• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Ukusi koji niču u vaša četiri zida

Ukusi koji niču u vaša četiri zida

Ljubica Slavković
28.06.2020. 4 min Gourmet

Ništa nije slađe od plodova sopstvenog rada. A kad su to bukvalno namirnice i proizvodi koje sami uzgajamo, ta slatkoća nije samo do čistog uživanja u ukusima, već i do zdravog izbora hrane kontrolisanog porekla, i to baš po našoj meri.

Još od sedamdesetih godina prošlog veka postoji čitava inicijativa, pa i pokret, gde ljudi koji žive u gradovima koriste resurse koje imaju na raspolaganju kako bi sami gajili svoje namirnice. U imigrantskoj i radničkoj četvrti tadašnjeg Njujorka jedna Njujorčanka svakodnevno se susretala s gradskim prostorima o kojima očito niko nije brinuo – s napuštenim parcelama, osušenim gradskim žardinjerama i bivšim zelenim površinama, ružnim prizorima za koje je znala da nisu prioriteti gradskih vlasti. Uzimajući stvari u svoje ruke, ova Njujorčanka okupila je Zelene Gerile (Green Guerillas) i pozvala na direktnu akciju samogajenja zelenila i biljaka.

Ukusi koji niču u vaša četiri zida

Naravno, istorija se iznova ponavlja, i nije ovo prvi put da se ljudi u vreme smanjenog ili neomogućenog prometa i nabavke okreću svojim resursima. Još za vreme Prvog svetskog rata postali su popularni tzv. „Depression gardens“ – vrtovi i bašte nastali u vreme Velike depresije, inicijativa koja je bila veoma pozdravljena od vlasti – građani sami u akciji obezbeđivanja hrane koja je sve više u oskudici. Tokom krize 2008. godine, prva dama SAD, Mišel Obama, zasnovala je povrtarski vrt u samoj Beloj kući, podsećajući na značaj ovog trenda. Poslednjih meseci svedoci smo samoorganizovanja, umrežavanja malih privreda i uzgajivača koji dospevaju direktno do kupaca, i uopšte povezivanja bez previše posrednika gde namirnice stižu direktno iz uzgoja do trpeze. Trend koji svakako želimo da ostane i nastavi da uzima maha!

Ukusi koji niču u vaša četiri zida

Ali, otišli smo i korak dalje. Jedna od super namirnica koja je više pažnje dobila pod trendom okretanja svojim resursima jeste mikrobilje, odnosno mikropovrće. U pitanju su mladi izdanci povrća, sadnice biljaka koje su tek nešto veće od klica, ali su manje od rasada, i ubiraju se u fazi kad porastu prvi listovi. Iako veoma sićušni, ovo zeleni izdanci nisu samo neodoljivo simpatičnog izgleda, već imaju i brojne prednosti. Pre svega, mlado povrće je intenzivnog ukusa, jer je aroma koncentrovanija. Pored toga što je sočno, poseduje i visok sadržaj korisnih materija. U tako malo smešteno je baš puno – vitamina, minerala, vlakana, aminokiselina, proteina i hlorofila. A zbog visokih koncentracija, u ishrani je potrebna zapravo tek njegova mala količina.

Ukusi koji niču u vaša četiri zida

Mikrobilje se uzgaja veoma jednostavno. Naravno, idealni su prozori s južne strane, koji se kupaju u popodnevnom suncu. Ovim biljčicama potrebno je do 12 sati dnevnog svetla, a kvalitet proizvoda direktno zavisi od kvaliteta semena. Organski izbor je prirodno najbolji izbor, ali svako seme koje nije tretirano hemijskim sredstvima dobar je pravac ka ukusnim i zdravim izdancima. Čitav je spektar povrća koje se može gajiti kao mikrobilje, od rotkvi, rukole, cvekle, preko kupusa, kukuruza, lucerke i amaranta. Najbolje vreme za berbu obično stupa desetak dana do dve nedelje nakon sadnje, a zatim se može postaviti još jedan zasad jednostavnim rasipanjem svežeg semenja preko starog korenja, koje je izvor organske materije.

Ukusi koji niču u vaša četiri zida

Korak pre mikrobilja u rastu bile bi klice. Iako one nisu toliko zastupljene u našoj svakodnevnoj ishrani, zapravo predstavljaju odličan izvor vitamina i minerala, a pri tome se lako gaje. Seme pšenice, suncokreta, soje, graška, kukuruza šećerca, pasulja, lucerke i različitih salata samo su neke od kultura koje na našem podneblju dobro uspevaju i mogu nam pružiti mnoštvo hranljivih materija u formi klica. Kao i kod mikrobilja, postupak njihovog gajenja zapravo je veoma jednostavan, i potrebno je samo voditi računa o dovoljno čestom kvašenju i menjanju vode kako bi seme zdravlja proklijalo.

Ukusi koji niču u vaša četiri zida

Pored zeleniša koji se može uzgajati u kućnim uslovima, što zapravo kod nas još uvek nije dovoljno zastupljeno, daleko je češća praksa gajenja kefira u domaćim uslovima. Fermentacija mleka kefir-kulturom relativno je raširena praksa kod nas, gde je potrebno samo nabaviti početnu „gljivicu” i zatim održavati ciklus. U nestašici kvasca popularizovala se praksa da se u domaćoj radinosti pređe i na samostalnu proizvodnju, jer kvasac zapravo živi na svom voću, povrću i žitaricama koje jedemo. Potapanjem određene biljke ili žitarice u vodu odvaja se kvasac, a zatim se nakon procesa fermentacije od nekoliko dana odvaja domaći kvasac koji se, poput kefira, može iznova proizvoditi ili zamrznuti do sledećeg ciklusa.

Ukusi koji niču u vaša četiri zida

Još jedan mlečni proizvod koji se popularizovao u domaćoj radinosti jeste mladi sir. Bilo s upotrebom sirila ili jednostavno kombinacijom mleka, limuna i soli, mladi sir se uz malo veština i nešto prakse jednostavno dobija u kućnim uslovima. Lepota ovog pristupa je što sami možemo da biramo koje mleko želimo da koristimo, da li je ono organsko ili nije, da pratimo ceo proces i podešavamo ga tako da dobijemo proizvod koji je baš po našem ukusu. Naravno, sva domaća proizvodnja zahteva malo više truda i vremena, ali s obzirom na to koliko su neodoljivo slatki plodovi sopstvenog rada, nadamo se da će lista samouzgajajućih namirnica i proizvoda vremenom samo da se povećava. A onda smo spremni na sve!

Oznake:

lokalna proizvodnja hraneorganska hranatrendovi

Podeli

Zaprati Autor

Ljubica Slavković

Ljubica Slavković je arhitekta i doktorantkinja Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u oblasti urbanizma. Aktivno se bavi istraživanjem i pisanjem na polju stvaranja i razvoja gradova i čitanja prostora kao manifestacije kulture življenja, pojedinca i zajedništva.

Ostali članci

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka
Prethodni

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka

Rauch Juice Bar: Čaj sa voćem i ništa više
Sledeći

Rauch Juice Bar: Čaj sa voćem i ništa više

Sledeći
Rauch Juice Bar: Čaj sa voćem i ništa više
30.06.2020.

Rauch Juice Bar: Čaj sa voćem i ništa više

Prethodni
27.06.2020.

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖