Stručnjaci su napravili listu najgorih jela iz Srbije, i naravno da mislimo da nemaju pojma
Na retko šta smo ponosni kao na hranu, pa svakako da nam ne prijaju loše kritike na tradicionalna jela ma koliko ih i mi sami nekad ne voleli, a realno je da ne možemo baš sve da volimo. Čuveni portal koji se bavi slavljenjem i istraživanjem hrane i nacionalnih jela “Taste Atlas”, napravio je lisu najgorih srpskih jela.
Ono što znamo od ranije je da se stranci uglavnom žale da je srpska kuhinja „prejaka” i kalorična, kao da im se ne dopadaju kombinacije ukusa koje ovde prolaze. Naravno postoji i ogroman broj onih koji upravo u tome uživaju i koje sve to ume da iznenadi.
Tradicionalni specijaliteti kao što su sarma, čvarci, podvarak očigledno nisu po ukusu profesionalaca, koji ocenjuju hranu na portalu „Taste Atlas”, s obzirom da su upravo ovakva jela dobijala slabije ili potpuno negativne ocene.
Na samom portalu nije posebno objašnjeno šta „nedostaje“ ovim specijalitetima, i zbog čega su i poneli nepopularnu titulu, ali evo ih, pa vi sami utvrdite što oni tako misle i za koje ste se najviše uvredili.
Na osmom, poslednjem mestu, naveli su proju i jedino što nam nije jasno kako neko može da ne voli proju. Ok, ume da bude ponekad malo suva, ali zato su ljudi izmislili jogurt valjda. Na sedmom mestu je svadbarski kupus, i ovo je čak još veća uvreda nego proja. Ljudi koji su ga loše ocenili moraju da se vrate ovom jelu, ali drugog dana, jer svi znamo da je kupus bolji drugi dan, kad se podgreje.
Na šestom mestu je srpska salata, koja se pravi od svežeg povrća iz bašte, i šta onda tu ima da ti se ne svidi. Jedino ako si baš fan šopske i sira u njoj, pa da ti se srpska ne sviđa jer nema sira. Na petom mestu je riblja čorba, koju je jedino razumljivo voleti ako ne voliš ribu.
Omiljeni doručak svih ljudi na ovim prostorima, popara je na četvrtom mestu, i to stvarno nećemo komentarisati, dok je na trećem mestu slatko. Gospoda koja su izglasala slatko na trećem mestu verovatno ne znaju da ovo “jelo” treba da se uzme u vidu malog zalogaja i jedne kašike, a ne da pojedu celu teglu odmah.
Na drugom mestu, tradicionalno iz Vojvodine, rezanci sa makom. Ovo verovatno mogu da razumeju oni koji su rođeni i žive južnije od ušća Dunava i Save, ali oni koji odrastali na ovoj poslastici, visoko drugo mesto doživaljavaju kao uvredu nacionalnih razmera.
Prvo mesto je jelo sa kojim imamo najkomplikovaniji odnos, i hajde, možemo da razumemo što ga neko ne bi voleo. U pitanju su pihtije. Kako svi znamo oni staru narodnu, pihtije idu sa godinama, pa tako nekome još nije stiglo u životu da ih voli i ceni, a neko već godinama unazad čeka svaku zimu da uživa u omiljenoj želatinastoj smesi prošaranom mesom.
Naslovna fotografija: Profimedia