Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Napravite japanske palačinke

Svi ste već uveliko upoznati sa američkim i francuskim tipom palačinki. Zato je došao trenutak da isprobate novu poslasticu, konkretnije – japanske palačinke. One se zbog svoje izuzetno mekane i vazdušaste teksture nazivaju još i sufle-palačinke.

Foto: www.iamafoodblog.com

Recept za japanske palačinke

Ono što ove palačinke razlikuje od drugih jeste način pečenja, jer je važno da su u sredini meke, a da gornji i donji deo budu blago hrskavi. Služite ih za doručak, branč, ili kao poslasticu uz popodnevnu kafu.

Vreme za pripremu: 40 minuta

Količina: 8 palačinki

Važna napomena: Kako biste adekvatno ispekli ove palačinke, biće vam potreban okrugli metalni kalup ili prstenaste modle za kolače. Dimenzije: prečnik 5 ili 7 cm, visina 5 cm.

Foto: www.potluckwithali.com

Sastojci

  • 1 ½ šolja višenamenskog brašna
  • 3 kašičice šećera u prahu
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • ½ kašičice soli
  • 1 ¼ šolje mleka
  • 4 kašičice putera
  • ½ kašičice ekstrakta vanile
  • 1 žumance
  • 3 belanca
  • neutralno ulje

Dodaci

  • puter
  • javorov sirup
  • šećer u prahu
  • sladoled
  • džem
  • voće (jagode, maline, borovnice, kivi, ananas, mandarine…)
Foto: www.reddit.com

Priprema

U jednoj velikoj činiji promešajte brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo i so. U drugoj velikoj činiji promešajte mleko, otopljeni puter, ekstrakt vanile i žumance, dok se sve lepo ne sjedini. U treću činiju stavite belanca, i uz pomoć ručnog miksera mutite ih oko dva minuta, dok ne narastu u volumenu i postanu čvrsta. Uspite sadržaj činije sa mlekom u činju sa brašnom. Dobro promešajte, ali ne brinite ukoliko ostane neka manja grudvica. Pažljivo dodajte jednu trećinu umućenih belanaca, i nežno promešajte. Zatim dodajte ostatak belanaca, pa opet lagano promešajte, tek da se sve blago sjedini.

Malo premažite uljem okrugli metalni kalup ili prstenaste modle za kolače. Zagrejte ringlu na srednje jaku temperaturu. Nauljite odgovarajući tiganj, stavite ga na ringlu, pa u sredinu pozicionirajte metalni kalup. Testom napunite metalni kalup do pola. Poklopite tiganj, i pustite da se palačinka peče oko 5 minuta, sve dok ne naraste do vrha kalupa. Uz pomoć špatule polako odignite palačinku da vidite da li je dno ispečeno. Ako jeste, pažljivo je zajedno sa metalnim kalupom okrenite na drugu stranu. Opet poklopite tiganj, i pecite još 5 minuta. Proverite da li se i drugi deo palačinke zapekao i porumeneo, a onda je odložite na tanjir.

Servirajte odmah sa dodacima po izboru, kako palačinke ne bi splasnule od stajanja.

Foto: www.iamafoodblog.com

Naslovna slika: www.loveandoliveoil.com

Najčitanije

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Japanska banana dijeta je najpopularnija na svetu: Obećava gubitak 7 kilograma u samo 5 dana

Da li se zanimate mišlju da izgubite koji kilogram? Ako je odgovor potvrdan, verovatno razmišljate i strepite od dana koji…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Najnovije - Gastro

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…