Zašto flaše vina imaju udubljenje na dnu? Postoje čak tri razloga
Svako ko je ikada u ruci držao flašu vina sigurno je primetio jednu od njenih najizrazitijih karakteristika: veliko udubljenje na dnu.
Oko udubljenja na flaši vina kruže brojne priče i nagađanja, ali najverovatnije je tu vekovima da bi služilo vrlo specifičnoj i naučnoj svrsi. Ili ipak ne? Ne postoji pravi konsenzus o tome zašto je udubljenje tu, ali pokazalo se da ima mnogo praktičnih upotreba, piše HowStuffWorks.
Dakle, bez obzira na to zašto su duvači stakla počeli da stavljaju udubljenja na boce, one su ostale prisutne. Prvi i možda najverovatniji razlog za udubljenje na dnu vinske je taj što čini flašu manje nagnutom. Vinske flaše često su visoke i uske, a kada su izvorno ručno duvane, tada je proces duvanja stakla stvorio šav na dnu. Dodavanje udubljenja gurnulo je šav u bocu, a dodatna težina pomogla je da se dno zadrži tamo gde mu je mesto na stolu.
Mogli biste da pretpostavite da je udubljenje tu da uhvati talog vina na dnu flaše, što na neki način i jeste. Ali kada točite vino, talog se zapravo uhvati za rubove flaše, gde se zakrivi pre grla. Mnoge boce vina ionako su skladištene bočno, tako da udubljenje nije bitno, a tu je i činjenica da vina, poput belih ili roze sorti, zapravo nemaju talog, ali njihove flaše još uvek imaju udubljenje.
Dugo vremena su najbolja vina imala udubljenja, a jeftinija ne. Zatim su proizvođači jeftinijih vina shvatili da će ljudi platiti više za vino u flašama s udubljenjima jer su mislili da to znači da je vino boljeg kvaliteta. Dakle, danas udubljenje ne označava nužno kvalitetno vino. Tu je i činjenica da flaša izgleda kao da ima puno vina unutra, ali deo tog prostora zauzima udubljenje. Možete da napravite udubljenje i flašu koliku god želite, ali većina boca i dalje drži istih standardnih 750 ml vina.
Bez obzira zašto je udubljenje tamo stavljeno, ispada da je prilično korisno. Možete da stavite palac u udubljenje dok držite dno i vino točite u čašu. To pomaže u izbegavanju prenosa toplote s vaše ruke na vino. Govoreći o temperaturi, udubljenje daje veću površinu, što pomaže nekim sortama da se brže ohlade. Za kraj, možete da gurnete čep jedne boce u udubljenje druge da biste skladištili više flaša sa strane.