Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka

AUTOR: Isidora Spasić 27 Jun, 2020
Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka

Bosiljak je čest i omiljen začin, ali on je mnogo više od toga. Zato će svi oni koji ga vole sigurno uživati u naredna tri recepta, a oni drugi koji i nisu njegovi naročiti ljubitelji verovatno će promeniti mišljenje.

Foto: www.amazingherbgarden.com

Humus od bosiljka

U pitanju je zapravo interesantna kombinacija humusa i pesta. Svi elementi su tu, ali je ukus veoma neobičan i prepoznatljiv. Pošto je izuzetno zdrav, humus od bosiljka služite uz isečene komadiće povrća, ili koristite kao namaz za sendviče.

Foto: www.chowhound.com

Sastojci

  • 1 šolja svežeg bosiljka
  • 1 šolja leblebija iz konzerve
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice suvih granula belog luka
  • ¼ kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 1 kašičica tahinija
  • ¼ šolje tečnosti koja se nalazi u konzervi sa leblebijama
Foto: www.suwanneerose.com

Priprema

Priprema je izuzetno jednostavna. Sve što treba da uradite jeste da gore navedene sastojke ubacite u blender, i pustite da se samelju. Što se duže bude mlelo, tekstura će biti više ujednačena i glatka. Zato, ukoliko više volite rustičniju varijantu, samo kraće pustite blender da radi.

Foto: www.simplyscratch.com

Bonus savet

U humus od bosiljka možete još dodati pinjole, jer će oni svojom specifičnom aromom nadopuniti ukus namaza. Kada humus od bosiljka prebacite u činijicu, pre služenja prelijte kvalitetnim maslinovim uljem.

Foto: www.thedeliciousplate.com

Krem čorba sa bosiljkom

Možda će vam na prvi pogled delovati kao da bosiljak ovde nije u glavnoj ulozi, ali grešite. Tikvice i brokoli imaju blagu aromu, pa će bosiljak biti zvezda ove okrepljujuće čorbice.

Foto: www.doctorsweightloss.com

Sastojci

  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • ½ šolje iseckanog crnog luka
  • 1 manja tikvica isečena na komadiće
  • 4 šolje cvetova brokolija
  • 4 šolje bujona od povrća
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 10 velikih listova bosiljka
  • so i biber po ukusu
Foto: www.steemit.com

Priprema

Dok se luk i tikvice lagano dinstaju na maslinovom ulju 7-8 minuta, vi obarite brokoli. Prebacite u blender luk sa tikvicama, brokoli, beli luk, bujon od povrća, limunov sok, so, biber, i naravno – bosiljak. Pošto se sve sjedini, čorbu sipajte u šerpu, poklopite je, i kuvajte na srednje jakoj vatri, ali ne da provri, već samo da bude topla. Pre služenja ukrasite listićima bosiljka.

Foto: www.kelliesfoodtoglow.com

Bonus savet

Kako bi čorba bila dodatno ukusna, zdrava i kremasta, ubacite i orahe. Njih prethodno potopite u vodu i ostavite da malo nabubre, a onda ih ubacite u blender zajedno sa ostalim sastojcima.

Foto: www.happyfoodstube.com

Sladoled od bosiljka

Ova osvežavajuća poslastica biće vaš saputnik tokom toplih dana. Ujedno ćete izbeći sve one standardne već toliko puta probane varijante sladoleda, i napokon sebi priuštiti nešto krajnje nesvakidašnje.

Foto: www.taste.com.au

Sastojci

½ šolje svežeg bosiljka

1 šolja mleka

1 šolja kondenzovanog mleka

300 ml slatke pavlake

Foto: www.baked-in.com

Priprema

U šerpici zagrejte mleko, ubacite bosiljak, i sačekajte da provri. Onda ugasite vatru, sklonite šerpicu sa strane, poklopite je, i odložite na 30 minuta. Nakon toga ubacite mleko sa bosljkom u blender. Pošto se lepo samelje, dodajte kondenzovano mleko, pa opet uključite blender. Probajte, te ubacite šećer ako vam nije dovoljno slatko. U činiji ručnim mikserom dobro umutite slatku pavlaku, dok ne dobije na volumenu. Zatim u to dodajte sadržaj iz blendera, pa silikonskom špatulom lagano zamešajte. Prebacite sladoled od bosiljka u plastičnu kutiju sa poklopcem, pa je stavite u frižider na najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.

Foto: www.craftlog.com

Bonus savet

Ukus bosiljka biće veoma intenzivan, pa kad pripremate prvi put možete smanjiti količinu dok se ne naviknete na ukus. U slučaju da želite da dobijete izrazito zelenu boju sladoleda, slobodno u smesu dodajte nekoliko kapi boje koja se koristi u prehrambene svrhe.

Foto: www.naturenates.com

Naslovna slika: www.verywellfit.com

Najčitanije

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Najnovije - Gastro

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…