Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Prodavnica delikatesa „Francuske tajne”

Koja li je tajna dobrog sira? Francuzi je znaju, a o tome svedoči i novosadska prodavnica Francuske tajne.

U njoj uz natpis Starost nije bitna osim ako nisi sir mušterije dočekuje Francuz Olivije i razgovara sa njima na tečnom srpskom jeziku. Prodavnica je otvorena pre četiri meseca, ali novosadski gurmani znaju ga zapravo znatno duže. Najpre sa Futoške pijace gde je isprva prodavao samo jedan sir, a potom i Limanske gde mu je posao ozbiljnije krenuo, pa je danas vrsni stručnjak ne samo za alpski sir već za sve francuske.

„Prodajom sira bavio sam se i u Alpima, sir odavno izučavam i nije moglo biti drugačije ni u Srbiji. Promenio sam državu jer mi se u Francuskoj dosta toga nije sviđalo, ali ne i posao. Francuskoj imam mnogo toga zameriti, ali što se tiče gastronomije ona je model i biće to još dugo”, priča Olivije Dluzni.

Osim sireva, u prodavnici Francuske tajne mogu se kupiti i ostali francuski delikatesi – slatkiši među kojima su medenjaci napravljeni po originalnoj francuskoj recepturi, guščja džigerica, vino…

„Ono što možemo ovde da napravimo, to i uradimo. Međutim, kravlji sirevi ne mogu da se proizvode u Srbiji jer za to nema ni odgovarajuće vegetacije, ni opreme, ni logistike. U Alpima krave imaju ‘autoput’ do dobre trave – ski staze kojima je leti zgodno doći do bujne trave.”

Sir od Francuske do tanjira mušterija u Srbiji prolazi strogo kontrolisani put, jer Olivije ne želi ništa da prepušta slučaju.

„Bitno je da u celom lancu sve bude naše – naše ruke, naš vozač, hladnjak, niko drugi ne sme da pipne sir, jer je to roba koja kao živ, nepasterizovan proizvod zahteva takvu pažnju. Kod nas ljudi dolaze prvenstveno po vrhunski kvalitet, a obavezno je da porazgovaramo o tome šta kupuju i da pre kupovine degustiraju. Dužnost mi je da pojasnim kupcima zašto će pojedini sir za mesec i po imati potpuno drugačiji ukus a istu etiketu i cenu”, kaže Olivije koji u Srbiji živi šest godina.

Našom zemljom se oduševio pre desetak godina kada je bio u poseti i odlučio da se preseli. Živi u miru Zmajeva, a ovde je zasnovao i porodicu.

„Tvrdim da je ovde deset puta bolji život u njegovoj suštini i naljutiću se na čoveka koji kaže da je Srbija manje vredna od Francuske, jer taj čovek nije svestan šta ima i u kojoj atmosferi ljubavi je odrastao sa porodicom. Mi u Francuskoj odrastamo sami, prerano idemo iz kuće, a da ne pričamo o sistemu vrednosti. I sam sam nekad bio tipičan Francuz – smetalo mi je kada neko loše govori moj jezik, a ovde se niko nije ni nasmejao mojim greškama. Zato sam ga brzo i naučio.”

Iako je prodavnica u Fruškogorskoj ulici na broju 21 nedavno otvorena, Olivije je prezadovoljan kako ide posao, a naredni korak bi, kako najavljuje, mogao biti otvaranje restorana.

Foto: Petar Surla

Fruškogorska 21

Najčitanije

Preminula je Gorica Nešović: “Volela bih da pravim doručak zajedno sa slušaocima”

Gorica Nešović, novinarka i voditeljka, preminula je danas u Beogradu nakon duže bolesti. Poslednjih godina radila je emisiju Buđenje, sa…

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Najnovije - Gastro

Kako da zamrznete krompir a da sačuva teksturu i ukus

Ako su nas majke nešto učile, to je da krompir ne može u zamrzivač. A danas u marketima masa proizvoda…

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…