Tatar, tartar, tarator: Zvuči slično, ali razlika je velika i oko jednog slova najviše ljudi greši
Ako u restoranu naručite tartar biftek uz tarator sos i tartar salatu, dobićete samo podsmeh od strane konobara jer ste debelo pobrkali pojmove. Pa, hajde da ih razjasnimo.
Verovali ili ne, veliki broj ljudi misli da su tartar, taratar i tatar ista jela, ali se zapravo i te kako razlikuju. Doduše , tartar i tarator jesu u bazi slični i najčešće se koriste kao dodaci raznim jelima, poput pilećih i ribljih štapića, ili kao preliv za salate, ali tatar je prefiks za nešto sasvim drugačije.
Tatar biftek
Tatar, ili tatarski biftek, je jelo od goveđeg ili konjskog mesa koje je dobilo naziv po konjanicima Tatarima. Oni su goveđe šnicle, u nedostatku mašine za mlevenja mesa, stavljali pod sedlo i jahali na njima dva dana. Tako su dobijali meso idealno za mazanje na hleb.
Danas ne morate da jašete sedeći na šnicli kako biste pripremili ovaj delikates. Držite ga u ulju, najmanje 24 sata, a zatim ga sitno iseckajte. Ako baš nemate vremena sameljite krupno. U svakom slučaju, meso ne sme da liči na paštetu.
Koje ćete začine dalje koristiti stvar je ličnog ukusa. Pojedini recepti predlažu čak više od stotinu začina!
Kašičica senfa, kašika Vorčestera, tucana crvena paprika (može i malo ljute), so, mleveni biber (beli i crni), čili sos, malo kečapa, sitno iseckan crni i beli luk, peršunov list, limunov sok, seckani kiseli kornišoni, kapar, malo konjaka, umućeno žumance…
Koliko ćete čega upotrebiti odlučite sami – draž ovog jela je upravo u umeću kuvara da dobro izbalansira različite ukuse.
Tatarski biftek se maže na prepečen hleb, sa malo putera. Dobro crno vino je, takođe, poželjno.
Tartar sos
Tartar sos nema veze sa tatar biftekom i nikako se ne jedu zajedno, bez obzira na sličan naziv.
Ovaj sos se služi uz hladno meso ili ribu. I za ovo jelo, takođe, postoji nekoliko različitih recepata ali u osnovi svih su sledeći sastojci:
- Kiseli krastavci
- Beli luk
- Pavlaka
- Majonez
- Senf
- Peršunov list
Krastavčići (za 300 gr sosa potrebno je oko 3 srednja kornišona) se sitno izrendaju i ocede, zatim se dodaju izgnječen beli luk (4 čena), iseckan peršunov list, kašika senfa, 200 grama majoneza i čaša pavlake.
Ovaj sos može da se jede i samo uz prepečen hleb ili pomfrit, za doručak ili užinu.
Tarator salata
Tarator salata je slična tartar sosu, ali se ipak ne radi o istom jelu.
Umesto kiselih koriste se sveži krastavci, a umesto pavlake, kiselo mleko. Uz to još ide beli luk i so.
Krastavci se iseckaju, kao i luk, a ko voli može da doda i listove peršuna. Dodati so i kiselo mleko ili gušći jogurt.
Neko ovu salatu pravi sa seckanom mirođijom. Probajte koja vam se kombinacija najviše dopada.
U svakom lsučaju, reč je o idelanom jelu za vrele letnje dane koje se odlično slaže uz hladno meso, ribu, ili kao umak za grisine i čips na žurkama.