Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

5 najčešćih grešaka koje pravimo u kuvanju

AUTOR: CityMagazine 12 Feb, 2021
5 najčešćih grešaka koje pravimo u kuvanju

Kuvanje je zadovoljstvo samo ako ova aktivnost rezultira ukusnim obrokom. To se, nažalost, ne dešava uvek, i to zbog malih ili velikih grešaka koje pravimo kada pripremamo jela.

Najgora stvar je što mi uopšte nismo svesni da mnoge od ovih grešaka pravimo, jer smo u startu naučeni da kuvamo na pogrešan način. No, nikad nije kasno da se one isprave, pa ćemo iz tog razloga u narednim redovima skrenuti pažnju na 5 najčešćih grešaka koje pravimo u kuvanju.

Pečenje krompira odmah nakon ljuštenja

Da bi vam pečeni krompiri ispali savršeno, potrebno je da krompire nakon ljuštenja držite u vodi bar pola sata. Posle toga je važno da ih obavijete krpom i dobro osušite pre nego što ih stavite u sud za pečenje.

Korišćenje celih čenova belog luka

Kada se dodaje jelima, beli luk treba da se zgnječi ili isecka na komadiće. Na ovaj način on daje najbolju aromu obroku i najzdraviji je kada se tako priprema.

Kuvanje pirinča u otvorenoj šerpi

Ako želite da vam kuvani pirinač ispadne kako treba, prvo ga isperite vodom. Nakon toga ga stavite u šerpu sa vodom (razmera pirinča i vode za pirinač dugog zrna je 1:2, a za pirinač kratkog zrna 1:1,25) i uključite ringlu na visoku temperaturu. Kada provri voda, smanjite temperaturu ringle i zaklopite šerpu poklopcem. Ostavite pirinač da se krčka 18 minuta, u slučaju da je dugog zrna, ili 15 minuta, u slučaju da je kratkog zrna.

Dodavanje brašna u vruću vodu

Ako u mešavinu koja se krčka dodate brašno, ono se neće dobro rastvoriti u ovoj smeši, već će se napraviti grudvice brašna. Da biste to izbegli, prvo stavite brašno u čašu sa mlakom vodom, dobro ga promešajte, i tek onda ovu gustu tečnost sipajte u svoju mešavinu koja se krčka.

Ostavljanje lovorovog lista predugo u obroku

Gulaši, paprikaši, čorbe i sva druga jela u koja stavljate lovorov list dobiće gorak ukus u slučaju da ovaj začin ostavite predugo da stoji u njima tokom pripreme. Najbolje je da lovorov list stavite u jelo deset minuta pre završetka procesa kuvanja i onda ga odstranite.

Izvor: Bright Side

Najčitanije

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Najnovije - Gastro

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…