• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Prodavnica delikatesa „Francuske tajne”

Prodavnica delikatesa „Francuske tajne”

Ivana Munišić Jovanović
02.04.2022. 3 min Gourmet

Koja li je tajna dobrog sira? Francuzi je znaju, a o tome svedoči i novosadska prodavnica Francuske tajne.

U njoj uz natpis Starost nije bitna osim ako nisi sir mušterije dočekuje Francuz Olivije i razgovara sa njima na tečnom srpskom jeziku. Prodavnica je otvorena pre četiri meseca, ali novosadski gurmani znaju ga zapravo znatno duže. Najpre sa Futoške pijace gde je isprva prodavao samo jedan sir, a potom i Limanske gde mu je posao ozbiljnije krenuo, pa je danas vrsni stručnjak ne samo za alpski sir već za sve francuske.

„Prodajom sira bavio sam se i u Alpima, sir odavno izučavam i nije moglo biti drugačije ni u Srbiji. Promenio sam državu jer mi se u Francuskoj dosta toga nije sviđalo, ali ne i posao. Francuskoj imam mnogo toga zameriti, ali što se tiče gastronomije ona je model i biće to još dugo”, priča Olivije Dluzni.

Prodavnica delikatesa „Francuske tajne”

Osim sireva, u prodavnici Francuske tajne mogu se kupiti i ostali francuski delikatesi – slatkiši među kojima su medenjaci napravljeni po originalnoj francuskoj recepturi, guščja džigerica, vino…

„Ono što možemo ovde da napravimo, to i uradimo. Međutim, kravlji sirevi ne mogu da se proizvode u Srbiji jer za to nema ni odgovarajuće vegetacije, ni opreme, ni logistike. U Alpima krave imaju ‘autoput’ do dobre trave – ski staze kojima je leti zgodno doći do bujne trave.”

Sir od Francuske do tanjira mušterija u Srbiji prolazi strogo kontrolisani put, jer Olivije ne želi ništa da prepušta slučaju.

„Bitno je da u celom lancu sve bude naše – naše ruke, naš vozač, hladnjak, niko drugi ne sme da pipne sir, jer je to roba koja kao živ, nepasterizovan proizvod zahteva takvu pažnju. Kod nas ljudi dolaze prvenstveno po vrhunski kvalitet, a obavezno je da porazgovaramo o tome šta kupuju i da pre kupovine degustiraju. Dužnost mi je da pojasnim kupcima zašto će pojedini sir za mesec i po imati potpuno drugačiji ukus a istu etiketu i cenu”, kaže Olivije koji u Srbiji živi šest godina.

Prodavnica delikatesa „Francuske tajne”

Našom zemljom se oduševio pre desetak godina kada je bio u poseti i odlučio da se preseli. Živi u miru Zmajeva, a ovde je zasnovao i porodicu.

„Tvrdim da je ovde deset puta bolji život u njegovoj suštini i naljutiću se na čoveka koji kaže da je Srbija manje vredna od Francuske, jer taj čovek nije svestan šta ima i u kojoj atmosferi ljubavi je odrastao sa porodicom. Mi u Francuskoj odrastamo sami, prerano idemo iz kuće, a da ne pričamo o sistemu vrednosti. I sam sam nekad bio tipičan Francuz – smetalo mi je kada neko loše govori moj jezik, a ovde se niko nije ni nasmejao mojim greškama. Zato sam ga brzo i naučio.”

Iako je prodavnica u Fruškogorskoj ulici na broju 21 nedavno otvorena, Olivije je prezadovoljan kako ide posao, a naredni korak bi, kako najavljuje, mogao biti otvaranje restorana.

Foto: Petar Surla

Oznake:

Francuske tajnefrancuski delikatesinovi sadsir

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Munišić Jovanović

Profesorica srpske književnosti i jezika. Novinarka i TV voditeljka. Buntovnica sa razlogom. Voli knjige i oblake. Još uvek dete, ali i odgovorna mama. Vlasnica mačke.

Ostali članci

Meksička kuhinja: Parapata
Prethodni

Meksička kuhinja: Parapata

Napravite japanske palačinke
Sledeći

Napravite japanske palačinke

Sledeći
Napravite japanske palačinke
02.04.2022.

Napravite japanske palačinke

Prethodni
31.03.2022.

Meksička kuhinja: Parapata

Meksička kuhinja: Parapata

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Letnja čarolija u Arilju: ARLEMM počinje uz zvuke klasike i džeza
    Letnja čarolija u Arilju: ARLEMM počinje uz zvuke klasike i džeza
    CityMagazine
    MMF
    Zoster ponovo na MMF-u: Nedelja koja ne liči na kraj festivala
    CityMagazine
    exit
    Organizatori EXIT festivala povodom izjave gradonačelnika Novog Sada: „Jedina politička zloupotreba je pokušaj cenzure i gušenja Exita“
    CityMagazine
    arlemm
    Otvaraju se vrata muzičkog Makonda u Arilju – počinje festival ARLEMM
    CityMagazine
    čedomir petrović
    Čedomir Petrović u seriji “Vruć vetar” je tumačio lik kog smo zaboravili – a čiji izum bi nam danas itekako dobro došao
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖