Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Ratluk na novosadski način

Iako ratluk (rahat lokum) važi za tursku poslasticu, veruje se da su ovi, u prevodu, slatki zalogajčići stvoreni na našim geografskim širinama, i da su samim tim deo kuhinje Balkana odavno. Nalet raznih industrijskih slatkiša uticao je na njegovu popularnost, ali stariji sigurno još pamte običaj da se u goste, uz kafu, nosi na poklon. Ne slučajno uz kafu – jer nekako uz nju i odlično ide.

Prema tradicionalnom receptu, ratluk se pravi od skroba, šećera i zaslađene vode, ali posebnim ga čine razni dodaci. Pravu meru svega toga pronašla je Sandra Krkljuš iz Novog Sada koja je svoj ratluk brendirala kao HCF – Majkine poslastice i uspešno ga plasirala na tržište, čime ne samo da ga čuva od zaborava, nego mu je udahnula i novi, moderniji život.

„Ideja je stigla pre šest godina od supruga koji je imao viziju da će krenuti potražnja handmade proizvoda. Opredelili smo se za hranu, a on je, istražujući tržište, došao do zaključka da ratluk ima tradiciju na našem podneblju, ali da je skromno zastupljen, da je relativno bezbedna namirnica, odnosno da ne može da se pokvari, da ne zahteva posebne uslove skladištenja, te da je kao takav idealan za naš početak i prve korake u proizvodnji i prodaji”, priča Sandra Krkljuš.

I tako je, od šerpice, varjače i bakinog recepta, krenuo porodični biznis. Prvi koraci su bili vrlo nevešti. A do pravog ukusa stizalo se preko bezbroj promašaja…

„Izrada ratluka je veoma zahtevna i dugo traje. Naš se kuva tri sata. Tehnologiju smo usavršili istraživanjem i eksperimentisanjem. Najteže mi je bilo kada sam sa šerpice prešla na veliki kazan. Dešavalo se da bacim kompletni repromaterijal. Mislila sam i da ću odustati… Ipak, savladala sam i tu prepreku, i iz radionice su počele da izlaze sve lepše i lepše kockice”, priseća se Sandra.

Ukusi su do Sandre i sami dolazili. Osluškivala je želje i sugestije, i danas ih ima čak 24! Puter-vanila, lešnik, malina, borovnica, menta, pistaći, limun-đumbir samo su neki od njih…Upravo ta šarolikost Sandrin ratluk izdvaja, čini ga uočljivijim i privlači kupce kojih ima sve više. Isprva su to bili posetioci manifestacija na kojima je izlagala, a danas je broj ljubitelja njenih slatkih kockica mnogo veći. Vole ih sve generacije, a nju posebno veseli što ih rado konzumiraju deca. Time Sandra razbija kliše da je ratluk poslatica starijih. HCF – Majkine poslastice mogu se naći u nekoliko gradova Srbije (Novi Sad, Zrenjanin, Beograd, Ruma, Kragujevac, Čačak) uglavnom po prodavnicama gde svoje proizvode plasiraju mali proizvođači.

Sandri suprug Dragan pomaže u nabavci repromaterijala, ćerke Tina i Nađa oko promocije i prodaje, ali kaže u proizvodnju ne voli da joj se iko meša!

„Ja sam kuvarica, pakujem, održavam higijenu radionice. Tu pristup nema niko i tako sam najsigurnija. Svako ima svoju ulogu i doprinos, i tako lepo podeljeni, a udruženi mi smo zapravo prava mala uspešna porodična firma”, kaže ona.

Sandra je po profesiji viša medicinska sestra. Belu uniformu koju pre podne nosi u Kliničkom centru Vojvodine  posle podne zamenjuje belom keceljom. Taj spoj nju ispunjava, a njenom proizvodu donosi još jedan veliki plus.

„Kao zdravstveni radnik znam da veliki broj ljudi ima alergiju na gluten, pa sam dodatno poslala svoj proizvod na pregled i sa ponosom mogu reći da je potpuno bezglutenski. Kao takav, našao je svoje mesto na tržištu rezervisanom za bezglutenski hranu.”

Sandra je ponosna i što je njen ratluk nosilac oznake Brend Bačke. Planira, kaže, da širi i prodaju i proizvodnju. Planira i selidbu u veći poslovni prostor, ali i plasiranje još nekih proizvoda. Strpljenja, volje i ideja, kaže, ima, a to verovatno i jeste bio najbolji recept za njen ratluk.

Fotografije: HCF – Majkine poslastice

Najčitanije

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Najnovije - Gastro

Kako da zamrznete krompir a da sačuva teksturu i ukus

Ako su nas majke nešto učile, to je da krompir ne može u zamrzivač. A danas u marketima masa proizvoda…

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…