Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Kako da omekšate nezreo kivi?

Kiselkast i neodoljivog ukusa, kivi je voće koje možete konzumirati na različite načine. Odličan je za smoothy, dekorativan na tartovima, ali podjednako slastan i ako se jede samostalno kašikom. Pored toga što povoljno utiče na organizam tokom zimskih meseci, kivi je zgodan i za odlaganje, jer dugo čuva svežinu. Jednostavno ga spakujte u frižider, ali dalje od druge hrane na polici, i zadržaće svoje hranljive vrednosti gotovo mesec dana. Međutim, šta raditi kada nam se baš jede kivi, a on nije dovoljno zreo? Potrudili smo se da pronađemo odgovor na ovo pitanje. Sledite postupak u nastavku, korak po korak, i moći ćete da uživate u ovom sočnom voću brže nego što ste mislili.

  • Izaberite pravu sortu kivija

Pri kupovini kivija u radnjama, birajte onaj koji nema fleke po kori. Voće treba da bude čvrsto, te se nemojte opterećivati da li je manje ili veće. Mali plodovi uglavnom su istog ukusa kao i veći.

  • Stavite kivi u frižider, dok vam ne zatreba

Sećate se da smo već spomenuli kako je kivi lak za odlaganje. Samo ih odvojite u zaseban deo police, jer druga hrana koja se nalazi u blizini može promeniti njegov ukus i izgled.

  • Izvadite kivi na sobnu temperaturu

Ako ga ostavite u kuhinji na par dana, kivi će potpuno sazreti. Međutim, vodite računa da ne bude izložen svetlosti, jer će dobiti pege po kori ili početi da truli. Ako ste nestrpljivi da napravite voćnu salatu, stavite kivi u papirnu kesu sa jabukom ili bananom. Ovo voće ispušta etilen, koji će ubrzati sazrevanje kivija i moći ćete da ga jedete u roku od dan, dva.

  • Proverite da li je sazreo

To ćete učiniti tako što ćete nežno pritisnuti spoljašnji deo voća palcem. Ukoliko je zreo, osetićete blago udubljenje na kori.

Kivi možete čuvati i u zamrzivaču, a evo i kako. Prvo proverite da li je potpuno zreo. Zatim, oljuštite koru i iseckajte ga na kolutove. Složite komadiće na poslužavnik, a kada se zalede prebacite ih u kesu sa zatvaračem. Voće će zadržati svoju jarku boju i slatkoću, te ćete sa lakoćom pripremati sokove i smoothy.

Kivi je odličan u borbi protiv astme, jer je bogat vitaminom C. Preporučljivo je jesti svakog dana po jedan, jer time čuvate zdravlje. Pored toga, kivi jača imuni sistem. Redovnim unosom, ublažićete ili eliminisati prehladu. I, na kraju, kivi uz pomoć svojih bioaktivnih supstanci pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Stoga, smanjuje mogućnost za nastanak bolesti srca. Nadamo se da ćete primenjivati savete koje ste imali priliku da pročitate, te da će te uvrstiti kivi u svoj jelovnik u mesecima pred nama.

Izvor: Pure Wow

Fotografije: Unsplash

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Najnovije - Gastro

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…