Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Savršena poslastica za Dan zaljubljenih – neodoljivi tart sa višnjama i čokoladom

AUTOR: CityMagazine 11 Feb, 2021
Savršena poslastica za Dan zaljubljenih – neodoljivi tart sa višnjama i čokoladom

Dan zaljubljenih samo što nije, a kako će ove godine odlazak na romantičnu večeru sa partnerom/partnerkom verovatno izostati, potrudite se da u kućnim uslovima sebi priredite užitak i intimno veče za pamćenje. Pored sveća, dobrog vina i lagane muzike, sve što vam nedostaje za potpuni ugođaj jeste sočna ukusna poslastica. Zbog toga vam u nastavku donosimo sjajan recept za tart sa višnjama i čokoladom kome nećete moći da odolite.

Najbolja stvar u vezi sa ovim receptom jeste to što ne zahteva preveliko kulinarsko umeće, pa ne postoji bojazan da vam neće uspeti. Reč je o sastojcima koji svi vole, tako da je u pitanju dobitna kombinacija, a ukoliko imate srcasti kalup, tart pripremite u njemu za još bolji efekat.

Potrebno je:

za koru:

  • 450 g belog brašna
  • 200 g hladnog putera iseckanog na kockice
  • 140 g kristal šećera
  • prstohvat soli
  • 1 celo jaje i 1 žumance

za fil:

  • nekoliko kašika džema od višanja
  • 700 g rikota sira
  • 110 g kristal šećera
  • 2 cela jajeta
  • višnje po ukusu

za dekoraciju:

  • 150 g višanja
  • 50 g crne i 50 g bele čokolade

Priprema:

Pomešajte sve sastojke za testo, pa ga dobro zamesite, formirajte loptu, i stavite u frižider na 5 minuta da se stegne. Podelite testo na dva dela, tako da veći deo sadrži ¾ smese, pa ga rastanjite, prebacite u podmazan kalup za pečenje i dobro utisnite. Preko testa nanesite bogat sloj džema od višanja.

Za fil, ručno umutite rikotu, pa dodajte šećer i jaja i sve lepo sjedinite. Rasporedite fil preko džema, pa odozgo utisnite višnje (ukoliko koristite zaleđene, prvo ih malo ocedite). Od preostalog testa, napravite tanke trake koje ćete složiti preko višanja tako da se ukrštaju, kako bi se stvorio efekat mrežice. Pecite na 180°C oko 40-45 minuta.

Dok se tart peče, napravite dekoraciju. Crnu i belu čokoladu otopite sa malo ulja u dvema različitim posudama, pa naizmenično umačite višnje u crnu, odnosno belu čokoladu (ukoliko nemaju peteljke, poslužite se čačkalicom). Rasporedite višnje na pleh ili tacnu, pa stavite u frižider na oko sat vremena da se čokolada stegne.

Nakon toga, sve što vam preostaje jeste da izvadite višnje, rasporedite ih po tartu, i sa partnerom/partnerkom prepustite se čistom užitku. Srećan Dan zaljubljenih!

Izvor: Elle Italia

Fotografije: Elle Italia/Pinterest

Najčitanije

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Najnovije - Gastro

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…