Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

„Slađa i Zdravko” – mesto gde žive slatke i zdrave poslastice

AUTOR: Isidora Spasić 19 Sep, 2020
„Slađa i Zdravko” – mesto gde žive slatke i zdrave poslastice

U zabavnom i inspirativnom razgovoru sa Majom Čonkić saznaćete zašto će ova beogradska poslastičarnica sa adresom na Dorćolu postati vaše novo nezaobilazno sladokusačko mesto.

Poslastičarnica „Slađa i Zdravko” / Foto: Emil Čonkić

Ko čini tim koji vodi Slađu i Zdravka, i čime se inače još bavite?

Velike vođe su Žika, direktor, Ivana, glavni poslastičar i Kaća, šef prodaje. Malo manje vođe su Deki koji vodi računa o tome da su svi kolači u vitrinama na svom mestu i da svako ko uđe u poslastičarnicu dobije sve informacije o kolačima koji ih zanimaju; Petar koji, iako se vratio iz Kanade da živi u Srbiji, ne voli da pravi čokoladu, ali zato neumorno vodi računa o tome da je svaki Prefi uvek perfektno dekorisan; Snežana koja pomaže subotom vodeći računa o tome da su svi sudovi čisti; Julijana koja je tek završila poslastičarstvo, a već vodi računa o tome da su svi kolači koje pravi uvek ukusni, i naravno Katarina koja vodi računa o čistoći. Ja sam ovo rekla u šaljivom tonu, ali svaki član pobedničkog tima mora da zna za šta je odgovoran, to jest šta „vodi”. U poslednjih 20 godina vodila sam razne timove i lično sam naučila da su najbolji timovi multidisciplinarni. Tako sam za direktora regulative u firmi koja se bavi kliničkim ispitivanjima postavila istoričara umetnosti i svi su mislili da sam poludela. Ali ja, naprotiv, smatram da svaki tim mora da ima umetnika. Zato naše kolače pravi jedinstvena apsolventkinja hortikulture koja ima magične ruke i velika znanja, između ostalog i iz hemije, po receptima filologa, uz pomoć dva mlada diplomirana poslastičara i jedne studentkinje biomedicine, a kolače prodaju diplomirani scenograf i diplomirana ekološkinja. Dakle, pošto u poslastičarsvo dolazim iz sveta kliničkih ispitivanja, koja su, da podsetim, deo nauke, i ujedno najviše regulisana oblast u medicini, jasno vam je da organizaciju bilo kog posla shvatam vrlo ozbiljno. Napomenuću još i to da od prošle godine vodim i firmu koja razvija revolucionarni urinarni kateter EM-CATH, izum našeg mladog doktora medicine Boška Sremčevića. A ja sam završila filološki fakultet i nikada nisam prestala da se bavim prevođenjem i obukama. Eto, moj nemirni duh tera me da stalno tražim nove izazove. A projekat Slađa i Zdravko je jedan od najvećih!

Poslastičarnica „Slađa i Zdravko” / Foto: Emil Čonkić

Kako, kada i zašto ste odlučili da otvorite Slađu i Zdravka?

Sve je počelo sa dijagnozom, i to ne mojom, već moje majke. Dijabetes. Moja majka je bila lekar, uz to je odlično kuvala, pa smo moj brat i ja od malih nogu uživali u bučnom i veselom stvaranju hrane pod maminim striktnim vođstvom mađioničara novih ukusa. Ali dijabetes nije mnogo promenio naš način ishrane. Sem kolača. Puslice koje je uvek pravio moj brat, ili krem karamel, koji sam ja pravila, uvek je trebalo da se zamene drugačijim poslasticama. I tako sam počela da istražujem, i to u vreme kada nije bilo interneta, ali je bilo mnogo knjiga. I počela sam da eksperimentišem i pravim svoje verzije sa smanjenom količinom ugljenih hidrata i sa raznim zamenama za beli šećer. Kasnije sam i ja dobila svoju dijagnozu dijabetesa. Nažalost, mama već odavno nije bila sa nama, imali smo svoje porodice i u prodavnicama je već mogao da se nađe popriličan broj poslastica sa oznakom „za dijabetičare”. Ali, nažalost, većina tih poslastica ili nije zaista bila prikladna za osobe sa dijabetesom, ili nije bila ukusna. Kao da je već stvoren stereotip da slatkiši za nas „slatkiše” ne mogu da budu ukusni. Sem ukoliko ih sami ne napravite. Uz to, sarađujući sa mnogim udruženjima pacijenata, saznala sam da isto važi i za kolače za osobe sa celijakijom, dok, recimo, za osobe sa bolestima bubrega ili zapaljenskim bolestima debelog creva nema nikakvih kolača. I tada sam odlučila i obrazložila detaljno ideju mom suprugu Žiki. A on ju je za divno čudo odmah prihvatio, pošto je za razne moje ideje on najgori kritičar. To je bio tek početak novog dvogodišnjeg učenja. Ovoga puta smo učilli i Žika i ja. Firmu smo registrovali 2017, odmah podneli zahtev za Startup kredit, i čim smo ga dobili, počeli smo da radimo na rekonstrukciji prostora, a potom i na intenzivnom isprobavanju novonastalih recepata. Svečano otvaranje bilo je 6. marta ove godine, na dan kada je registrovan prvi pacijent sa Covid-19 u Srbiji. 

Poslastičarnica „Slađa i Zdravko” / Foto: Emil Čonkić

Zašto ste baš odabrali naziv Slađa i Zdravko za ime vaše poslastičarnice?

U udruženju Plavi krug, udruženju za borbu protiv dijabetesa grada Beograda, osobe sa dijabetesom su „slatkiši”. Zato što smo slatki. Tako je nastala Slađa. A pošto pravimo zdrave kolače, logično je nastao Zdravko. Slađa i Zdravko. I tako smo Žika i ja otišli kod Alekse Gajića, našeg velikog strip crtača, i Slađa i Zdravko koje vidite su likovi koje je Aleksa zamislio dok smo pričali, uz malu Žikinu korekciju pošto mu je Slađa bila „previše punačka”.

Poslastičarnica „Slađa i Zdravko” / Foto: Emil Čonkić

Recite nam nešto o dizajnu prostora i estetici kojoj ste težili...

Ništa nije moglo bez Dekija, mog prijatelja koga poznajem preko 30 godina, majstora drame i užasnog kritičara. Od toga „na šta misliš kada kažeš Vabi-sabi, jer meni i tebi to nije isto”, a jeste, preko još gomile raznih ideja, dok nam konačno nije prihvatio Karavađa i to Bahusa. Još da su nam odštampali tapete kako treba, bilo bi idealno. Oko svakog detalja obarali smo ruke, ponekad je bio jači on, ponekad ja, a uglavnom finansije. I jasno da smo dobili eklektiku. Od Karavađa do šarenih vašarskih sijalica, od skupe prvoklasne štampe jelovnika do najjeftinijih stolica, od Dekijevih ručno pravljenih keramičkih tanjira do običnih šolja švedskog proizvođača, od staklenog zelenog lavaboa na rasprodaji do pločica sa posebnom teksturom. Poseban doprinos dala nam je naša ekološkinja Kaća insistirajući na prirodnim i održivim materijalima.

Poslastičarnica „Slađa i Zdravko” / Foto: Emil Čonkić

Po kom principu i sa kojom gastronomskom idejom ste formirali izbor poslastica?

Glavna ideja bila je da osvojimo svetski kup u poslatičarstvu u Lionu! Šalim se, naravno. Glavna ideja je da svako, kako god da se oseća i kako god da izgleda, kod nas može da pronađe kolač koji će mu se svideti. Zato imamo preko 140 različitih kolača. Naša vizuelna eklektika prelila se i u gastronomiju, kako u izboru samih kolača tako i namirnica i začina: od pečenih bresaka do sirovih torti, od banane na puteru do keto bombica, od domaćih organskih jaja do belgijske čokolade, od cimeta do šarenog bibera.

Poslastičarnica „Slađa i Zdravko” / Foto: Emil Čonkić

Navedite šta je sve u ponudi od kolača, torti, i drugih slatkiša.

Dakle imamo preko 140 različitih poslastica: pitome i surove torte, Sirko, Slađine činije i Zdravkove čaše, neodoljive zanimacije, sitne i krupne kolače, Čonkolače, picu, hlebove i sireve, sve slatko i ukusno uz hladna i topla pića i dodatke po ukusu. Sve naše poslastice su bez belog šećera i bez glutena, zaslađujemo ih prvenstveno voćem i urmama, ali imamo i poslastice sa eritritolom i sa zaslađivačem PreviaPlus. Pravimo i kolače za osobe na posebnom režimu israne: kolači Reni za osobe sa bolestima bubrega, torta Slađa za osobe sa dijabetesom, kolačići Bečko za osobe koje izbegavaju unos ugljenih hidrata, Ivanina torta za osobe sa netolerancijom na laktozu, torta Surova pomorandža za osobe koje jedu samo sirovu hranu, koje uz to imaju vegansku ishranu, i na ketogenetskoj su dijeti​.

Poslastičarnica „Slađa i Zdravko” / Foto: Emil Čonkić

Šta je to što obavezno mora da se proba? Dajte nekoliko preporuka.

Probajte pitome i surove torte, krupne i sitne kolače, poslastice koje služimo u činijama i čašama, i još Divlji čaj, Čaj čaj, Marokansku kafu i Zlatno mleko. Ako želite da obradujete dragu osobu, izaberite jednu ili po jednu od svih 10 vrsta naših čonkoladnih bombona za koje koristimo isključivo čokoladu Callebaut MALCHOC-D i MALCHOC-W sa maltitolom. Naš slatki doručak možete da poručite do 13 časova. Izaberite neku od 17 opcija za doručak. Imamo i posebne à la carte poslastice koje možete poručiti najkasnije do 15.30 časova, a to su: banane na puteru, krušku sa plavim sirom SZTN, vegan banane na bundevi SZTN, blazirani ananas SZTN. Oznaku SZTN (samo za tvoje nepce) nose poslastice za sladokusce istančanog ukusa. Probajte i molimo vas podelite vaše mišljenje sa nama. Možete da izaberete i neko od Slađinih i Zdravkovih mleka koje pravimo samo za vas ili neki od džemova ili marmelada koji se prave samo za nas po striktnim uputstvima. I, na kraju, ako vam je potrebna slavljenička torta, rado ćemo je napraviti posebno za vas ako poručite jedan do dva dana unapred.

Poslastičarnica „Slađa i Zdravko” / Foto: Emil Čonkić

Po čemu se Slađa i Zdravko razlikuje i izdvaja od ostalih poslastičarnica u Beogradu?

Naši kolači, torte i ostale poslastice nisu samo zdrave i ukusne. Sa nama ste bezbedni. Mi zahtevamo sertifikate od naših dobavljača za sve namirnice. Pažljivo biramo i stojimo iza svakog našeg izbora. Mi znamo šta je glikemijski indeks, kako se broje ugljeni hidrati, šta znači ograničen unos proteina i/ili zasićenih masti, šta su prebiotici i kako da napravimo kolač u kome ćete nesmetano uživati. Takođe, mi rado delimo naše znanje sa našim korisnicima. I na kraju, mi neprestano učimo i usavršavamo se.

Poslastičarnica „Slađa i Zdravko” / Foto: Emil Čonkić

Neka ljudi dođu u Slađu i Zdravka zato što…

Zato što je to mesto u kome žive najbolji zdravi kolači u Beogradu!

Poslastičarnica „Slađa i Zdravko” / Foto: Emil Čonkić

Radno vreme je od 11 do 19 časova svakog radnog dana i subotom!

Mike Alasa 46
011 45 44 054 / 063 55 71 55

Najčitanije

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

7 odevnih predmeta u koje vredi uložiti novac dok su na popustu

Crna nedelja prilika je da se po povoljnijim cenama pripremimo za predstojeće praznike, i tako obradujemo sebe i najbliže. Mnogi…

Kraljica Leticija jednim detaljem pobrala sve simpatije

Zvanična poseta španske kraljevske porodice Švedskoj još jedna je prilika da uživamo u modnim izdanjima dame iz naslova. Iako je…

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Ovo je 7 kozmetičkih proizvoda koje bi svaka žena posle 40. godine trebalo da koristi

Različiti periodi života zahtevaju različite kozmetičke proizvode. Bilo da je u pitanju omiljeni ruž za usne koji će vašem licu…

3 loše navike koje imaju inteligentne osobe

Oko sebe ostavljate nered i puno psujete? Verovatno ste ceo život bili osuđivani zbog ovih loših navika, ali studije su…

Najnovije - Gastro

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Zvuči čudno i neobično, ali je veoma jednostavno, i – više je nego ukusno, posebno za hladne dane! Jelo potiče…

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Ukoliko želite da zaobiđete tradicionalna slavska jela, koja su „već viđena‟, a uz to i komplikovana za spremanje, predlažemo predjelo…

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu

U Beogradu na donjem Dorćolu otvoren je Belgrade Kitchen Party – novi koncept prostora industrijskog dizajna osmišljen da i u…