Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Zabavni video pokazuje put koji kafa pređe od zrna do šoljice

AUTOR: CityMagazine 10 Feb, 2021
Zabavni video pokazuje put koji kafa pređe od zrna do šoljice

Da li ste se nekada zapitali šta sve treba da se desi i kroz koje stadijume treba da prođe jedno zrno kafe kako bi dospelo u toplu šoljicu? Svi znamo da napitak kafa nastaje od biljke kafe, ali da li bismo je prepoznali u prirodi? Verovali ili ne, biljka kafa može da poraste i do 9 metara visine, a svako stablo prekriveno je lišćem koje raste u paru. Zbog prirodnog ciklusa, nije neobično istovremeno videti bele cvetove, zelene tek izrasle plodove i crvene potpuno zrele plodove na istom drvetu.

Ako vas zanima šta se sve dešava od trenutka kada kafa proizvede plodove do trenutka kada napravite kafu, ovaj zanimljivi video daje vam sve odgovore. Sve što mi treba da uradimo jeste da stavimo vodu da provri ili pritisnemo dugme na kafe aparatu, ali zrna kafe su prethodno prošla pola sveta. Njihov put najčešće započinje u Kolumbiji, ali kafa se danas gaji i u drugim zemljama Južne Amerike, kao i u Africi i Aziji.

Kada se gorepomenuti plodovi uberu, oni prolaze kroz mašinsku obradu i sortiranje. Zrna kafe se potom moraju sušiti još tri nedelje, pre nego što se ponovo mašinski probiraju, da bi na kraju ponovo ljudi procenili njihov kvalitet i dodelili im ocenu. Sledeći je transport od tog mesta do mesta distribucije i put do svih krajeva sveta u kojima se kafa konzumira. Za sve to potrebno je puno ljudskog rada, tako da uopšte nije u pitanju potpuno automatizovani proces.

Istorija kafe je, baš poput istorija mnogih drugih namirnica kao što su šećer i duvan, prepuna eksploatacije i nedovoljno plaćenih radnika, kaže se u videu. To je globalna industrija sa puno šrafova i zupčanika, tako da naredni put kada budete pili kafu, setite se šta je sve moralo da se desi da biste vi imali tu privilegiju i uživanje.

Izvor: Open Culture

Naslovna fotografija: TED-ed YouTube