Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

TESTIVAL #2: kako napraviti dobar i zdrav hleb i najbolji burek sa sirom!

AUTOR: CityMagazine 02 Oct, 2020
TESTIVAL #2: kako napraviti dobar i zdrav hleb i najbolji burek sa sirom!

Srbija je među zemljama čiji stanovnici najviše konzumiraju hleb i proizvode od testa. Ako ste i vi zaljubljenik u hleb, TESTIVAL je pravo mesto za vas. Za TESTIVAL #2 odabrana je tema: HLEB, pa će miris svežeg hleba i peciva zapljusnuti sve posetioce Dorćol Platz-a!

Tokom istorije duge preko šest hiljada godina, hleb je uvek odražavao specifičnost kulture u kojoj je pripreman, i nikada nije bio samo puki proizvod za preživljavanje, već je imao duhovno i obredno značenje. Način na koji je milenijumima pripreman i konzumiran, čini ga osnovnim činiocem kulture ishrane i kulturnog nasleđa jednog naroda.

Prvi dan Festivala TESTIVAL #2, 17. oktobar, je Međunarodni dan nematerijalnog kulturnog nasleđa, pa će panel diskusija: Hleb naš nasušni, biti upravo u čast hlebu i istorijatu hleba kroz vekove.

Učesnici panel diskusije biće: Biljana Đorđević, muzejski savetnik, Narodni muzej Beograd; Snežana Đuričin, diplomirani istoričar umetnosti i Cheese Artist; Milica Aleksić, rukovodilac Metro HoReCa centra; Dimitrije Vujadinović, autor knjige Cipovka – hleb koji se smeje na Mesec. Moderator će biti Miodrag Ilić, predsednik Udruženja Testival i autor knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Organizator Festivala, Udruženje TESTIVAL, i ovaj put priprema sjajan program radionica i predavanja, pa će svi posetioci imati priliku da nauče mnoge veštine pripreme hleba i testa, uz praktične savete i besplatnu degustaciju nakon toga.

Naša diva, srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica, Gorica Popović će drugog dana TESTIVALA #2, u nedelju 18. oktobra održati radionicu, koja će nam otkriti sve njene kulinarske tajne pravljenja sitnih kolača! Gorica je veliki zaljubljenik u kulinarstvo a pripremu sitnih kolača smatra jednom vrstom umetnosti.

Da sve bude na visoko profesionalnom nivou, pobrinuće se tim METRO HoReCa centra, zajedno sa Junior Chefs Club-om, čiji članovi su višestruki nosioci medalja za Srbiju na kulinarskim olimpijadama, a koji će oba dana TESTIVALA #2 praktično pokazati kako se mese posebne vrste hleba od tamnog ili bezglutenskog brašna.

Asocijacija autentičnih Hedonista će drugog dana TESTIVALA #2 pripremati zdrav hleb bez kvasca i aditiva, na savremen način u kućnim uslovima i od celog zrna.

Posebna atrakcija drugog dana biće radionica koju će voditi majstor pekar Miloš Damjanović, prvak Srbije u pravljenu bureka sa sirom! Miloš je svoju laskavu titulu zaradio na Pekarijadi 2018. godine.

TESTIVAL #2 nije mesto gde se juri za proizvodima lepim za oko. Tradicionalne, zdrave namirnice iz organskog okruženja biće u fokusu svih izlagača. Više od 30 izlagača iz cele Srbije predstaviće proizvode od testa, a biće tu i raznih domaćih sokova, džemova, medova…

Stručni žiri Saveta Festivala TESTIVAL će od izlagača izabrati one koji su se posebno iskazali, a koji će poneti laskave titule: Najbolji TESTIVAL BREND i Najbolji TESTIVAL PROIZVOD, a svečana dodela nagrada će biti na kraju drugog dana. 

2. Festival testa, testenine i hleba TESTIVAL, biće održan u Dorćol Platz-u u subotu i nedelju, 17.10. i 18.10.2020, od 11 do 18h. Cena jednodnevne ulaznice je 100 dinara. Ulaznice će biti dostupne na ulazu u Dorćol Platz.

Napomena: za sve izlagače, demonstratore i posetioce, važiće sve propisane mere zaštite od COVID-19.

Fotografije: Nenad Nikolić

Festival testa, testenine i hleba Testival No 2

Dobračina 59b
17.Oct 2020
18.Oct 2020
Dorćol Platz
100 RSD

Najčitanije

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Najnovije - Gastro

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…