Naučnici potvrdili: Ovo je najbolje ulje za prženje
Često se pitamo koje je ulje najprikladnije koristiti u kuhinji kada je u pitanju prženje, način kuvanja koji nije naročito zdrav, ali uz pomoć koga dobijamo ukusne obroke.
Odgovor, do koga su došli naučnici, ne ostavlja mesta sumnji: najbolje ulje za prženje maslinovo ulje, prenosi Novi list.
U stvari, maslinovo ulje je biljna mast s vrlo visokom tačkom dimljenja (oko 240°) koja je dobra i za prženja na laganoj i na jakoj vatri.
U otklanjanju svake nedoumice pomoglo je istraživanje objavljeno u Žurnalu poljoprivredne i prehrambene hemije, naučnom časopisu Američkog hemijskog društva, koje nam je dalo konačan odgovor.
Istraživanje pod nazivom “Praćenje karakteristika kvalitete i stabilnosti te sastava masnih kiselina rafiniranih maslinovih ulja i ulja od semenki tokom ponovljenog prženja u tiganju i sudu za duboko prženj” analiziralo je ponašanje različitih ulja i uočilo kako je maslinovo ono koje je najbolje za ovu vrstu kuvanja.
Razlog je vrlo jednostavan: maslinovo ulje bolje podnosi visoke temperature koje se postižu tokom prženja, što omogućava zdraviju pripremu hrane.
Naučnici su objasnili kako različita ulja, koja poseduju višestruka fizička, hemijska i nutritivna svojstva, reaguju na različite načine kada se zagrevaju. Taj proces ponekad može dovesti do stvaranja novih jedinjenja, koja su štetna za ljudsko zdravlje i mogu značajno smanjiti nutritivnu vrednost hrane.
Cilj sprovedenog eksperimenta bio je stoga upravo da se otkrije koje je ulje uspelo da zadrži svoja svojstva gotovo nepromenjenim čak i pri visokim temperaturama i nakon višekratne upotrebe.
Ispitana su četiri različita ulja:
- maslinovo ulje
- kukuruzno ulje
- sojino ulje
- suncokretovo ulje
Sva su zagrejana na vrlo visokim temperaturama (160°-180°) i ponovno korišćena desetak puta.
Iz ovog testa pokazalo se da je jedino ulje koje može zadržati visok kvalitet i u ovim uslovima upravo maslinovo ulje koje je pokazalo veću stabilnost i otpornost na toplinu i oksidativno propadanje.
Ostala ulja su imala lošije rezultate, posebno suncokretovo koje se pokazalo najnepogodnijim za prženje.
Izvor: Novi List