Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Uđite u praznično raspoloženje sa ovim koktelima

AUTOR: Isidora Spasić 30 Nov, 2019
Uđite u praznično raspoloženje sa ovim koktelima

Decembar je tu, a sa njim stiže definitivno hladno vreme, dugo očekivani odmor, i naravno – praznici! Kako ni jedno slavlje ne bi trebalo da prođe bez koktela, mi vam preporučujemo četiri varijante, koje na najbolji način slave sastojke kao što su kruška, brusnica, smokva i nar.

Vanila proseko sa kruškama

U kombinaciji sa toplom vanilom i slatkom kruškom, ovaj koktel na bazi proseka na najbolji mogući način ulepšaće nadolazeće praznične dane.

Foto: www.selfproclaimedfoodie.com

Sastojci

  • 2 kruške
  • 2 štapića vanile
  • 3 šolje vode
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice soka od limuna
  • proseko

Kruške očistite od peteljki i semenki, pa ih isecite na komadiće. Ubacite ih u šerpicu zajedno sa štapićima vanile, vodom, šećerom i limunom. Pustite da provri, a zatim na srednje jakoj vatri kuvajte oko 15 minuta, dok kruške u potpunosti ne smekšaju. Propustite smesu sa kruškama kroz cediljku kako biste odstranili ljuske, a štapiće vanile ostavite sa strane za dekoraciju. U frižideru malo ohladite pire od krušaka, zatim u visoku čašu stavite po dve kašičice ovog pirea, a preko sipajte proseko do vrha. Za kraj ukrasite štapićem vanile.

Foto: www.selfproclaimedfoodie.com

Rosé vino sa brusnicama

Neočekivani ruzmarin i kardamon daće poseban šmek ovom koktelu, dok će se sok od zove sjajno uklopiti sa vinom.

Foto: www.halfbakedharvest.com

Sastojci

  • 2 šolje svežih brusnica
  • 2 grančice svežeg ruzmarina
  • ½ šolje vode
  • ½ šolje meda
  • ½ kašičice kardamona u prahu
  • 1 flaša rosé vina
  • ½ šolje soka od brusnice
  • ½ šolje soka od zove
  • 1 ½ šolja piva od đumbira

U manju šerpu ubacite brusnice, ruzmarin, vodu, med i kardamon. Pustite da provri, a onda na jakoj vatri kuvajte još 5 minuta. Kada se malo ohladi, odstranite grančice ruzmarina, pa procedite sirup od brusnica kroz cediljku. U velikoj činiji pomešajte sirup od brusnica, rosé vino, sok od brusnice, i sok od zove. Prebacite činiju u frižider na najmanje par sati, a najbolje čitav dan. Služite tako što ćete u čašu prvo sipati rosé sa brusnicama, zatim dolijte pivo od đumbira, i na kraju ukrasite kolutićima pomorandže.

Foto: www.halfbakedharvest.com

Burbon sajder sa smokvama

Tokom praznika, slasne smokve treba što više iskoristiti. Zato je ovaj koktel idealan način da se upustite u tu avanturu.

Foto: www.halfbakedharvest.com

Sastojci

  • ¼ šolje burbona
  • ¼ šolje sajdera od jabuke
  • 2 kašičice soka od pomorandže
  • 1 kašičica narendane kore pomorandže
  • 1 kašičica džema od smokvi
  • mineralna voda
  • sveže smokve

Burbon, sajder od jabuke, sok od pomorandže, koru od pomorandže, i džem od smokvi, ubacite u šejker. Dobro promućkajte, sipajte u čašu preko par kockica leda, dodajte mineralnu vodu, pa ukrasite polovinama svežih smokvi.

Foto: www.halfbakedharvest.com

Viski sa domaćim sirupom od nara

Jednom kada napravite sirup od nara, mogućnostima za kreiranje koktela nema kraja. Ipak, varijanta u kombinaciji sa viskijem posebno će vas razveseliti za vreme praznika.

Foto: www.hostthetoast.com

Sastojci za sirup od nara

  • ½ šolje vode
  • ½ šolje šećera
  • 1 šolja semenki nara

Sastojci za koktel

  • ¼ šolje viskija
  • ¼ šolje soka od limuna
  • ¼ šolje sirupa od nara
  • ¼ šolje crvenog vina
  • semenke nara

Pomešajte šećer, vodu i semenke nara u šerpici. Pustite da provri, a zatim na srednje jakoj vatri kuvajte 10 minuta. Procedite sirup kako biste odstranili semenke nara, pa pustite da se ohladi. Ubacite par kockica leda u šejker, zajedno sa viskijem, sokom od limuna i sirupom od nara. Mućkajte 1 minut, onda sipajte u čaše, i polako dodajte crveno vino. Na kraju, ukrasite semenkama nara.

Foto: www.hostthetoast.com

Naslovna slika: www.halfbakedharvest.com

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Koji čaj je savršen za svaki horoskopski znak?

Sledeći put kada budete birali između čajeva i ne možete da se odlučite koji vam se više pije, možda bi…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Najnovije - Gastro

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…