TESTIVAL #2: kako napraviti dobar i zdrav hleb i najbolji burek sa sirom!
Srbija je među zemljama čiji stanovnici najviše konzumiraju hleb i proizvode od testa. Ako ste i vi zaljubljenik u hleb, TESTIVAL je pravo mesto za vas. Za TESTIVAL #2 odabrana je tema: HLEB, pa će miris svežeg hleba i peciva zapljusnuti sve posetioce Dorćol Platz-a!
Tokom istorije duge preko šest hiljada godina, hleb je uvek odražavao specifičnost kulture u kojoj je pripreman, i nikada nije bio samo puki proizvod za preživljavanje, već je imao duhovno i obredno značenje. Način na koji je milenijumima pripreman i konzumiran, čini ga osnovnim činiocem kulture ishrane i kulturnog nasleđa jednog naroda.
Prvi dan Festivala TESTIVAL #2, 17. oktobar, je Međunarodni dan nematerijalnog kulturnog nasleđa, pa će panel diskusija: Hleb naš nasušni, biti upravo u čast hlebu i istorijatu hleba kroz vekove.
Učesnici panel diskusije biće: Biljana Đorđević, muzejski savetnik, Narodni muzej Beograd; Snežana Đuričin, diplomirani istoričar umetnosti i Cheese Artist; Milica Aleksić, rukovodilac Metro HoReCa centra; Dimitrije Vujadinović, autor knjige Cipovka – hleb koji se smeje na Mesec. Moderator će biti Miodrag Ilić, predsednik Udruženja Testival i autor knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Organizator Festivala, Udruženje TESTIVAL, i ovaj put priprema sjajan program radionica i predavanja, pa će svi posetioci imati priliku da nauče mnoge veštine pripreme hleba i testa, uz praktične savete i besplatnu degustaciju nakon toga.
Naša diva, srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica, Gorica Popović će drugog dana TESTIVALA #2, u nedelju 18. oktobra održati radionicu, koja će nam otkriti sve njene kulinarske tajne pravljenja sitnih kolača! Gorica je veliki zaljubljenik u kulinarstvo a pripremu sitnih kolača smatra jednom vrstom umetnosti.
Da sve bude na visoko profesionalnom nivou, pobrinuće se tim METRO HoReCa centra, zajedno sa Junior Chefs Club-om, čiji članovi su višestruki nosioci medalja za Srbiju na kulinarskim olimpijadama, a koji će oba dana TESTIVALA #2 praktično pokazati kako se mese posebne vrste hleba od tamnog ili bezglutenskog brašna.
Asocijacija autentičnih Hedonista će drugog dana TESTIVALA #2 pripremati zdrav hleb bez kvasca i aditiva, na savremen način u kućnim uslovima i od celog zrna.
Posebna atrakcija drugog dana biće radionica koju će voditi majstor pekar Miloš Damjanović, prvak Srbije u pravljenu bureka sa sirom! Miloš je svoju laskavu titulu zaradio na Pekarijadi 2018. godine.
TESTIVAL #2 nije mesto gde se juri za proizvodima lepim za oko. Tradicionalne, zdrave namirnice iz organskog okruženja biće u fokusu svih izlagača. Više od 30 izlagača iz cele Srbije predstaviće proizvode od testa, a biće tu i raznih domaćih sokova, džemova, medova…
Stručni žiri Saveta Festivala TESTIVAL će od izlagača izabrati one koji su se posebno iskazali, a koji će poneti laskave titule: Najbolji TESTIVAL BREND i Najbolji TESTIVAL PROIZVOD, a svečana dodela nagrada će biti na kraju drugog dana.
2. Festival testa, testenine i hleba TESTIVAL, biće održan u Dorćol Platz-u u subotu i nedelju, 17.10. i 18.10.2020, od 11 do 18h. Cena jednodnevne ulaznice je 100 dinara. Ulaznice će biti dostupne na ulazu u Dorćol Platz.
Napomena: za sve izlagače, demonstratore i posetioce, važiće sve propisane mere zaštite od COVID-19.
Fotografije: Nenad Nikolić