Trendovi u ishrani za 2020. godinu
Uveliko smo zakoračili u 2020, sezona praznika je za nama, te sada razmišljamo šta nas sve očekuje u mesecima koji dolaze. Kako mnogi od nas žele da unaprede svoj život na različitim poljima, pravi je trenutak da se pozabavimo trendovima i predviđanjima znalaca. Verujemo da je tema koja interesuje većinu ishrana, te koje namirnice će biti popularne i tražene ove godine. Ukoliko želite da dobijete odgovor na ovo pitanje, ostanite sa nama i u nastavku teksta.
Svaka godina sa sobom donosi novine na polju namirnica koje se preporučuju za očuvanje zdravlja i vitalnosti, a tako je i ovog januara. Ono što je važilo polako možemo da zaboravimo, a trpezu ustupimo novim jelima. Tim međunarodnih stručnjaka detaljno se pozabavio ovim pitanjem, a na vama je samo da pažljivo čitate redove koji slede.
1. Brašna nastala preradom voća i povrća
Ova godina nalaže nove trendove kada je brašno u pitanju, te već možemo da se pozdravimo sa onim na koja smo navikli. Naime, brašno dobijeno preradom banane ili karfiola poslužiće za pripremu kako slatkih, tako i slanih jela. U pitanju su zdrave alternative, koje će obogatiti jela na meniju brojnih restorana širom sveta.
2. Namirnice poreklom iz Zapadne Afrike
Egzotične biljke biće veoma popularne tokom ove godine. Od moringe, preko tamarinda i prosa, do fonia, lista je živopisna, ali nama manje poznata. Prva spomenuta biljka gaji se u tropskim krajevima, a njenom preradom dobija se zdrav začin. Tamarind je tropsko voće koje pospešuje varenje i uspešno se bori protiv slobodnih radikala. Sa druge strane, proso nije nepoznanica na ovim prostorima, a bogat je vlaknima. Na kraju, fonio predstavlja žitaricu bogatu magnezijumom, kalcijumom i cinkom.
3. Sveže grickalice
2020. godina proteći će u znaku zdravih zamena za grickalice. Stoga, zaboravite na kesice i zapakovanu hranu, i okrenite se kuvanim jajima i svežem povrću. Oni će vam pomoći da utolite glad, a pritom neće narušiti zdravlje. Nije naodmet napomenuti da je ovakav izbor namirnica podjednako dobar za nas, kao i za planetu, jer smanjujemo upotrebu plastične ambalaže.
4. Seme konoplje
Nemojte da se iznenadite ako prilikom nabavke često budete nailazili na seme konoplje. Naime, ono će se koristiti u pripremi slanih i slatkih jela. Preporučljivo je u ishrani jer sadrži proteine i esencijalne amino kiseline, a među njima se izdvajaju Omega-3 i Omega-6.
5. Hlorela
Nakon spiruline, na scenu stupa jednoćelijska alga hlorela. Potiče sa Dalekog istoka i smatra se da ima snažno pročišćujuće dejstvo na organizam. Ona pomaže u otklanjanju štetnih materija, jača imunitet, pomaže kod hipertenzije i sličnih tegoba. Drugim rečima, super hrana o kojoj će se tek govoriti.
6. Semenke lubenice
Zvuči neobično, ali tokom 2020. i semenke lubenice ćemo viđati na trpezi. Iako je lubenica namirnica koju jedemo leti, izgleda da će se to promeniti. Pored toga, važno je napomenuti da semenke ne treba čistiti, naprotiv. One su bogate mineralima, kao i amino kiselinama, koje su dragocene za očuvanje zdravlja.
7. Avokado
Ovo voće nastaviće da osvaja svet i tokom tekuće godine. O njemu se već puno toga zna, a mnogi ga koriste u pripremi namaza, kao što je gvakamole. Bogat je zdravim masnoćama, te je važan sastojak za lep i negovan izgled.
8. Puter od semena bundeve
Poput lubenice, i bundeva će u mesecima pred nama imati široku primenu. Seme ove tikve bogato je vitaminima, fosforom, mineralima, kao što su: magnezijum, cink i selen. Međutim, ono što je interesantno jeste način pripreme. Naime, on će poslužiti kao osnova za puter, i to njegovu osetno zdraviju varijantu. Služiće se uz tost, na krekerima, kanapeima, kao i keksićima.
Izvor: Grazia Italia
Fotografije: Pinterest, Unsplash