Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Stručnjaci su napravili listu najgorih jela iz Srbije, i naravno da mislimo da nemaju pojma

AUTOR: CityMagazine 17 Nov, 2022
Stručnjaci su napravili listu najgorih jela iz Srbije, i naravno da mislimo da nemaju pojma

Na retko šta smo ponosni kao na hranu, pa svakako da nam ne prijaju loše kritike na tradicionalna jela ma koliko ih i mi sami nekad ne voleli, a realno je da ne možemo baš sve da volimo. Čuveni portal koji se bavi slavljenjem i istraživanjem hrane i nacionalnih jela “Taste Atlas”, napravio je lisu najgorih srpskih jela.

Ono što znamo od ranije je da se stranci uglavnom žale da je srpska kuhinja „prejaka” i kalorična, kao da im se ne dopadaju kombinacije ukusa koje ovde prolaze. Naravno postoji i ogroman broj onih koji upravo u tome uživaju i koje sve to ume da iznenadi.

Tradicionalni specijaliteti kao što su sarma, čvarci, podvarak očigledno nisu po ukusu profesionalaca, koji ocenjuju hranu na portalu „Taste Atlas”, s obzirom da su upravo ovakva jela dobijala slabije ili potpuno negativne ocene.

Na samom portalu nije posebno objašnjeno šta „nedostaje“ ovim specijalitetima, i zbog čega su i poneli nepopularnu titulu, ali evo ih, pa vi sami utvrdite što oni tako misle i za koje ste se najviše uvredili.

Na osmom, poslednjem mestu, naveli su proju i jedino što nam nije jasno kako neko može da ne voli proju. Ok, ume da bude ponekad malo suva, ali zato su ljudi izmislili jogurt valjda. Na sedmom mestu je svadbarski kupus, i ovo je čak još veća uvreda nego proja. Ljudi koji su ga loše ocenili moraju da se vrate ovom jelu, ali drugog dana, jer svi znamo da je kupus bolji drugi dan, kad se podgreje.

Na šestom mestu je srpska salata, koja se pravi od svežeg povrća iz bašte, i šta onda tu ima da ti se ne svidi. Jedino ako si baš fan šopske i sira u njoj, pa da ti se srpska ne sviđa jer nema sira. Na petom mestu je riblja čorba, koju je jedino razumljivo voleti ako ne voliš ribu.

Omiljeni doručak svih ljudi na ovim prostorima, popara je na četvrtom mestu, i to stvarno nećemo komentarisati, dok je na trećem mestu slatko. Gospoda koja su izglasala slatko na trećem mestu verovatno ne znaju da ovo “jelo” treba da se uzme u vidu malog zalogaja i jedne kašike, a ne da pojedu celu teglu odmah.

Na drugom mestu, tradicionalno iz Vojvodine, rezanci sa makom. Ovo verovatno mogu da razumeju oni koji su rođeni i žive južnije od ušća Dunava i Save, ali oni koji odrastali na ovoj poslastici, visoko drugo mesto doživaljavaju kao uvredu nacionalnih razmera.

Prvo mesto je jelo sa kojim imamo najkomplikovaniji odnos, i hajde, možemo da razumemo što ga neko ne bi voleo. U pitanju su pihtije. Kako svi znamo oni staru narodnu, pihtije idu sa godinama, pa tako nekome još nije stiglo u životu da ih voli i ceni, a neko već godinama unazad čeka svaku zimu da uživa u omiljenoj želatinastoj smesi prošaranom mesom.

Naslovna fotografija: Profimedia

Najčitanije

Ovo je 10 najlepših žena svih vremena po izboru običnih ljudi: Prvo mesto je baš iznenađenje

Da li se slažete sa njihovim izborom? Lepota nije nešto što se može izmeriti ili oceniti, ali ljudi iz nekog…

Najbrži test inteligencije ima samo 3 pitanja, a na njemu padne 83 odsto ljudi: Da li ste među njima?

Test kognitivne refleksije poznat je i kao najkraći i najbrži test inteligencije na svetu, a potrebna su samo tri pitanja…

Konstrakta prošetala u najlepšoj zimskoj jakni inspirisanoj Jovankom Broz

Sinoć je održana revija “Jovanka u boji” pod pokroviteljstvom Tamare Vučić. U jednom od modela inspirisanim nekadašnjom prvom damom Jugoslavije…

Šeik koketirao sa brazilskom navijačicom, reakcija njegove supruge postala hit na mrežama

Tokom utakmice između Brazila i Švajcarske brazilska navijačica snimala je publiku, a u jednom trenutku šeik joj se nasmijao i…

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

Slavska i praznična trpeza nezamislive su bez ruske salate, ali nijedna domaćica na našim prostorima ne pravi je po originalnom…

Samo tri dela tela treba prati svakog dana, kažu lekari

Mnogi ljudi se tuširaju svako jutro kako bi se razbudili i sveži i čisti ušli u novi dan, dok drugi…

Najnovije - Gastro

Piroške sa sirom

Vikend je pravo vreme za pripremu peciva za doručak, pa u skladu sa tim donosimo jedan recept, za koji mislimo…

Internacionalna kuhinja: Puberaj

Nakon dve godine ponovo smo posetili Puberaj u Novom Sadu i više nego prijatno se iznenadili našavši ga u još…

Da li već osećate miris božićnih poslastica? Donosimo 3 recepta za čokoladne deserte u zdravijoj, ali ništa manje ukusnoj verziji

Želite da zadržite svoju trenutnu težinu tokom decembra i predstojećih praznika? Postoji nekoliko načina da to postignete, a pored detoks…

Street food: Thyme

Thyme („majčina dušica“) je street food dvadeset prvog veka baš kakav treba da bude. Kreativan i autentičan, lucidan i promišljen,…

Francuski baget dobio mesto na UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine

Za mnoge je francuski baget odavno zaslužio mesto na večnoj listi hrane koja se ne može osporiti i za koju…

Najsmešniji i najtačniji recept za karbonaru: “Zbog struganih peta iz kesice Venecija tone od muke”

Jedno od odomaćenih jela sa tradicionalne italijanske trpeze je i karbonara, ali sastojci su toliko promenjeni da više nema veze…