• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka

Isidora Spasić
27.06.2020. 4 min Recepti

Bosiljak je čest i omiljen začin, ali on je mnogo više od toga. Zato će svi oni koji ga vole sigurno uživati u naredna tri recepta, a oni drugi koji i nisu njegovi naročiti ljubitelji verovatno će promeniti mišljenje.

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka
Foto: www.amazingherbgarden.com

Humus od bosiljka

U pitanju je zapravo interesantna kombinacija humusa i pesta. Svi elementi su tu, ali je ukus veoma neobičan i prepoznatljiv. Pošto je izuzetno zdrav, humus od bosiljka služite uz isečene komadiće povrća, ili koristite kao namaz za sendviče.

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka
Foto: www.chowhound.com

Sastojci

  • 1 šolja svežeg bosiljka
  • 1 šolja leblebija iz konzerve
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice suvih granula belog luka
  • ¼ kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 1 kašičica tahinija
  • ¼ šolje tečnosti koja se nalazi u konzervi sa leblebijama
Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka
Foto: www.suwanneerose.com

Priprema

Priprema je izuzetno jednostavna. Sve što treba da uradite jeste da gore navedene sastojke ubacite u blender, i pustite da se samelju. Što se duže bude mlelo, tekstura će biti više ujednačena i glatka. Zato, ukoliko više volite rustičniju varijantu, samo kraće pustite blender da radi.

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka
Foto: www.simplyscratch.com

Bonus savet

U humus od bosiljka možete još dodati pinjole, jer će oni svojom specifičnom aromom nadopuniti ukus namaza. Kada humus od bosiljka prebacite u činijicu, pre služenja prelijte kvalitetnim maslinovim uljem.

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka
Foto: www.thedeliciousplate.com

Krem čorba sa bosiljkom

Možda će vam na prvi pogled delovati kao da bosiljak ovde nije u glavnoj ulozi, ali grešite. Tikvice i brokoli imaju blagu aromu, pa će bosiljak biti zvezda ove okrepljujuće čorbice.

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka
Foto: www.doctorsweightloss.com

Sastojci

  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • ½ šolje iseckanog crnog luka
  • 1 manja tikvica isečena na komadiće
  • 4 šolje cvetova brokolija
  • 4 šolje bujona od povrća
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 10 velikih listova bosiljka
  • so i biber po ukusu
Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka
Foto: www.steemit.com

Priprema

Dok se luk i tikvice lagano dinstaju na maslinovom ulju 7-8 minuta, vi obarite brokoli. Prebacite u blender luk sa tikvicama, brokoli, beli luk, bujon od povrća, limunov sok, so, biber, i naravno – bosiljak. Pošto se sve sjedini, čorbu sipajte u šerpu, poklopite je, i kuvajte na srednje jakoj vatri, ali ne da provri, već samo da bude topla. Pre služenja ukrasite listićima bosiljka.

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka
Foto: www.kelliesfoodtoglow.com

Bonus savet

Kako bi čorba bila dodatno ukusna, zdrava i kremasta, ubacite i orahe. Njih prethodno potopite u vodu i ostavite da malo nabubre, a onda ih ubacite u blender zajedno sa ostalim sastojcima.

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka
Foto: www.happyfoodstube.com

Sladoled od bosiljka

Ova osvežavajuća poslastica biće vaš saputnik tokom toplih dana. Ujedno ćete izbeći sve one standardne već toliko puta probane varijante sladoleda, i napokon sebi priuštiti nešto krajnje nesvakidašnje.

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka
Foto: www.taste.com.au

Sastojci

½ šolje svežeg bosiljka

1 šolja mleka

1 šolja kondenzovanog mleka

300 ml slatke pavlake

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka
Foto: www.baked-in.com

Priprema

U šerpici zagrejte mleko, ubacite bosiljak, i sačekajte da provri. Onda ugasite vatru, sklonite šerpicu sa strane, poklopite je, i odložite na 30 minuta. Nakon toga ubacite mleko sa bosljkom u blender. Pošto se lepo samelje, dodajte kondenzovano mleko, pa opet uključite blender. Probajte, te ubacite šećer ako vam nije dovoljno slatko. U činiji ručnim mikserom dobro umutite slatku pavlaku, dok ne dobije na volumenu. Zatim u to dodajte sadržaj iz blendera, pa silikonskom špatulom lagano zamešajte. Prebacite sladoled od bosiljka u plastičnu kutiju sa poklopcem, pa je stavite u frižider na najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka
Foto: www.craftlog.com

Bonus savet

Ukus bosiljka biće veoma intenzivan, pa kad pripremate prvi put možete smanjiti količinu dok se ne naviknete na ukus. U slučaju da želite da dobijete izrazito zelenu boju sladoleda, slobodno u smesu dodajte nekoliko kapi boje koja se koristi u prehrambene svrhe.

Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka
Foto: www.naturenates.com

Naslovna slika: www.verywellfit.com

Oznake:

bosiljakčorbahumuskuvanjeletosladoled

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

120% užitka sa 30% manje šećera i masti u novom Frikom Highlife sladoledu
Prethodni

120% užitka sa 30% manje šećera i masti u novom Frikom Highlife sladoledu

Ukusi koji niču u vaša četiri zida
Sledeći

Ukusi koji niču u vaša četiri zida

Sledeći
Ukusi koji niču u vaša četiri zida
28.06.2020.

Ukusi koji niču u vaša četiri zida

Prethodni
26.06.2020.

120% užitka sa 30% manje šećera i masti u novom Frikom Highlife sladoledu

120% užitka sa 30% manje šećera i masti u novom Frikom Highlife sladoledu

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    MMF
    Zoster ponovo na MMF-u: Nedelja koja ne liči na kraj festivala
    CityMagazine
    exit
    Organizatori EXIT festivala povodom izjave gradonačelnika Novog Sada: „Jedina politička zloupotreba je pokušaj cenzure i gušenja Exita“
    CityMagazine
    arlemm
    Otvaraju se vrata muzičkog Makonda u Arilju – počinje festival ARLEMM
    CityMagazine
    čedomir petrović
    Čedomir Petrović u seriji “Vruć vetar” je tumačio lik kog smo zaboravili – a čiji izum bi nam danas itekako dobro došao
    CityMagazine
    film
    Žarko Laušević i Branslav Lečić glume u ovom filmu, ali kad budete videli kako su potpisani na špici ništa vam neće biti jasno: Ostvarenje koje već 30 godina zabavlja filmofile
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖