Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Zimski meni uz Staropramen: Smuđ orli

Za kraj godine vezujemo porodično okupljanje i obeležavanje svih predstojećih praznika, a to je ujedno i prilika da se malo isključimo od svakodnevice i posvetimo nekim lepšim temama. Ugođaj se može poboljšati prazničnom dekoracijom, prijatnom atmosferom i izborom prikladnog menija.

Pretpraznični i praznični meniji obično se povezuju sa nešto težom i kaloričnijom hranom, ali u tome ne treba preterivati. Umesto sarme i pečenja, mi vam ovog puta predlažemo smuđa orli, koji ide odlično uz pivo. To je riba dostojna praznične trpeze, koju će savršeno izbalansirani ukus Staropramen piva upotpuniti zaokružiti. Ne morate biti vrhunski kuvar da biste napravili ovo jelo, a predložena kombinacija dopašće se i onima koji to ne bi očekivali.

Za ovaj predlog menija zaslužan je Vanja Puškar, osnivač New Balkan Cuisine koncepta i naš proslavljeni kuvar. Njegov pristup temelji se na kombinovanju lokalnih, svežih namirnica i savremenim tehnikama obrade, a  u nastavku pročitajte recept za smuđa orli sa Staropramen pivom.

Smuđ orli

Potrebne namirnice za 4 osobe:

  • 800g filea smuđa
  • 10g majčine dušice
  • 10g ruzmarina
  • 50g maslaca
  • 1l ulja za prženje
  • So i biber

Orli masa:

  • 2 jajeta
  • 100g brašna
  • 1dl piva
  • 60g praška za pecivo
  • So

Batat čips:

  • 400g batata
  • 1l ulja za prženje
  • So

Priprema:

Odstraniti kožu sa filea smuđa. Proveriti prstom da li je slučajno ostala neka kost, pa je odstraniti pincetom. Seći na trake. Premazati otopljenim maslacem sa sitno seckanim začinima. Pustiti da odleži u marinadi minimum 60 minuta.

Odvojiti žumance i belance. Umutiti žumanca sa pivom, brašnom, praškom za pecivo. Dodati so. U dobijenu masu laganim pokretima umešati umućena belanca u vazdušast sneg. Po želji u ovu masu možete da dodate sve začine u čijim aromama uživate.

Slatki krompir oprati, seći napola i pilerom izvlačiti tanke trake. Pržiti u dubokom zagrejanom ulju. Nakon prženja ocediti i posoliti.

Marinirane trake ribe uvaljati u brašno, a zatim umočiti u dobijenu orli masu. Pržiti u dubokom zagrejanom ulju dok ne postanu zlatnožute i hrskave.

Napomena:

Uz ovo jelo možete da služite razne umake na bazi majoneza, kisele pavlake, jogurta ili kombinovano.

Najčitanije

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Jedina slika koja treba da obiđe svet posle subotnjeg prajda, a nije golišavi lik pored crkve

Još jedan prajd je došao i prošao. Puno je izrečenih stvari, puno nezadovoljstva, kontraverzi ali i lepih sećanja i trenutaka…

Detalj koji na glavi nosi partnerka Ane Brnabić će danas nositi sve žene na sahrani kraljice, osim jedne

Sahrana kraljice Elizabete II će se održati danas u Vestminsterkoj opatiji, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče je stigla…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Najnovije - Gastro

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…

Brzo i lako napravite palačinke sa bundevom bez brašna i mleka

Polako ulazimo u jesenju sezonu, koja unosi promene na raznim poljima, ali i na trpezu. Kako je bundeva jedna od…