Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Ratluk na novosadski način

Iako ratluk (rahat lokum) važi za tursku poslasticu, veruje se da su ovi, u prevodu, slatki zalogajčići stvoreni na našim geografskim širinama, i da su samim tim deo kuhinje Balkana odavno. Nalet raznih industrijskih slatkiša uticao je na njegovu popularnost, ali stariji sigurno još pamte običaj da se u goste, uz kafu, nosi na poklon. Ne slučajno uz kafu – jer nekako uz nju i odlično ide.

Prema tradicionalnom receptu, ratluk se pravi od skroba, šećera i zaslađene vode, ali posebnim ga čine razni dodaci. Pravu meru svega toga pronašla je Sandra Krkljuš iz Novog Sada koja je svoj ratluk brendirala kao HCF – Majkine poslastice i uspešno ga plasirala na tržište, čime ne samo da ga čuva od zaborava, nego mu je udahnula i novi, moderniji život.

„Ideja je stigla pre šest godina od supruga koji je imao viziju da će krenuti potražnja handmade proizvoda. Opredelili smo se za hranu, a on je, istražujući tržište, došao do zaključka da ratluk ima tradiciju na našem podneblju, ali da je skromno zastupljen, da je relativno bezbedna namirnica, odnosno da ne može da se pokvari, da ne zahteva posebne uslove skladištenja, te da je kao takav idealan za naš početak i prve korake u proizvodnji i prodaji”, priča Sandra Krkljuš.

I tako je, od šerpice, varjače i bakinog recepta, krenuo porodični biznis. Prvi koraci su bili vrlo nevešti. A do pravog ukusa stizalo se preko bezbroj promašaja…

„Izrada ratluka je veoma zahtevna i dugo traje. Naš se kuva tri sata. Tehnologiju smo usavršili istraživanjem i eksperimentisanjem. Najteže mi je bilo kada sam sa šerpice prešla na veliki kazan. Dešavalo se da bacim kompletni repromaterijal. Mislila sam i da ću odustati… Ipak, savladala sam i tu prepreku, i iz radionice su počele da izlaze sve lepše i lepše kockice”, priseća se Sandra.

Ukusi su do Sandre i sami dolazili. Osluškivala je želje i sugestije, i danas ih ima čak 24! Puter-vanila, lešnik, malina, borovnica, menta, pistaći, limun-đumbir samo su neki od njih…Upravo ta šarolikost Sandrin ratluk izdvaja, čini ga uočljivijim i privlači kupce kojih ima sve više. Isprva su to bili posetioci manifestacija na kojima je izlagala, a danas je broj ljubitelja njenih slatkih kockica mnogo veći. Vole ih sve generacije, a nju posebno veseli što ih rado konzumiraju deca. Time Sandra razbija kliše da je ratluk poslatica starijih. HCF – Majkine poslastice mogu se naći u nekoliko gradova Srbije (Novi Sad, Zrenjanin, Beograd, Ruma, Kragujevac, Čačak) uglavnom po prodavnicama gde svoje proizvode plasiraju mali proizvođači.

Sandri suprug Dragan pomaže u nabavci repromaterijala, ćerke Tina i Nađa oko promocije i prodaje, ali kaže u proizvodnju ne voli da joj se iko meša!

„Ja sam kuvarica, pakujem, održavam higijenu radionice. Tu pristup nema niko i tako sam najsigurnija. Svako ima svoju ulogu i doprinos, i tako lepo podeljeni, a udruženi mi smo zapravo prava mala uspešna porodična firma”, kaže ona.

Sandra je po profesiji viša medicinska sestra. Belu uniformu koju pre podne nosi u Kliničkom centru Vojvodine  posle podne zamenjuje belom keceljom. Taj spoj nju ispunjava, a njenom proizvodu donosi još jedan veliki plus.

„Kao zdravstveni radnik znam da veliki broj ljudi ima alergiju na gluten, pa sam dodatno poslala svoj proizvod na pregled i sa ponosom mogu reći da je potpuno bezglutenski. Kao takav, našao je svoje mesto na tržištu rezervisanom za bezglutenski hranu.”

Sandra je ponosna i što je njen ratluk nosilac oznake Brend Bačke. Planira, kaže, da širi i prodaju i proizvodnju. Planira i selidbu u veći poslovni prostor, ali i plasiranje još nekih proizvoda. Strpljenja, volje i ideja, kaže, ima, a to verovatno i jeste bio najbolji recept za njen ratluk.

Fotografije: HCF – Majkine poslastice

Najčitanije

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

7 odevnih predmeta u koje vredi uložiti novac dok su na popustu

Crna nedelja prilika je da se po povoljnijim cenama pripremimo za predstojeće praznike, i tako obradujemo sebe i najbliže. Mnogi…

Kraljica Leticija jednim detaljem pobrala sve simpatije

Zvanična poseta španske kraljevske porodice Švedskoj još jedna je prilika da uživamo u modnim izdanjima dame iz naslova. Iako je…

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Ovo je 7 kozmetičkih proizvoda koje bi svaka žena posle 40. godine trebalo da koristi

Različiti periodi života zahtevaju različite kozmetičke proizvode. Bilo da je u pitanju omiljeni ruž za usne koji će vašem licu…

3 loše navike koje imaju inteligentne osobe

Oko sebe ostavljate nered i puno psujete? Verovatno ste ceo život bili osuđivani zbog ovih loših navika, ali studije su…

Najnovije - Gastro

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Zvuči čudno i neobično, ali je veoma jednostavno, i – više je nego ukusno, posebno za hladne dane! Jelo potiče…

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Ukoliko želite da zaobiđete tradicionalna slavska jela, koja su „već viđena‟, a uz to i komplikovana za spremanje, predlažemo predjelo…

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu

U Beogradu na donjem Dorćolu otvoren je Belgrade Kitchen Party – novi koncept prostora industrijskog dizajna osmišljen da i u…

Slavski pokloni – tradicija na nov način

Ukrasna kesa za vino, vino, kafa i bombonjera na rafu blizu kase najavljuju sezonu slava. Pokloni su vid zahvalnosti za…