• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Odabir vegetarijanske hrane u restoranima zavisi od toga šta je istaknuto u meniju

Odabir vegetarijanske hrane u restoranima zavisi od toga šta je istaknuto u meniju

CityMagazine
14.02.2022. 3 min Gourmet

Novo istraživanje Svetskog instituta za resurse otkriva da restorani mogu da podstaknu posetioce da jedu više biljnih obroka – i to komunikacijom njihovih benefita za životnu sredinu u jelovnicima.

Ako ste vozač, sigurno ste nekada pored semafora naišli na natpis koji vam sugeriše da ugasite motor dok čekate da se upali zeleno svetlo kako ne biste trošili gorivo i zagađivali vazduh uludo. Hoteli vas zamole da peškire i posteljinu upotrebite više puta u cilju smanjenja potrošnje vode tokom pranja ili da isključite svetlo u prostorijama u kojima ne boravite. Zeleni slogani nas potpuno podsvesno podstiču da budemo odgovorniji prema resursima. A šta bi se desilo kada bi restorani na sličan način promovisali biljnu ishranu? 

Studijom Svetskog instituta za resurse bilo je obuhvaćeno 6000 stanovnika Amerike, a istraživači su analizirali njihove reakcije na različite opise u restoranskim menijima, prenosi Klima101.

Nekoliko poruka je imalo posebno izražen efekat. Među njima je i sledeća: „Zamena samo jednog obroka na bazi mesa vegetarijanskim rezultovaće uštedama emisija gasova sa efektom staklene bašte koje su ekvivalentne potrošnji energije za punjenje vašeg telefona tokom dve godine. Vaš mali doprinos može da napravi veliku razliku”. Oko jedne četvrtine ljudi koji su ovo pročitali birali su vegetarijanske varijante što je duplo više u odnosu na one kojima nije prikazana nikakva poruka.

Odabir vegetarijanske hrane u restoranima zavisi od toga šta je istaknuto u meniju
Photo by Jo Sonn on Unsplash

Isticanje činjenice da je 90% Amerikanaca odlučilo da jede manje mesa uz poziv pojedincima da se pridruže rastućem pokretu koji ima manji uticaj na klimu ponukala je 22% ispitanika da jedu obroke na bazi biljaka što je takođe veći procenat u poređenju sa grupom koja je dobila standardne menije.

I druge poruke, npr. o ukusu hrane ili o potrebi da zaštitimo planetu zarad budućih generacija, takođe su imale pozitivan učinak. A rezultati istraživanja otkrili su i da odabir jela u restoranima u velikoj meri zavisi od toga kako su napisani jelovnici. 

Ako uzmemo u obzir sve faze životnog ciklusa hrane, od proizvodnje preko kuvanja do otpada, ovaj sektor na globalnom nivou oslobodi više od trećine gasova sa efektom staklene bašte (34%). Ali nemaju sve kalorije koje unosimo jednak uticaj. Životinjski proizvodi uzrokuju znatno veće emisije u odnosu na biljne. Baš zbog toga bitno je da li ćete jesti obične ili vegetarijanske kobasice.

Odabir vegetarijanske hrane u restoranima zavisi od toga šta je istaknuto u meniju
Photo by Anna Pelzer on Unsplash

Ipak, restorani imaju mnogo više aduta kojim bi uspešno motivisali mesojede da se hrane kao biljojedi. Kada bi nazive jela, kao što su „lazanje bez mesa”, zamenili nazivima s fokusom na ukus i kvalitet, čak i mušterije koje ne praktikuju vegetarijansku ili vegansku ishranu bile bi zaintrigirane da ispobaju „neodoljive sporo kuvane letnje lazanje prelivene kremastim sosom od pečuraka i posute prženim bademima”. 

Institut za dobru hranu izneo je još 18 korisnih marketinških praksi kako da restorani učine vege-jela primamljivijim u očima posetilaca koji su pretežno konzumenti mesa. Oni između ostalog savetuju uspostavljanje konkurentne cene i stavljanje naglaska na proteine, ali i implementaciju ovih obroka u ostatak ponude, nasuprot njihovom trenutnom izdvajanju. 

Saznanja Svetskog instituta za resurse odličan su podsetnik da je Zemlja dom svih nas i da je nebitno da li smo individua, restoran, prehrambena industrija ili donosilac odluka – na svakom od ovih nivoa moguće je pružiti doprinos borbi za očuvanje životne sredine. 

Izvor: Klima101

Naslovna fotografija: Gunel Najafzade on Unsplash

Oznake:

vegetarijancivegetarijanska hranaživotna sredina

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Najukusnije dijetalne palačinke koje su savršene za doručak ili popodnevnu kafu
Prethodni

Najukusnije dijetalne palačinke koje su savršene za doručak ili popodnevnu kafu

Domaći puding od čokolade (bez šećera!) koji morate da probate
Sledeći

Domaći puding od čokolade (bez šećera!) koji morate da probate

Sledeći
Domaći puding od čokolade (bez šećera!) koji morate da probate
15.02.2022.

Domaći puding od čokolade (bez šećera!) koji morate da probate

Prethodni
13.02.2022.

Najukusnije dijetalne palačinke koje su savršene za doručak ili popodnevnu kafu

Najukusnije dijetalne palačinke koje su savršene za doručak ili popodnevnu kafu

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    Gledao sam “28 godina kasnije”, najiščekivaniji nastavak godine, i imam jednu lošu vest za horor fanove
    Miloš Dašić
    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac", rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac”, rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    CityMagazine
    igor božanić
    DA SE P(L)OČASTIMO – Igor Božanić na novom albumu peva mračne sevdalinke na jarkom suncu
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖