Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Šta smo sve novo od hrane otkrili u ovoj deceniji

AUTOR: CityMagazine 01 Dec, 2019
Šta smo sve novo od hrane otkrili u ovoj deceniji

Više nego bilo koju dekadu u istoriji, period od 2010. do danas su obeležili raznorazni eksperimenti sa hranom. Kuvari, proizvođači hrane i drugi gastro entuzijasti su pokušavali da kombinacijom namirnica ili već gotovih jela dođu do novih ukusa, ali samo je manji broj njih imao uspeha u tome. U isto vreme, neke namirnice i recepti iz različitih delova sveta su postali dostupni širom planete.

U narednim redovima ćemo se prisetiti nekih zanimljivih ili manje zanimljivih trendova u hrani koji su obeležili poslednjih deset godina.

Avokado tost

https://www.instagram.com/p/B3nPS3xApCO/?utm_source=ig_embed

Pre 2010. nikome nije padalo da kupuje avokado, a kamoli da ga jede za doručak, bar ne u našoj zemlji. Danas, međutim, tost namazan avokadom (ponekad i sa jajetom na oko) se može naručiti u mnogim barovima i restoranima u Beogradu, a neretko ljudi prave ovaj obrok i u svom domu.

Kronat

https://www.instagram.com/p/B11MrGmJZ0V/?utm_source=ig_embed

Kronat je kombinacija kroasana i krofne (na engleskom: donut) koja je stekla zavidnu popularnost u SAD. Ovo slatko pecivo još uvek nije zaživelo u našim krajevima i moglo se naći samo povremeno u ponudi nekih pekara i poslastičarnica.

Bademovo mleko

Ljudi kojima ne prija mleko su u ovoj deceniji dobili nekoliko alternativa, od kojih je svakako najzanimljivija bademovo mleko. Ono se danas može pazariti u većini supermarketa i prodavnica zdrave hrane, ali je i dalje za njega potrebno izdvojiti poprilično novca.

Mača late

https://www.instagram.com/p/ByP0JtLAcRr/?utm_source=ig_embed

Mača ili mleveni zeleni čaj u kombinaciji sa mlekom odnedavno je novi izbor za sve one kojima je dosadila kafa. Veruje se da ovaj napitak nudi sve zdravstvene prednosti kafe, ali bez njenih nedostataka. Možda je to istina, ali kada je u pitanju ukus, još uvek nismo ubeđeni da se radi o dovoljno dobroj alternativi kafi.

Humus

Foto: Tamorlan/Wikimedia Commons

Humus je namaz napravljen od leblebija i tahinija. On se već vekovima jede u regionu Levanta, a sa otvaranjem libanskih restorana u našem gradu, stigao je i do nas. Najčešće se maže na tortilje ili se koristi kao umak, a ukusan je i u kombinaciji sa salatama.

Izvor: Buzzfeed

Najčitanije

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

7 odevnih predmeta u koje vredi uložiti novac dok su na popustu

Crna nedelja prilika je da se po povoljnijim cenama pripremimo za predstojeće praznike, i tako obradujemo sebe i najbliže. Mnogi…

Kraljica Leticija jednim detaljem pobrala sve simpatije

Zvanična poseta španske kraljevske porodice Švedskoj još jedna je prilika da uživamo u modnim izdanjima dame iz naslova. Iako je…

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Ovo je 7 kozmetičkih proizvoda koje bi svaka žena posle 40. godine trebalo da koristi

Različiti periodi života zahtevaju različite kozmetičke proizvode. Bilo da je u pitanju omiljeni ruž za usne koji će vašem licu…

3 loše navike koje imaju inteligentne osobe

Oko sebe ostavljate nered i puno psujete? Verovatno ste ceo život bili osuđivani zbog ovih loših navika, ali studije su…

Najnovije - Gastro

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Zvuči čudno i neobično, ali je veoma jednostavno, i – više je nego ukusno, posebno za hladne dane! Jelo potiče…

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Ukoliko želite da zaobiđete tradicionalna slavska jela, koja su „već viđena‟, a uz to i komplikovana za spremanje, predlažemo predjelo…

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu

U Beogradu na donjem Dorćolu otvoren je Belgrade Kitchen Party – novi koncept prostora industrijskog dizajna osmišljen da i u…