Zimski meni uz Staropramen: Smuđ orli
Za kraj godine vezujemo porodično okupljanje i obeležavanje svih predstojećih praznika, a to je ujedno i prilika da se malo isključimo od svakodnevice i posvetimo nekim lepšim temama. Ugođaj se može poboljšati prazničnom dekoracijom, prijatnom atmosferom i izborom prikladnog menija.
Pretpraznični i praznični meniji obično se povezuju sa nešto težom i kaloričnijom hranom, ali u tome ne treba preterivati. Umesto sarme i pečenja, mi vam ovog puta predlažemo smuđa orli, koji ide odlično uz pivo. To je riba dostojna praznične trpeze, koju će savršeno izbalansirani ukus Staropramen piva upotpuniti zaokružiti. Ne morate biti vrhunski kuvar da biste napravili ovo jelo, a predložena kombinacija dopašće se i onima koji to ne bi očekivali.
Za ovaj predlog menija zaslužan je Vanja Puškar, osnivač New Balkan Cuisine koncepta i naš proslavljeni kuvar. Njegov pristup temelji se na kombinovanju lokalnih, svežih namirnica i savremenim tehnikama obrade, a u nastavku pročitajte recept za smuđa orli sa Staropramen pivom.
Smuđ orli
Potrebne namirnice za 4 osobe:
- 800g filea smuđa
- 10g majčine dušice
- 10g ruzmarina
- 50g maslaca
- 1l ulja za prženje
- So i biber
Orli masa:
- 2 jajeta
- 100g brašna
- 1dl piva
- 60g praška za pecivo
- So
Batat čips:
- 400g batata
- 1l ulja za prženje
- So
Priprema:
Odstraniti kožu sa filea smuđa. Proveriti prstom da li je slučajno ostala neka kost, pa je odstraniti pincetom. Seći na trake. Premazati otopljenim maslacem sa sitno seckanim začinima. Pustiti da odleži u marinadi minimum 60 minuta.
Odvojiti žumance i belance. Umutiti žumanca sa pivom, brašnom, praškom za pecivo. Dodati so. U dobijenu masu laganim pokretima umešati umućena belanca u vazdušast sneg. Po želji u ovu masu možete da dodate sve začine u čijim aromama uživate.
Slatki krompir oprati, seći napola i pilerom izvlačiti tanke trake. Pržiti u dubokom zagrejanom ulju. Nakon prženja ocediti i posoliti.
Marinirane trake ribe uvaljati u brašno, a zatim umočiti u dobijenu orli masu. Pržiti u dubokom zagrejanom ulju dok ne postanu zlatnožute i hrskave.
Napomena:
Uz ovo jelo možete da služite razne umake na bazi majoneza, kisele pavlake, jogurta ili kombinovano.