Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Savršena poslastica za Dan zaljubljenih – neodoljivi tart sa višnjama i čokoladom

AUTOR: CityMagazine 11 Feb, 2021
Savršena poslastica za Dan zaljubljenih – neodoljivi tart sa višnjama i čokoladom

Dan zaljubljenih samo što nije, a kako će ove godine odlazak na romantičnu večeru sa partnerom/partnerkom verovatno izostati, potrudite se da u kućnim uslovima sebi priredite užitak i intimno veče za pamćenje. Pored sveća, dobrog vina i lagane muzike, sve što vam nedostaje za potpuni ugođaj jeste sočna ukusna poslastica. Zbog toga vam u nastavku donosimo sjajan recept za tart sa višnjama i čokoladom kome nećete moći da odolite.

Najbolja stvar u vezi sa ovim receptom jeste to što ne zahteva preveliko kulinarsko umeće, pa ne postoji bojazan da vam neće uspeti. Reč je o sastojcima koji svi vole, tako da je u pitanju dobitna kombinacija, a ukoliko imate srcasti kalup, tart pripremite u njemu za još bolji efekat.

Potrebno je:

za koru:

  • 450 g belog brašna
  • 200 g hladnog putera iseckanog na kockice
  • 140 g kristal šećera
  • prstohvat soli
  • 1 celo jaje i 1 žumance

za fil:

  • nekoliko kašika džema od višanja
  • 700 g rikota sira
  • 110 g kristal šećera
  • 2 cela jajeta
  • višnje po ukusu

za dekoraciju:

  • 150 g višanja
  • 50 g crne i 50 g bele čokolade

Priprema:

Pomešajte sve sastojke za testo, pa ga dobro zamesite, formirajte loptu, i stavite u frižider na 5 minuta da se stegne. Podelite testo na dva dela, tako da veći deo sadrži ¾ smese, pa ga rastanjite, prebacite u podmazan kalup za pečenje i dobro utisnite. Preko testa nanesite bogat sloj džema od višanja.

Za fil, ručno umutite rikotu, pa dodajte šećer i jaja i sve lepo sjedinite. Rasporedite fil preko džema, pa odozgo utisnite višnje (ukoliko koristite zaleđene, prvo ih malo ocedite). Od preostalog testa, napravite tanke trake koje ćete složiti preko višanja tako da se ukrštaju, kako bi se stvorio efekat mrežice. Pecite na 180°C oko 40-45 minuta.

Dok se tart peče, napravite dekoraciju. Crnu i belu čokoladu otopite sa malo ulja u dvema različitim posudama, pa naizmenično umačite višnje u crnu, odnosno belu čokoladu (ukoliko nemaju peteljke, poslužite se čačkalicom). Rasporedite višnje na pleh ili tacnu, pa stavite u frižider na oko sat vremena da se čokolada stegne.

Nakon toga, sve što vam preostaje jeste da izvadite višnje, rasporedite ih po tartu, i sa partnerom/partnerkom prepustite se čistom užitku. Srećan Dan zaljubljenih!

Izvor: Elle Italia

Fotografije: Elle Italia/Pinterest