• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Ratluk na novosadski način

Ivana Munišić Jovanović
21.09.2020. 3 Mins Read Gourmet

Iako ratluk (rahat lokum) važi za tursku poslasticu, veruje se da su ovi, u prevodu, slatki zalogajčići stvoreni na našim geografskim širinama, i da su samim tim deo kuhinje Balkana odavno. Nalet raznih industrijskih slatkiša uticao je na njegovu popularnost, ali stariji sigurno još pamte običaj da se u goste, uz kafu, nosi na poklon. Ne slučajno uz kafu – jer nekako uz nju i odlično ide.

Prema tradicionalnom receptu, ratluk se pravi od skroba, šećera i zaslađene vode, ali posebnim ga čine razni dodaci. Pravu meru svega toga pronašla je Sandra Krkljuš iz Novog Sada koja je svoj ratluk brendirala kao HCF – Majkine poslastice i uspešno ga plasirala na tržište, čime ne samo da ga čuva od zaborava, nego mu je udahnula i novi, moderniji život.

„Ideja je stigla pre šest godina od supruga koji je imao viziju da će krenuti potražnja handmade proizvoda. Opredelili smo se za hranu, a on je, istražujući tržište, došao do zaključka da ratluk ima tradiciju na našem podneblju, ali da je skromno zastupljen, da je relativno bezbedna namirnica, odnosno da ne može da se pokvari, da ne zahteva posebne uslove skladištenja, te da je kao takav idealan za naš početak i prve korake u proizvodnji i prodaji”, priča Sandra Krkljuš.

Povezani članci

Nikada ne podgrevajte pirinač, pileće meso uvek isperite pod tekućom vodom i druge popularne zablude o kuvanju

Najlepše praznične poslastice širom sveta

I tako je, od šerpice, varjače i bakinog recepta, krenuo porodični biznis. Prvi koraci su bili vrlo nevešti. A do pravog ukusa stizalo se preko bezbroj promašaja…

„Izrada ratluka je veoma zahtevna i dugo traje. Naš se kuva tri sata. Tehnologiju smo usavršili istraživanjem i eksperimentisanjem. Najteže mi je bilo kada sam sa šerpice prešla na veliki kazan. Dešavalo se da bacim kompletni repromaterijal. Mislila sam i da ću odustati… Ipak, savladala sam i tu prepreku, i iz radionice su počele da izlaze sve lepše i lepše kockice”, priseća se Sandra.

Ukusi su do Sandre i sami dolazili. Osluškivala je želje i sugestije, i danas ih ima čak 24! Puter-vanila, lešnik, malina, borovnica, menta, pistaći, limun-đumbir samo su neki od njih…Upravo ta šarolikost Sandrin ratluk izdvaja, čini ga uočljivijim i privlači kupce kojih ima sve više. Isprva su to bili posetioci manifestacija na kojima je izlagala, a danas je broj ljubitelja njenih slatkih kockica mnogo veći. Vole ih sve generacije, a nju posebno veseli što ih rado konzumiraju deca. Time Sandra razbija kliše da je ratluk poslatica starijih. HCF – Majkine poslastice mogu se naći u nekoliko gradova Srbije (Novi Sad, Zrenjanin, Beograd, Ruma, Kragujevac, Čačak) uglavnom po prodavnicama gde svoje proizvode plasiraju mali proizvođači.

Sandri suprug Dragan pomaže u nabavci repromaterijala, ćerke Tina i Nađa oko promocije i prodaje, ali kaže u proizvodnju ne voli da joj se iko meša!

„Ja sam kuvarica, pakujem, održavam higijenu radionice. Tu pristup nema niko i tako sam najsigurnija. Svako ima svoju ulogu i doprinos, i tako lepo podeljeni, a udruženi mi smo zapravo prava mala uspešna porodična firma”, kaže ona.

Sandra je po profesiji viša medicinska sestra. Belu uniformu koju pre podne nosi u Kliničkom centru Vojvodine  posle podne zamenjuje belom keceljom. Taj spoj nju ispunjava, a njenom proizvodu donosi još jedan veliki plus.

„Kao zdravstveni radnik znam da veliki broj ljudi ima alergiju na gluten, pa sam dodatno poslala svoj proizvod na pregled i sa ponosom mogu reći da je potpuno bezglutenski. Kao takav, našao je svoje mesto na tržištu rezervisanom za bezglutenski hranu.”

Sandra je ponosna i što je njen ratluk nosilac oznake Brend Bačke. Planira, kaže, da širi i prodaju i proizvodnju. Planira i selidbu u veći poslovni prostor, ali i plasiranje još nekih proizvoda. Strpljenja, volje i ideja, kaže, ima, a to verovatno i jeste bio najbolji recept za njen ratluk.

Fotografije: HCF – Majkine poslastice

Tags:

handmadeHCF – Majkine poslasticenovi sadratluk

Povezani članci

Da li već osećate miris božićnih poslastica? Donosimo 3 recepta za čokoladne deserte u zdravijoj, ali ništa manje ukusnoj verziji

Najsmešniji i najtačniji recept za karbonaru: „Zbog struganih peta iz kesice Venecija tone od muke“

Share Article

Follow Me Written By

Ivana Munišić Jovanović

Profesorica srpske književnosti i jezika. Novinarka i TV voditeljka. Buntovnica sa razlogom. Voli knjige i oblake. Još uvek dete, ali i odgovorna mama. Vlasnica mačke.

Ostali članci

Previous

„Slađa i Zdravko” – mesto gde žive slatke i zdrave poslastice

Next

W sushi: Magija japanske kuhinje u centru grada

Next
23.09.2020.

W sushi: Magija japanske kuhinje u centru grada

Previews
19.09.2020.

„Slađa i Zdravko” – mesto gde žive slatke i zdrave poslastice

Najnovije

tejlor svift
Mnogi filmovi promenili datum premijere jer nisu smeli da „stanu na crtu“ Tejlor Svift
Filip Milosavljević
BitefArtCafe otvara dvadeset treću sezonu
CityMagazine
Heroji iz različitih univerzuma na istom zadatku: „Fleš i Zagor – Sekira i munja“
Filip Milosavljević
Vikend preporuke 29.9-1.10.
CityMagazine
Magija trube na 39. Beogradskom džez festivalu
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖