani, jer je bogata proteinima i važnim vitaminima, a…

Koliko često treba da menjamo peškire ako želimo da ostanemo zdravi?

Peškiri koje koristimo za brisanje ruku, lica i tela prljaviji su nego što nam se čini. Problem ili bar ne…

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Najnovije - Gastro

4 recepta za zdrave zimske smutije

Ukoliko izbegavate smutije tokom zime, jer imate osećaj da više prijaju leti kao vid osveženja, danas vam predstavljamo recepte koji…

Kratka istorija sendviča

Malo ko obraća ozbiljnu pažnju na stari dobri sendvič! On je tek-tako neka uzgred hrana… Naravno, u pitanju je varka…

Da li je poželjno dodavati so u čaj?

Verovali ili ne, neki ljudi sole svoj čaj. U ovom tekstu ćemo vam otkriti odakle potiče ova neobična ideja. Većina…

Jednostavan recept za praznične medenjake koje će svi voleti

Bliže nam se praznici, pa u tom duhu već polako razmišljamo o prazničnoj trpezi i svim ukusnim zalogajima u kojima…

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…